W związku z tym, że poprzedni wątek dotyczył MAP-sensora, a zakończyło się to wymianą przepustnicy (a kto wie - może jeszcze i silnika krokowego) i temat ciągle jest jeszcze otwarty, chciałbym skupić się tutaj na samej przepustnicy, a konkretnie jej korpusu. Czy można go jakoś sensownie naprawiać/uszczelniać? Chodzi o to, że moja stara przepustnica mechanicznie działa poprawnie (klapka chodzi, nie zacina się, jest cała), natomiast puszcza powietrze na oście sterującej klapką. Podejrzewam, że musiał się wyrobić jakiś luz na powierzchni obrotowej. Z tego co widziałem jest to element rozbieralny (śruba do odkręcenia na końcu ośki + 2 śrubki do odkręcenia klapy od ośki i powinno się dać to zdemontować/wysunąć). Czy można w jakiś sensowny sposób uszczelnić taką ośkę, aby do układu nie dostawało się powietrze, a całość działała poprawnie? Czy znacie jakieś zakłady zajmujące się tego typu tematami (całe PL - wysyłkowo)? Jakaś uszczelka (oring z gumy) lub tuleję w formie płaszcza wokół ośki?
Pytam dlatego, że ciężko taką przepustnicę używaną w ogóle dostać (nowych nie ma w ASO, a zamienników nie widziałem nawet na Ali), a nawet jak zakupisz, to również z auta 30+ i nie wiadomo ile to pożyje, a tak - zrobić swoja i widzieć co się ma było by najsensowniej.