Autor Wątek: Sposób na gryzonie (F)  (Przeczytany 16284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Sposób na gryzonie (F)
« dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:20:48 »
Witam
Czy zna ktoś jakiś skuteczny sposób na pozbycie sięniechcianych lokatorów spod maski.
Zauważyłem ostatnio że na przewodach, rurkach i pokrywie silnika pojawiają mi siębłotne ślady.
Może zbagatelizował bym ten fakt gdyby nie górna rura od chłodnicy , którą musiałem niedawno wymienić a wyglądała właśnie na przegryzioną bądź poszarpaną pazurami. Dzisiaj po uprzednim wytarciu wszystkich poprzednich śladów znowu rano stwierdziłem jakąś wizytę. Nie wiem co za stworzenie podejrzewam kunęlub kota. Sytuacja jest niewesoła bo zaczęły mi sięw tym samym czasie pojawiać błędy lambdy  :x   a rurek i przewodów pod maską jest dużo. Koszta mogą być więc duże ( strach pomyśleć co by było gdybym wtedy przy rurze nie zaglądnął pod maskę).
Parkujęw Krakowie , na osiedlu pod blokiem w rzędzie kilkunastu samochodów.
Może są jakieś spraje albo co   :?:
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2008, 13:02:12 wysłana przez Janmor »
Carina E Sportswagon 1.6

Yaga

• Gość
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2005, 16:41:12 »
Było o tym już! :asearch  
---> Gryzonie 1
---> Gryzonie 2
---> Gryzonie 3

ThorsHammer

• Gość
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2005, 16:48:12 »
Ja mam zamontowany odstraszacz kun. To takie ustrojstwo co co jakiś czas wydaje wysokotonowy dźwiek

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2005, 16:57:43 »
Witam
Omskło mi sie i szukałem w Carinie  :oops:  .
Ale dalej nic skutecznego i sprawdzonego nie ma  :(  . Chyba że te ultradźwięki za 70 zł  :aduh  . Ale mycie silnika. Przy 250 kkm to raczej by zaszkodziło bardziej niż gryzonie.
Carina E Sportswagon 1.6

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2005, 17:01:27 »
Cytat: ThorsHammer
Ja mam zamontowany odstraszacz kun. To takie ustrojstwo co co jakiś czas wydaje wysokotonowy dźwiek

Działa to ? Tzn czy przedtem miałeś kłopoty z kunami i sięich pozbyłeś ?
Carina E Sportswagon 1.6

ThorsHammer

• Gość
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2005, 17:08:48 »
obecna toyke mam od kilku miesiecy, więc trudno mi powiedzieć czy to działa. Jak kupowałem auto to odstraszacz kun był juz zamontowany. Do tej pory niemam zadnych problemów z gryzoniami. To urządzonko wydaje taki cichy pisk o niskiej czestotliwosci, prawie niesłyszalny (chociaz w nocy jak jest wszędzie cisza to to słychac  :lol: ),z kilku sekundowymi przerwami. Podejzewam ze jest to dosyć skuteczne. Przynajmniej mam taka nadzieje  :wink:

danielo

• Gość
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2005, 17:47:17 »
Cytat: Piwalek
Ale mycie silnika. Przy 250 kkm to raczej by zaszkodziło bardziej niż gryzonie.

nie kumam za bardzo co ma mycie silnika do gryzoni, ale odnosnie samego mycia zastosowalem taki zabieg dokladnie przy 245k km. przejechalem juz 5k km od tego czasu i nie ma zadnego problemu. po myciu trzeba bylo tylko wysuszyc kopulke.
tak wiec, jesli mycie ma pomoc to nie widze przeszkod.

topol

• Gość
Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2005, 09:03:56 »
Ja mam zamontowany odstraszacz kun, gryzoni itp. jak wyżej opisany - dokładnie ten KLIK i do tego po wymianie kabelków WN założyłem takie rurki karbowane - dokładnie takie KLIK
Miałem problemy z myszami - poobryzały kable WN   :twisted:  , teraz już nie ma takiego problemu   :aslyer    :aslyer    :aslyer    :aslyer    :aslyer  
Moim zdaniem warto to założyć.

KUNOM NA POHYBEL

Pozdrawiam

michaleq

• Gość
Poszarpane kable wysokiego napięcia
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2008, 12:04:11 »
W sobotę sobie spokojnie hulałem samochodem. Zaparkowałem i poszedłem do domu. Rano w niedzielę ruszyłem, jadę i coś samochód szarpie i a pod maską tyka. Miałem do przejechania niecały kilometr do dojechałem, otworzyłem maskę a tam takie kwiatki

I jeden z kabli był poza tą wypustką z puszki (w sensie spadł czy co). I teraz pytanie - gryzonie, jakaś usterka, złodziej czy co? Mógłbym przypuszczać, że coś z napięciem nie tak, bo czasami samochód przy wysiadaniu, gdy się dotknie drzwi, przeskakuje iskra (co mocno wkurza moją żonę), ale kable nie są przetopione, ale jakby poszarpane. Prąd chyba tak nie robi... (zresztą ja to kopanie zwalam raczej na otarcie się rąk o tapicerkę, fotele i takie tam, gdzie człowiek się sam elektryzuje... a może nie mam racji?)
I powiedziałbym, że jakaś kuna czy co, ale dlaczego podejrzewam złodzieja? Bo może mu nie chciał samochód na immobilizerze odpalić i męczył się jakoś z kablami? Zresztą kuna/szczur by tam wlazła? I po cholere?...

Jakieś pomysły, sugestie?

PS: Oczywiście po założeniu kabla na wypustkę z puszki (sorry, ale nie mam bladego pojęcia jak to się nazywa), samochód chodzi jak wcześniej.

Admin

• Gość
Odp: Poszarpane kable wysokiego napięcia
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2008, 12:11:51 »
Niestety ale nie widze zdjęc teraz, ale moge cie zapewnic ze szczury/myszy potrafia cjesc kable WN jak i reszte instalacji w samochodzie.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2008, 12:31:39 »
Miałem podobną sytuacje tylko z przewodem gumowych pomiędzy chłodnica a blokiem silnika.  :-(
Takie same malutkie dziurki po zębach jak u ciebie na przewodach WN.

Podobno spryskanie komory silnika jakimś dezodorantem skutecznie odstrasza te gryzonie. nie testowałem jescze u siebie wiec wiem to tylko ze słyszenia.

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2008, 12:52:36 »
ja mam zamontowany "odstraszacz gryzoni", wydający co kilka sekund ledwo słyszalny pisk

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2008, 13:05:56 »
jest mozliwosc ze to gryzon .. na zdjeciach widac jakby male zabki ;-) ... zlodziej nie sadze (chyba ze masz inne slady wlamania do pojazdu) .... spryskac wnetrze komory silnika czyms odstraszajacym ... szczegolnie osłone plastikowa pod silnikiem .. mozesz tez zainstalowac cos takiego o czym wspomnial ThorsHammer ..  w googlach sporo znajdziesz
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2008, 13:10:14 wysłana przez Radex E9 »

Dagon

• Gość
Odp: Sposób na gryzonie (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2008, 16:46:11 »
A propos kolego ThorsHammer: Mógłbyś zapodać jakieś fotki jak masz to zamontowane? Tj. w którym miejscu w komorze silnika?
Zasilanie bezpośrednio z akumulatora czy też po drodze masz jakiś bezpiecznik?
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2008, 16:50:37 wysłana przez Dagon »

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2008, 17:18:03 »
W sobotę sobie spokojnie hulałem samochodem.

Witam
To raczej kuna ( albo szczur ) sądząc po rozmiarach zębów i pazurów mysz musiała by być wielkości kota.
Ale kolego widzę że ktoś wcześniej już ci założył rurki karbowane na przewody wn. Szkoda że nie po całej długości bo tam gdzie ich nie było i na  fajkach kuna sobie użyła. U mnie cały czas coś grasuje pod maską  ale na razie ( odpukać ) poza jednym przypadkiem ( pocięta rura od chłodnicy ) nie gryzie.
Ostatnio zaś przd blokiem widziałem rozjechaną taką jedną delikwentkę ( duże bydle ) i choć nie jestem mściwy to nie powiem żebym się nie ucieszył na ten widok :grin:.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl