Autor Wątek: Czujnik temperatury sterujący wskaźnikami na zegarach deski rozdzielczej  (Przeczytany 381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
Kolejny wątek, ponieważ borykam się z kilkoma usterkami na raz i chciałbym usystematyzować wszystko. Czy ktoś z Was orientuje się może o jakim oznaczeniu szukać czujnika, który odpowiada za sterowanie zegarem temperatury na desce rozdzielczej? Mój prawdopodobnie dokonał żywota (strzałka od jakiegoś czasu ani drgnie). Wentylatory chodzą (mechanik sprawdzał), więc ten działa. Wymieniłem z rozpędu czujnik temp. na komputer ECU (2-piny, niebieska wtyczka), który znajduje się w obudowie termostatu obok przewodów idących na nagrzewnicę. Czujnik, którego poszukuję ma białą wtyczkę na 1-pin i wpina się go w króciec obudowy termostatu z którego idzie wyprowadzenie na wąż idący na chłodnicę wody (górny, krótszy wąż). Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego zamiennika, numeru OEM ani innego oznaczenia takowego czujnika. Jeżeli ktoś z Was orientuje się po jakich numerach go szukać (lub ma takowy do odsprzedania) był bym bardzo wdzięczny za informację.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Czujnik temperatury sterujący wskaźnikami na zegarach deski rozdzielczej
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2026, 08:43:17 »
Jakie auto dokładnie, silnik i rocznik?

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2026, 17:21:21 »
Toyota Carina E 1.6 benzyna 1996 rok (polift). Silnik 4A-FE.

Znalazłem coś takiego:

- EPS 1.850.198

- Vernet TS2786

Ogólnie jak szukałem do Cariny, to nie wyskoczył mi ten model (bo oba te czujniki to ten sam czujnik różnych producentów), natomiast był on podpięty katalogowo pod Corolle, a po dokładnej inspekcji - okazało się, że do Cariny z lat 1995-1997 też powinien pasować (wg deklaracji producentów). Co o tym sądzicie?

Swoją drogą to też ciekawe, że jak szukam w sklepach pod swój samochód to nie pokazuje mi tego, ale jak znajdę pod inny, to pokazuje mi kompatybilność (a podobnie miałem z pompą wspomagania - w sklepach pod Cariny już nic nie było w katalogach, ale taka sama pompa pod Avkę była podpięta i pasuje, bo na niej jeżdżę).

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września 2026, 10:04:07 »
Oto numery : 8342005010 albo 8342020040

Zamiennik to NRF 727076
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2026, 10:09:29 wysłana przez dzejdzej007 »

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2026, 17:48:19 »
Dzięki za numery. Tego NRF-a już miałem, ale okazuje się, że nie pasuje (zły rodzaj wtyczki - musi być bardziej kwadratowa, a ta jest owalna).

Pytałem o te w/w zamienniki, bo znalazłem taki oto numer OEM: 89428-12150 oraz 89428-12160 i z wyglądu to jest właśnie taka wtyczka, jaką mam u siebie. Tutaj dobrze to widać:

https://cowtotal.com/products/coolant-temperature-sensor-89428-12150-for-toyota/

Miałem problem z tym czujnikiem, bo z katalogowych czujników do Cariny są dostępne 4 rodzaje, z czego tylko jeden pasuje do mojego silnika (2-pinowy z niebieską wtyczką znajdujący się w okolicy przewodów łączących korpus termostatu z krokowcem). Pozostałe 3 nie pasują, a już żaden z nich nie jest zamiennikiem dla tego drugiego czujnika znajdującego się w metalowym króćcu na który nakłada się wąż idący do chłodnicy.

Znalazłem te numery OEM trochę przez przypadek (jako dedykowane czujniki ale do Corolli), natomiast po zbadaniu tematu wychodzi, że powinny być one kompatybilne dla samochodów z lat 1995-97 (tak podają katalogi), no i wizualnie ta wtyczka wygląda dobrze. W każdym bądź razie we wtorek spubuję je zamontować i zobaczymy czy to rozwiąże problem, bo po wymianie tego czujnika z niebieską wtyczką (razem z przepustnicą) kod błędu dla ukł. chłodzenia zniknął, natomiast strzałka na desce pozostaje martwa, a chciałbym, aby znowu ożyła.

Offline geralt5

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2026, 20:29:18 »
A więc po kolei. Jestem już po wizycie w warsztacie i jak się okazało - wymieniony wcześniej przez mnie Vernet (bo na niego padło) pasuje. Tak więc wielkie dzięki dzejdzej007 za odzew, natomiast celem podsumowania (i dla potomności) napiszę tylko, że w obudowie termostatu znajdują się 2 czujniki.

Pierwszy z nich na 2-piny + niebieska główka -> przykładowe zamienniki: HELLA 6PT009 107-361 (ten u siebie założyłem) lub np. z NRF-a 727011.

Drugi natomiast na 1 pin i biała główka (montowany w króćcu) -> zamienniki: Vernet TS2786 lub EPS 1.850.198.

U mnie siedzi Vernet, natomiast dodam jako ciekawostkę, że biorą oni chyba czujnki od EPS-a (a nie własne robią), bo widziałem oba i wyglądają tak samo, dodatkowo oba maja wybite made in Italy. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl