Autor Wątek: brak napiecia w kablach radiowych  (Przeczytany 4275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

paranoikLBN

• Gość
brak napiecia w kablach radiowych
« dnia: 20 Sierpnia 2005, 00:02:30 »
Witam ..

mam pewien problem z kablami do radia .. ponieważ mam wszystkie poucinane i teraz żeby podłaczyć radio musze wiedzieć jaki kabel jest do czego, a bez zmierzenia napięcia w nich sięnie połapie... tylko problem w tym, że nie występują na nich napiecia podtrzymania i zasilania .. nie wiem teraz jak je uzyskać , bo według schmatu z książki którą znalazłem na forum bezpiecznik który daje napięcie dla radia CIG RAD. jest sprawny bo działa mi zapalniczka i zegar, które tez są do niego podpięte tak samo jak RADIO , z tym że już w kablach do radia napiecia nie mam .. i teraz na schemacie nie ma podane, czy od bezpiecznika do radia po drodze jest jeszcze jakieś dodatkowe złącze lub kostka ???

może ktoś już sięz tym mordował wcześniej i pomoże mi w określeniu kabli których jeszcze nie udało mi sięrozszyfrować ....

- czerwony, biały, żółty i czarny każdy z nich z prążkiem srebrnym
- brązowy z 2 prążkami srebrnymi
- niebieski z paskiem żółtym i z prążkiem srebrnym (gruby jak i cienki kabel)

AHA i jeszcze po stronie pasażera pod deską rozdzielcza jest taka skrzynka z kablami ... jakie obwody elektryczne tam siedzą, bo nigdzie nie mogłem znaleść dokumentacji na ten temat ...

HELP !!

BTW: szukałem w szukarce i nie znalazłem, jak było to sorka ....

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2005, 01:08:38 »
1. Kable są obcięte czy ( i ) nie mają napięcia ?
2. Jakie radyjko chcesz podłączyć (model) i czy ma luźną wtyczkęz przewodami ?
3. Kolory kabelków sa znormalizowane więc mając wtyczkędo danego modelu radia dojdziesz wizualnie który z którym złączyć.
Przetrzyj stare kabelki jakimś czyścidłem (przy wyłączonej stacyjce) aby odświerzyć barwy - łatwo pomylić np. żółty z beżowym   :wink:  
Nie nazywam kolorów (nie pamiętam teraz wszystkich) bo nie chcęwprowadzić cięw błąd.
4. Ile masz zamontowanych głośników (okablowanie ?)  Jeśli była amatorka odstawiana - to możesz mieć kilka kabelków głośnikowych o podobnej barwie w kieszeni radia - będzie trzeba dopasowywać met. prób i błędów lub wymieniać.

Po stronie pasażera pewnie był wzmacniacz (ale niech sięwypowiedzą Carinowcy) może sięmylę.

ps.
Zastanów sięczy chcesz (masz ambicje) bawić sięsamemu - czy nie lepiej sprawdzić koszt usługi montażu u elektryka i dać sobie siana z tym wszystkim.
O tym nic nie wspomniałeś - Powo     :athunbsup

many

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2005, 01:37:43 »
Ja miałem podobną sytuacjęgdy kupiłem swgo czasu carine-z 6 albo 8 przewodów uciętych jak gilotyną.
fachowcowi który mi podączałł nowe radio zajęło to z 20 min (zapytał jescze czy chcęby radio miało zasilanie takze bez kluczyka w stacyjce)
Moim zdaniem nie warto próbowac samemu  bo czasy radia SAFARI już mineły.
Pozdrówka

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2005, 10:40:25 »
heh :)
tak sięskłada, że mam w domu fachowca, który całe życie jest elektronikiem i dla niego też nie było by problemu to popodłanczać tylko jak już napisałem wyżej NIE MAM NAPIÊCIA W KABLACH :)) a bez tego nie ma jak sprawdzić do czego jest dany kabel :)

teraz chodzi mi głownie o to czy gdzieś pomiędzy bezpiecznikiem a radiem jest jakaś kostka lub złacze, które moze być u mnie odpięte ... na tych schematach które udało mi sięzdobyć ... odczytałem że bezpiecznik CIG RAD. daje napiecie dla zapalniczki, zegara i radia ... w tych dwóch pierwszych napięcie mam ... ale już w radio napiecia brak

kabelki to sobie może zostawmy, jak będzie napięcie to sięwe wszystkim połapie ...

Cytuj (zaznaczone)
AHA i jeszcze po stronie pasażera pod deską rozdzielcza jest taka skrzynka z kablami ... jakie obwody elektryczne tam siedzą, bo nigdzie nie mogłem znaleść dokumentacji na ten temat ...
CO TO ZA MAGICZNA SKRZYNKA ? :D

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2005, 10:47:50 »
Postaram sie spisac kolory i podlaczenia w moim autku.Nie widzialem zeby bylo jeszcze dodatkowe fabryczne zabezpieczenie samego radia jakims bezpiecznikiem.

Podlaczenie:
niebieski z żołtym paskiem-+zasilania
brazowy w szare prazki -masa
szary w podwojne srebrne prazki- podtrzymanie
Glosniki mam zmostkowane,czyli przód i tyl chodzi na tym samym kanale

bialy i niebieski z szarymi prazkami w parze z seledynowym i czerwonym z szarymi prazkami.
niebieski i zolty z szarymi prazkami w parze z czarnym i bordowym w prazki.
Wszystkie przewody do glosnikow maja wiekszy przekroj niz te zasilajace i posiadaja poprzeczne ,szare prążki.

Tak to wyglada u mnie a wszystkie przewody sa fabryczne.

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2005, 11:18:06 »
hmm, napisałeś dwa razy niebieski z szarymi prążkami .. jesteś pewien że tam jeden z nich nie jest zielony ? :D

masz może elektrycznie sterowaną antene ? jeśli tak to może jeszcze zdradzisz mi który kabel nią steruje ? :D

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2005, 15:09:43 »
Sa dwa niebieskie ale o roznych przekrojach i chyba jeden z nich ma podwojne prazki.Niestety moja antena zostala polamana i tera mam wstawionego zwyklego bata.Nie wiem ktory przewod zasila antene.

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2005, 22:48:15 »
mam jeszcze jedno pytanie ...

czy ktoś kto ma oryginalne gniazdo toyoty do radia w carinie ... może mi podać kolory kabli jakie ma w gniazdach 13,14,15 i 16 ?? bo tylko te mi zostały ... a w śród nich jest gdzieś kabel do sterowania anteną ..

shady

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2005, 12:18:21 »
witam

a moze mi ktos przy okazji powie pod jaki kabelek sie podlaczyc aby wraz z przekreceniem kluczyka w stacyjce radio nie gaslo?

Pozdr.
Kuba

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2005, 12:22:10 »
Cytat: shady
a moze mi ktos przy okazji powie pod jaki kabelek sie podlaczyc aby wraz z przekreceniem kluczyka w stacyjce radio nie gaslo?

trzeba podciągnąć plus z akumulatora bo w zasadzie wszystko ma zanik napięcia po wyjęciu kluczyka no chyba że lampka ośw. wnętrza
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

raffe

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sierpnia 2005, 15:57:05 »
Witam poraz pierwszy,

Mialem ten sam problem z podłączeniem radyjka, też byly wszystkie kable poucinane ale jakoś poradziłem sobie. Kolega "carinus" opisał wszystko tak jak być powinno. Co moge powiedzieć to to że dziwne mają oznakowania tych kabli Toyotki. Jeśli chodzi o kabelki od glośników to maja faktycznie większy przekrój. Wszystko można sprawdzić np. demontując glośnik. Jęsli chodzi o kolor plusa do głośnika to jest to kolor "cieplejszy", ja bynajmniej tak podłączyłem. Jeśli sie zamieni + z - to najwyżej membrana będzie w drugą strone drgać.

Pozdr.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpnia 2005, 16:58:50 »
Cytuj (zaznaczone)
moze mi ktos przy okazji powie pod jaki kabelek sie podlaczyc aby wraz z

Zmostkuj przewod podtrzymania pamieci radia i zasilanie albo poprowadz oddzielny przewod z zasilaniem od aku.

topol

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Sierpnia 2005, 16:07:06 »
Cytat: shady
moze mi ktos przy okazji powie pod jaki kabelek sie podlaczyc aby wraz z przekreceniem kluczyka w stacyjce radio nie gaslo?

Ja mam tak, że włączenie zapłonu powoduje włączenie radia, wyłąćzenie zapłonu powoduje wyłączenie radia. Wtedy, aby na postoju skorzytać z radia bez kluczyka w stacyjce muszęręcznie wyłączyć i włączyć radio i gra, dopóki nie wyłącze ręcznie lub nie włączęzapłonu, po jego wyłączeniu radio też sięwyłączy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl