Autor Wątek: Jakie glosniki do Toyoty Avensis 98. (F)  (Przeczytany 32256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
Jakie glosniki do Toyoty Avensis 98. (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Sierpnia 2004, 15:39:20 »
Cytat: Radek

GAK kazdy ma inne podejscie do CAR AUDIO kazdy ma inna sume do wydania i nigdy nikomu sie nie dogodzi.

no pewnie ze tak ! zgadzam sie w 100% dlatego proponowanie lub sugerowanie koledze zeby nie oszczedzal na kablach bo Ty wydales 1k pln nie jest dobrym zachowaniem... szczegolnie jezeli na calosc ma zejsc 2000 pln.

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpnia 2004, 16:00:23 »
Jęsli chodzi o kable to przy sprzęcie za ok 1600 zł planuje na nie wydać do 400 zł.
I jak patrzyłem to chyba mi sie uda wykonać taki zakup i to bez większej straty na jakości dźwięku.

KABLE :
zasilanie jakieś 7 m - 8 zl za m
Właśnie trzeba ciągnąć plus i masęczy wystarczy +?

sygnał - ok. 70 zł
głośnikowe bass - 70 zł
głośnikowe do przednich głośników : 16 zł /m - 160 zł
Tak podał mi specjalista od montażu z jednej firmy car-audio.
Niestety nie zapytałem o parametry tych kabli.
Powiedziełem, że potrzebuje zasilic bas (25 cm) i głośniki przednie z dobrego
wzmacniacza 5 kanałowego. Tak żeby to grało czysto i pewnie.

Wtedy na wzmacniacz zostanie mi 800-900
300- 400 na głośnik basowy i ledwo starczy na skrzynke.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpnia 2004, 16:09:16 »
Cytat: przemo_z
KABLE :
zasilanie jakieś 7 m - 8 zl za m
Właśnie trzeba ciągnąć plus i masęczy wystarczy +?

dobrze jest pociagnac + i - od bateriii... ale nie jest to wymagane... mozesz znalezc dobra mase w bagazniku, wtedy wystarczy metr kabla. tylko sprawdz czy pod maska masz oddzielny kabelek przy akku od minusa do masy... (w yaris jest) jezeli nie to go pociagnji.
g.

emsi82

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sierpnia 2004, 10:07:22 »
ja mam pytanie z innej beczki jak policzyc pojemnosc skrzynki do głośnika 25 cm? jesli nie chce oczywiscie kupowac jakiejs standartowej.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sierpnia 2004, 10:21:50 »
do tego sa specjalne programy.... wprowadzasz parametry glosnika albo wybierasz z listy i wychodzi... jest jakis wzor do tego... nie znam go ani nie powiem Ci teraz nazwy programu... sprobuj poszukac w sieci na stronach CA lub zapytac na forum CAS  na pewno ktos odpowie.
Oczywiscie zalezy jeszcze czy to ma byc BR czy closed...
Bardzo czesto producenci podaja pojemnosci obu tych skrzyn dla danego glosnika... tylko czesto nie sa to optymalne pojemnosci :(
g.

Radek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Sierpnia 2004, 16:13:58 »
Cytuj (zaznaczone)
no pewnie ze tak ! zgadzam sie w 100% dlatego proponowanie lub sugerowanie koledze zeby nie oszczedzal na kablach bo Ty wydales 1k pln nie jest dobrym zachowaniem... szczegolnie jezeli na calosc ma zejsc 2000 pln.

Zasugerowałem koledze ze kabelki sa równie wazne co głosniki, wzmacniacz, jednostka, i on sam zdecyduje ile na wszystko wyda. Ty przedstawiasz mu swoje zdanie i ja swoje. Ja majac 2k na wydanie to w pierwszej kolejnosci puscił bym inst. i kupił wzmacniacz, uzbierał troche grosza  i dokupił sub i kondensator.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Sierpnia 2004, 09:09:13 »
... i mysle ze na tym trzeba zakonczyc bo juz wszystko jasne ;)

Darus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpnia 2004, 15:23:20 »
Jesli jeszcze moge cos dodac od siebie to w swoim AVe...

z przodu wsadzilem 13" (bo tak bylo seryjnie, balem sie ze wieksze nie wejda...)
+ tweetery w slupki, przod jest napedzany ze wzmacniacza JBL, a radyjko Pioneera z MP3. Gra niezle :)
Zestaw glosnikow jest firmy Phonocar :>

Jedynie co bym przebudowal to te 13" na tyl a z przodu kupil 16"

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpnia 2004, 19:26:54 »
No to musisz Darus zrobić taką podmiankę-  13 na 16.
No i troche niskich tonow by sie przydało :aslyer

Darus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpnia 2004, 08:07:20 »
Cytat: przemo_z
No to musisz Darus zrobić taką podmiankę-  13 na 16.
No i troche niskich tonow by sie przydało :aslyer

:mrgreen:  :mrgreen:

ale to nie dlugo... narazie nie mam $$..

dizel

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Stycznia 2005, 00:51:19 »
Widzę, że w tym poście dawno już nikogo nie było ale mam pytanie i piszętu bo pasuje tematyka jak ulał...
Mam ave combi terra także głośniki tylko z przodu.
Chcęwymienić głośniczki na jakieś dwudrożne. I tu moje pierwsze pytanie:
1. Jaka średnica ma być i czy wkładając nieoryginalne głośniczki trzeba przerabiać same podstawy głośnikowe w drzwiach?
2. Jakiej firmy głośniczki proponujecie (nie jestem audiofilem i mnie wystarczy w miarędobry dzwięk w samochodzie)
3. Ile trzeba dać za głośniczki
4. Czy konieczna będzie wymiana kabelków czy te fabryczne wystarczą?

Będęrównież kupował radio bo obecnie jest jakiś stary badziew...
1. Czy bardzo niepolecacie radia z najniższej półki cenowej (first, clatronic, itp.) - czy ich jakość dzwięku żeczywiście jest taka straszna?

Od razu mówię, że nie chcęwydawać fortuny na modernizacjęaudio.
zdr.
dizel

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Stycznia 2005, 11:50:52 »
Cytat: dizel
Widzę, że w tym poście dawno już nikogo nie było ale mam pytanie i piszętu bo pasuje tematyka jak ulał...
1. Jaka średnica ma być i czy wkładając nieoryginalne głośniczki trzeba przerabiać same podstawy głośnikowe w drzwiach?
2. Jakiej firmy głośniczki proponujecie (nie jestem audiofilem i mnie wystarczy w miarędobry dzwięk w samochodzie)

1. Czy bardzo niepolecacie radia z najniższej półki cenowej (first, clatronic, itp.) - czy ich jakość dzwięku żeczywiście jest taka straszna?

zdr.
dizel

ad.1 Rozmiar głośników na przodzie to 13cm a do instalacji używa siętzw.              ramek montażowych(ok.30-35 złotych)

ad.2 to wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na zakup głośników. polecanie głośników posługując siętylko kryterium ich producenta to trochęjak rozmawianie o kolorach z niewidomym. myślę, że znajdziesz w Opolu jakieś specjalistyczne punkty, w których jest możliwość posłuchania głośników. nie jest to wprawdzie w pełni odzwierciedlający pokaz dźwięku ponieważ w aucie głośnik zagra inaczej ale zazwyczaj ze względu na mniejszą kubaturęauta, jest to dźwięk lepszy. po posłuchaniu kilku z wybranej grupy cenowej wybierasz te, które dla Twojego ucha grały najlepiej.

ad.3 koszt głośników... trudno tu dać jednoznaczną odpowiedź ze względu na choćby argumenty przedstawione powyżej. rozpiętość cenowa to od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy złotych - oznacza to niejednokrotnie też przepaść jakościową!!!

ad.4 jeśli te fabryczne są całe to je zostaw.

radio

ad.1 bardzo nie polecam choć być może, że w Twoim przypadku spełnią one niewygórowane oczekiwania tym bardziej, że jak piszesz chcesz "ciąć" koszty.

dizel

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:52:07 »
Thx wielkie Zachary...
Po Twoim poście przynajmniej zacząłem mieć jakiś obraz (oczywiście minimalny ale lepsze to niż wcześniejsze zero) :-)
Co do głośniczków to czy na allegro mozna znalezc cosik ciekawego czy raczej to co tam jest to chlam?
pozdrawiam
dizel

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Stycznia 2005, 05:07:15 »
Jest tam paręgłośników, które mogłyby zagrać tyle, że...Pisałem już o tym w ad.2 w moim poprzednim poście. Generalnie dopowiem jeszcze jedną kwestię, o której nie wspomniałem poprzednio. Jeśli głośniki chcesz "napędzić" samym radiem pamiętaj o jednym! Nie kupuj głośników, które mają moc ciągłą(tzw. RMS) o dużej wartości. Głośniki te potrzebują znacznie więcej "prądu”, którego nie jest wstanie zapewnić im samo radio nie wspomagane wzmacniaczem. W Twoim wypadku i mając podobne założenia względem audio w samochodzie nastawiałbym sięna głośniki z niezbyt dużych rozmiarów magnesem i „lekką” papierową membranę. Dobrym rozwiązaniem byłoby np. popytanie na forum czy ktoś, kto wymieniał głośniki w nowej Ave(tył) nie chciałby ich odsprzedać. Myślę, że one spełniłby by Twoje niewygórowane oczekiwania. Głośniki te z oryginalnym radiem grają poprawnie i mają wielu zwolenników, choć ja swoje wywaliłem.

piwo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Stycznia 2005, 09:46:19 »
Cytat: dizel

zdr.
dizel

Polecam lekture tego topicu http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=332 - co prawda dotyczy Cariny ale zycie pokazuje ze w przypadku Avensis takze ma zastosowanie.
Mojego autorstwa 'trzy grosze' znajduja sie prawie na koncu tematu - zapoznaj sie takze z opinia uzytkownika "qnaro".
Osobiscie dalej bede z czystym sumieniem polecal rodzimej produkcji Tonsil - te glosniczki naprawde przyzwoicie graja i co bardzo istotne w przypadku zasilania ich bezposrednio z odbiornika (nawiazuje do wypowiedzi "ZACHARY")- maja duza efektywnosc. Jesli wiec szukasz w miare 'niskobudzetowego' rozwiazania to jest nad czym pomyslec. Osobiscie nie polecam kupowania glosnikow 'no name' z Allegro, zwlaszcza ze w tym przypadku cenowo wyglada to samo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl