Autor Wątek: e11 1,4 - wysokie obroty przy zimnym silniku  (Przeczytany 2932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

crab_79

• Gość
e11 1,4 - wysokie obroty przy zimnym silniku
« dnia: 21 Sierpnia 2005, 18:29:31 »
witam

na poczatek autko:
corolla e11
silnik 1,4
rok 1997 made in japan   :)  

od jakiegos czasu (jakies dwa miesiace)  mam dziwny problem, poniewaz przy odpalaniu na zimno silnik trzyma obroty okolo 2000-2100 rpm, jednak dzieje sie tak nie za kazdym razem dlatego dosyc ciezko oddac tak do ASO bo bedzie musiala do zdiagnozowania stac kilka dni
czasem jest tak ze przez kilka dni jest wszystko ok a pozniej za kazdym odpaleniem na zimno trzyma wysokie obroty, gdy odpali z wysokimi obrotami to po osiagnieciu dobrej temperatury obroty trzyma przy jakis 1100rpm
silnik ma przejechane jedynie 80tys km   :-DD  (mam od nowosci - nie jest przekrecona)  i nigdy nic nie bylo robione przy silniku zawsze przeglady i olej byly wymieniane na czas
gdy silnik trzyma wysokie obroty czasem mozna wyczuc szarpniecie delikatne - tak jakgdyby te obroty na chwilke spadly i na nowo sie podniosly
wiecej niedogodnosci nie ma, mimo ze silnik trzyma wyzsze obroty spalanie jest takie same, a nawet co ciekawe wydaje mi sie ze troszke mniej pali ostatnio przejechalem 660km na 40 litrach i nawet sie rezerwa nie wlaczyla   :shock:   ( zazwyczaj przejechalem 540-560 na 42l  i juz na stale sie swiecila )

czy przyczyna takiego zachowania silnika moze byc popsuty komputer, sonda lambda czy cus innego   :|  

pozdrawiam

wlosek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2005, 20:54:23 »
Przyczyn moze byc wiele ale moze zacznij od zdiagnozowania bledow :
otworz zlacze diagnostyczne i polacz E1  + Te1 i przekrec kluczyk do ON, a nastepnie obserwuj lampke check engine.  Poczytaj, gdzies na forum bylo o interpretacji kodow.
Napisz co wyszlo to bedziemy dalej kombinowali ;-)
Pozdrawiam L

crab_79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2005, 18:09:06 »
hm nie spodziewalem sie takiej fachowej podpowiedzi  :D

mam nadzieje ze styki w zlaczu diagnostycznym sa oznaczone bym mogl latwo je odnalezc, jutro sie do tego zabiore i dam znac co wyszlo z zabawy  :wink:

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2005, 23:57:42 »
Jesli w przepustnicy 4e-fe jest element termokurczliwy lub -rozszerzalny odpowiedzialny za ssanie (obok silnika krokowego), to byc moze przycina sie on. Moze tez przycina sie sama przepustnica.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl