Autor Wątek: Jakie glosniki do Toyoty Avensis 98. (F)  (Przeczytany 32259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamilkurek

• Gość
Jakie glosniki do Toyoty Avensis 98. (F)
« dnia: 30 Lipca 2004, 13:40:54 »
Witam!

Jezdze Toyota Avensis 2.0 z 98 r. 8)  Niedawno kupilem radio Pioneera 4x50 W. Chcialbym kupic gosniki wspolosiowe na przod. Co mozecie mi doradzic. Nie chcialbym wydawac za duzo kasy(bo tej zawsze za malo;)) Chcialbym sie tez dowiedziec co za glosniki fabryczne sa w Ave i czy wejda bez zadnych przerobek glosniki 16 cm(ew 16,5). I co najwazniejsze chcialbym zeby kolumny te graly mozliwie jak najglosniej przy samym radiu(nie mam zamiaru inwestowc we wzmacniacz). Powiedzcie mi tez czy z samego radia beda graly glosniki o takiej specyfikacji( a moze trzeba wzmacniacz?) Oto one: Glosniki trzydrozne 16.5 cm 140 w rms skutecznosc 93 db pasmo przenoszenia 60-22000 hz. Czy glosniki te pojda z samego radio czy 93 db to troche nie za duzo jak na same radio? A moze lepiej zamiast tamtych wybrac takie tez trzydrozne 16.5 cm 120 w rms skutecznosc 90 db pasmo przenoszenia 30-23000 hz. Troche sie rozpisalem,ale mam nadzieje ze Toyociarze pomoga.

Pozdrawiam!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2004, 13:48:07 »
im wyzsza skutecznosc tym glosniki zagraja glosniej przy dostarczeniu im takiej samej mocy!
jesli chodzi o pierwsza propozycje to jest leprza! - chodz glosnik wspolosiowy w drzwiach to troche sredni pomysl (chodzi o drzwi przednie czy tylnie?? - bo o ile w tylnych jeszcze to przejdzie to w przednich naprawde kiepska sprawa!!!!!)
druga propozycja jest o tyle kiepskka ze glosnik 'gra' od 30 Hz (chodz osobiscie w to watpie bo taie parametry zadko sie spotyka nawet w glosnikach z najwyzszych polek w rozmiarze 16 cm!!) - po za tym jesli juz nawet cos gra od 30 Hz to potrzebuje duzo wiecej mocy - poniewaz najwiecej 'wacisz' potrzebuje najnizsze pasmo!!!
z tych dwoch propozycji tylko nr 1!!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

kamilkurek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2004, 01:20:42 »
Dzieki za odpowiedz. Dla pewnosci jeszcze spytam. Mam rozumiec,ze  nawet jak glosniki beda mialy 200 W rms i skutecznosc 94 db to moge je spokojnie podpiac do samego radia bez wzmacniacza? Jednak wsadze osobno tweetery. Mam jeszcze ze starej instalacji Visatony ct25a calkiem niezle. Jaki glosnik proponowalbys z midbasow? Jesli mozesz podaj cos tanszego a dobrego i dodatkowo cos drozszego ale juz prezentujacego wyzszy poziom. Pamietaj,ze glosniki pojda z samego radia. Ma byc glosno;) Dzieki. Pozdrawiam!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2004, 01:41:40 »
tzn ogoleni enie ma co ladowac tak mocnych glosnikow jesli maja one byc zasialne z radia!! z tego co napisales wnioskuje ze chcesz zestawic zestaw 3j drozny?? wydaje mi sie ze nie jest to najleprze rozwiazanie zestrajanie takiego systemu na radiu!!
jesli ma byc glosno to proponuje poprostu kupic 4x16 cm i powkladac je w drzwi!! bedzie glosno (powiedzmy - bo to pojecie wzgledne) w kazdym badz razie w takiej konfiguracji bedzie najglosniej!!

co do midbasow to moge ci polecic np AD35 - moge polecic bo wiem jak to gra!! ok 450 zl
mile sa rowniezz glosniki DLS'a - ale ogolnie nie polecalbym zestarjania zestawu 3j droznego!:)

mam nadzieje ze dobrze cie zrozumialem!:)

kamilkurek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2004, 23:09:51 »
dzieki za odpowiedz. Przekonales mnie do odseparowanego systemu. Tak jak pisalem pod szybe wrzuce moje wysokotonowe visatony a w drzwi wsadze jakies dlsy jak pisales. A te glosniki ad35 to jakiej firmy? Ogladalem Twoja strone. Swietna instalacja car audio. Ile Cie wszystko wyszlo jesli mozna wiedziec? Aha nie wiesz czy mozna z samego radia puscic glosniki wysoktonowe, podwojne midbasy w drzwiach(jak proponowales) i jeszcze glosniki z tylu. Razem 8 glosnikow da rade grac z radia. Czy potrzebny wzmacniacz? Dzieki za wszystko i pozdrawiam!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2004, 23:29:11 »
nie to sie troche zle zrozumieliscmy!!!
dla mnie midbas - to midbas!! a tobie chodzilo chyba o kick basy - glosniki ktore stosuje sie w drzwiach - 13 lub 16 cm - ja myslalem o czym innym
jelsi chcesz podlaczyc same tweetery pod radio to nie ma z tym problemu - al ekoniecznie przez kondensator bo inaczej je uszkodzisz - gdy dostana cale pasmo!
AD 35 to glosniki Audio Development - ale to mid basy!! - kickbasy to np W6 W60 W600 - tej firmy
co do podlaczenia takiej ilosci glosnikow - to nie wiem czy radio to wytrzyma! nie wiem czy bedzie ono 'gralo' przy rezystancji 2h ohmow!!!
nie ukrywam ze do takiej instalki jka piszesz przydal by sie jakos wzmacniacz!! wtedy nie ma problemu z zainstalowaniem tego - a jakosc i GLOSNOSC poprawi sie o 100% jak nie lepiej!!!!

kamilkurek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpnia 2004, 23:35:18 »
Dzieki za pomoc. Bede musial zastanowic sie jednak nad tym wzmacniaczem.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2004, 23:36:00 »
no problem!:) - po to jest forum!:)

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2004, 12:21:39 »
Jeżdzę podobnym autem i także mam nowe audio z przodu.
Najpierw pozmieniałem czarnego Ave. Do przednich dzwi trafiły
głośniki DLS ProSlimLine PS6 - 16 cm /midbasy, zwrotnica  i "piszczałki"/.
Potem dołożyłem duże elipsy na tylną połkę - pioneera 340 Watt.
Taki zestaw całkiem  ładnie gra na samym radyjku JVC.
Szczegoły - znajdziesz tu

Trochę inaczej zabudowałem przednie drzwi w swoim obecnym Ave.
Radio JVC z cd : 4x50 W, sterowanie subwooferem, itp. Głośniki to zestaw
dwudrożny (165 mm) Dego ST650 STARLINE : Tweeter - 20 mm (jedwabna kopułka),
Woofer: 165 mm (papier powlekany), moc RMS: 90 W, pasmo przenoszenia:
55-25000 Hz, skutecznoĂć: 89 dB, impedancja: 4 Ohm.

tu wiecej
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2007, 18:02:40 wysłana przez Miche »

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2004, 12:36:20 »
Byłem na stronie redpoint.prv.pl.
Całkiem treściwa i niebrzydka.

Z związku z tym,  że podobała mi się zabudowa czerwonego Yarisa mam
kilka pytan :
1. Czy za nieprzekraczalną kwotę 2 000 zł uda mi się rozbudować system
    o wzmacniacz i skrzynke basową + okablowanie? Jeśli tak to jakie
    bedą to podzespoły? /zakładamy  że przod i tylne drzwi są już
    głośnikowo gotowe i jest dobre radio/  :?:

2. Czy potrzebny mi bedzie kondensator :?:
3. Jak rozłożyć zasilanie ze wzmacniacza?
    Przod + bass + ze wzmacniacza a tylne drzwi z radia,
    czy wszystko ze wzmacniacza :?:

Czekam na porady.... :modlitwa
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2007, 18:04:31 wysłana przez Miche »

GAK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2004, 13:05:59 »
Red-Point na wakacjach to ja odpowiem...
reprezentujemy 2 szkoly bo red kupuje nowe klocki do tego jak najlepszej jakosci... wiec pewnei napisalby ze 2k to malo ;) ale wg mnie za 2 k mozna calkiem fajne rzeczy kupic. a szczegolnie jezeli chodzi tylko o wzmak + skrzynia + kondensator

wzmak mozesz kupic np taki: ALPINE V12
sub np taki: JL
do tego skrzynke zamknieta lub BR w zaleznosci czy chcesz poswiecic wiecej czy mniej miejsca w bagazniku.

chyba ze chcesz to ladnie zabudowac... wtedy 2k to rzeczywiscie malo.

kondensator bylby zalecany... bo raz ze dynamika dzwieku jest lepsza (np przy ciagu uderzen basu... ostatni nie bedzie juz taki jak pierwszy) a dwa ze jak posluchasz glosnij to swiatla moga przygasac w rytm muzyki ;)
kondensator kupisz za ok 300 pln moze nawet taniej jak bez wyswietlacza (zbedny bajer)
pojemnosc dobiera sie 1F kondensatora na 1000W wzmacniacza.

do tego kable... zasilajacy (10mm) wystarczy, interkonekty troche glosnikowych 2x2,5 i powinienens sie zmiescic.

Kloce ktore podalem to przyklad... oczywiscie mozesz znalezc takie same tansze lub drozsze lub innych firm...
generalnie wzmak kup raczej 5 kanalow bedziesz mial po kanale na kazde drzwi i 1 na sub, bo nie ma sensu bawic sie w 2 wzmacniacze. a glosnik sub 25 cm... powinno strczyc chyba ze lubisz duze cisnienie to wtedy 30cm... ale wraz ze srednica rosnie pojemnosc skrzyni i moc glosnika, wiec pamietaj ze wzmak powinien dostarczyc przynajmniej 80% mocy RMS jaka ma glosnik (sub) zeby go sensowanie rozruszac.

raczej nie warto sie bawic w podlaczanie czesci glosnikow do koncowki z radia...
pozdr g.

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2004, 14:38:49 »
GAK wielkie dzieki za info.
Bedę sobie spokojnie szukał piecyka + subwoofera i chyba tak jak mowisz
5 kanalow. Jak tylko cos zakupie , dam znac...

A jako zwykly dlubacz majsterkowicz dam rade z podlaczeniem :?:
Czy lepiej specjalistom autko oddać.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2007, 18:05:10 wysłana przez Miche »

GAK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2004, 14:57:17 »
ja tam specjalistom nigdy nie ufalem i chyba ufac juz nie bede ;) jak specjalista przetrze kabel lub zgubi srubke to nic nie powie tylko zamaskuje i odda... a tak to chociaz mam swiadomosc ze tu i tam nie ma srubki a ten kable przy okazji trzeba wymienic...
wszystko montowalem sam...
oczywiscie trzeba pamietac o bezpieczenstwie czyli koncowki (szczegolnie od napiecia) dobrze zalutowac... a kable wsadzic w peszel. do tego glowny bezpiecznik kolo akku no i zdrowy rozsadek ze + i - nie powienny sie spotkac ;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpnia 2004, 14:18:54 »
Cytat: Radek
Kable tez sa bardzo wazne i moim zdanie na tym elemencie nie ma co oszczedac do mojej ave na kbale wydałem prawie 1000 zł,plus ew. kondensator  (800 PLN powinienes kupic)

no te kable za 1k to przesada... zwlaszcza ze przy calym sprzecie za 2k... jaki jest sens kupowac kable za 50% wartosci reszty, skoro roznica bedzie niewyczuwalna dla normalnego czlowieka! no chyba ze ktos chce potem mowic "same kable kosztowaly mnie 1k pln" ::szczena::  ale jezeli chce tylko sobie sluchac dobrego brzmienia wystarczy dobrze ekranowane interkonekty i grube beztlenowe glosnikowe... kondensator tez mozna kupic za 50% ceny jaka napisales... chyba ze ktos chce miec wyswietlacz na ktorym caly czas bedzie widnialo 14 ;)

Jezeli sprzet oprocz tego ze ma grac ma super wygladac to sie zgadzam ale jezeli ktos chce tylko sluchac... to po co ;)
g.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2007, 18:05:43 wysłana przez Miche »

Radek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpnia 2004, 15:12:28 »
Cytuj (zaznaczone)
no te kable za 1k to przesada...

Prosze nie pisz mi ze wydanie 1000 PLN na kable to przesada bo to jest moja sprawa i moje pieniadze a roznica jest słyszalna tak samo jak bys zmienił radio powiedzmy z SONY na jakąs ALPINE.
Cytuj (zaznaczone)
kondensator tez mozna kupic za 50% ceny
Można

GAK kazdy ma inne podejscie do CAR AUDIO kazdy ma inna sume do wydania i nigdy nikomu sie nie dogodzi.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2007, 18:06:39 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl