Autor Wątek: Sposób na gryzonie (F)  (Przeczytany 16281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Czerwca 2008, 22:14:56 »
I oto wizyta niespodziewanych gości pod maską (na szczęście obyło się bez żadnych strat!) skłoniła mnie do nabycia stosownego odstraszacza. Na razie pobieżnie wyczyściłem komorę silnika (nie chciałem nic pozalewać, sami pewnie wiecie jak porządne mycie silnika wpływa na jednostkę  :embarassed: ) i spryskałem sprayem odstraszającym gryzonie. Podziałało, więcej żadne ścierwo się nie pokazało ;]
Niemniej jednak zakupiłem odstraszacz i chciałbym go teraz zamontować. Wybrałem już miejsce, zasilanie pociągnę od akumulatora ale mam problem z masą. Chciałbym podłączyć ją tak, by po przekręceniu kluczyka (odpaleniu auta) urządzenie nie pracowało a włączało się jedynie gdy stacyjka jest w pozycji off. Jest kilka urządzeń w samochodzie które podobnie działają. Gdzieś tam - po przekręceniu kluczyka zmienia się na + i odwrotnie. Ktoś ma jakiś pomysł gdzie mogę się podpiąć by uzyskać interesujący mnie efekt? Niby można pod "15" tylko gdzie to jest?

A odstraszacz wygląda tak:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2008, 23:19:32 »
A co Ci przeszkadza po odpaleniu ? Nie wiem jak to Twoje głośno piszczy, ale znajomek ma coś takiego u siebie i słychać dopiero jak się zbliży do zgaszonego auta. Myślę że w czasie jazdy tego nie usłyszysz.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2008, 23:43:42 »
No u mnie to słychać jedynie takie pyknięcie jak zaczyna membrana drgać. Nic nie słychać ale po wrzuceniu ziarnka piasku na membranę widać, że się rusza. Urządzenie działa interwałami. Przetestowałem je na myszkach. Uciekały ^______^
W zasadzie nie przeszkadza mi to. Urządzenie pobiera niby tylko 2mA więc nie będzie to odczuwalne dla pracy silnika (ciekawe natomiast o ile może to przyśpieszyć rozładowanie akumulatora przy długim postoju). Pomyślałem tylko, że fajnie by było zrobić taki "bajer". Nie pracowałoby to w czasie, gdy w komorze silnika panują najwyższe temperatury a tym samym przedłużyłbym w ten sposób żywot tego urządzenia.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Czerwca 2008, 18:17:51 »
Ok, nie chciało mi się bawić w szukanie miejsca gdzie - zmieniałby się na +.... Jest więc podpięte po prostu do akumulatora i karoserii.
Przed zamontowaniem przetestowałem jeszcze na kilku gryzoniach  <diabel>
Samo urządzenie przykleiłem dwustronną taśmą 3m do obudowy filtra powietrza. Uznałem, że będzie to dobre miejsce bowiem jest odsłonięte i nie "chlapie" tam woda.
Wygląda to tak:

polszymon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Września 2008, 13:39:51 »
a jaki śordek na fryzonie stosowałeś? ten którym pryskałeś?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Września 2008, 00:59:07 »
Liquid molly na gryzonie. Myślę, że firma nie ma znaczenia. Ważne, by środek nie tylko odstraszał gryzonie, ale i neutralizował ich zapachy. Chodź przyznam się szczerze, że nie czytałem czy na opakowaniu LM jest o tym mowa. Sprzedawca mi o tym powiedział. Nie miałem akurat czasu by się wczytywać i wybierać produkt samemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl