Autor Wątek: Nowa Bateria HV Prius 3 chiński zamiennik ogniw NI-MH  (Przeczytany 211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa Bateria HV Prius 3 chiński zamiennik ogniw NI-MH
« dnia: 31 Lipca 2026, 22:06:03 »
Witam czy ktoś tu z kolegów stosował wymianę całego pakietu ogniw na chiński cena około 6 000 ale wszystkie moduły są funkiel nowka gwarancja trzy lata. Sporo film zaczęło to robić w Polsce po poprzedniej doświadczeniach z firmami które wymieniały moduły w poprzednim Priusie,to nie bardzo mi się chce wtórnie wymieniać tym bardziej że coraz trudniej znaleźć dobre moduły a jak coś naprawdę mam mały przelot i świeże to jest wyrwane od razu przez z tych którzy z tego żyją.

W moim aucie doktor prius potwierdził słabe środkowe 5 modułów czyli w zasadzie 10 ogniw do wymiany spory koszt i loteria ktoś jeździ na takich chińskich zamiennikach na razie opinie które mam ale to są zbyt małe czasy od montażu są pozytywne auto mniej spala i te ogniwa się trochę podobno mniej się grzeją również....ktoś coś?
Prius 3 XW30 liftback.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nowa Bateria HV Prius 3 chiński zamiennik ogniw NI-MH
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2026, 22:27:06 »
Z doświadczenia to słabo oddają ciepło z racji plastiku na obudowie bo to podróbka oryginału, ryzyko szybszego przegrzewania pod obciążeniem podczas ciągłej pracy, deklarowana pojemność jest zawyżona, znaczna różnica w partiach produktu więc przy 28 celach bateria może po paru miesiącach być znowu do roboty jeśli nie trafiszi się "nie wstrzelisz"... I tak w kółko rozbieranie, składanie..
Gwarancja 3 lata spoko tylko poczytaj co obejmuje i kto za co płaci
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2026, 22:47:10 »
Colin. Dziękuję za szybką odpowiedź no trochę mnie ostudziłeś.
Znam człowieka na taksówce który pracuje drugi miesiąc a temperatury mamy teraz konkretne do samej Toyoty Prius 3 no to wylot ciepłego powietrza krąży po bagażniku i nie jest fajnie jak pracujesz to mam to ileś tam godzin z tyłu grzejnik na zewnątrz grzejnik a baterie padają. Co do tych zamienników to oglądałem dziś jakieś wykresy że przynajmniej według czujników czujniki zostają oryginalne może ta temperatura są niskie ,fakt w internecie można znaleźć wszystko co do samej gwarancji no to wiadomo najlepiej nigdy nie dowiedzieć się jak ona do końca działa . Akurat robiłbym to w firmie która dotychczas robiła tego rodzaju rzeczy czyli wymiana pojedynczych modułów człowiek naprawdę ma doświadczenie znam go od wielu lat i sam poleca to rozwiązanie,jednak wolę się upewnić. Przed montażem  podobno są testowane i sprawdzone przed montażem ale wiadomo że Chińczycy wszystko produkują i dobrej jakości kiepskiej jakości kwestia jak to się przyjmie na rynku bo jednak tych hybryd jeździ dużo a dawców od nich jest mało zwłaszcza do generacji drugiej trzeciej bo później wyszły li-on, dziękuję za każdą kubeł zimnej wody, ale jak ma coś pozytywne doświadczenie nawet te krótkie to śmiało proszę się chwalić

« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2026, 22:49:31 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2026, 23:46:09 »
W USA sprzedają jakieś niby sensowne zamienniki, recenzje użytkowników często są pozytywne
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2026, 07:35:12 »
W USA sprzedają jakieś niby sensowne zamienniki, recenzje użytkowników często są pozytywne
Tak w USA jest sporo informacji od kilku lat testują ,tam chetnie wybierają ogniwa Sodium -Ion,ja szukam informacji o ogniwach NiMH które poprawnie zadziałają z elektroniką priusa, invertererem,balanserem i które mają dużo mniejsze ryzyko pożaru a porównując te technologie to NiMH jest dużo bezpieczniejsze
Prius 3 XW30 liftback.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2026, 10:31:27 »

https://youtu.be/oAHaYXBFnJo

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Wczoraj o 05:25:31 »

https://youtu.be/oAHaYXBFnJo
Oglądałem Chrisa super gość , szkoda że u nas tak mało mówi się o tym ile takie zamienniki wytrzymują de facto bo jedynie co można znaleźć to że trzy lata gwarancji bez limitu kilometrów i tak dalej ale czy jest ktoś kto jeździ już przynajmniej dwa lata nic się nie wydarzyło naprawdę nic
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl