Autor Wątek: Jaki instalacja gazowa jest najlepsza  (Przeczytany 17352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregorio

• Gość
Jaki instalacja gazowa jest najlepsza
« dnia: 30 Sierpnia 2005, 19:38:18 »
Mam pytanie jaka instalacje gazową dobrac do Avensis 1.8 16V wielopunkt 1998r automat.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2005, 23:56:14 »
IV generacja poprawnie założona.

topol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:03:14 »
Cytat: p_flori

Dokładnie, jakość montażu to podstawa, reszta to dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia   :adiabelek

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:22:14 »
Cytat: topol

Dokładnie, jakość montażu to podstawa, reszta to dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia   :adiabelek

No niekoniecznie. Jeżeli ma plastykowy kolektor instalowanie II generacji jest jak - trzymając sięterminologii świątecznej - jedzenie jajek malowanych farbą z domieszką azbestu. Kiedyś Cięto uśmierci, podobnie jak nastąpi strzałw kolektor powodując jego uszkodzenia. Wiadomo, że można stosować różnego rodzaju zabezpieczenia, bezpieczniki, itp., jednak jest to jedynie "płukanie żołądka wódą zaraz po zjedzeniu nieświeżego jaja". Pomoże, ale na krótko.

Co do 4 generacji - zgadzam sięz przedmówcą. Nie zawsze gwarantuje sukces. Ważny jest serwis, a raczej specjaliści w nim zatrudnieni. Proponujęarchiwum lub FORUM LPG

Jeżeli jesteś z Wawy i masz wątpliwości w sprawie IV generacji  - mailuj na priv.

topol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:32:01 »
Cytat: Nygus
Cytat: topol

No niekoniecznie. Jeżeli ma plastykowy kolektor instalowanie II generacji jest jak - trzymając sięterminologii świątecznej - jedzenie jajek malowanych farbą z domieszką azbestu. Kiedyś Cięto uśmierci, podobnie jak nastąpi strzałw kolektor powodując jego uszkodzenia. Wiadomo, że można stosować różnego rodzaju zabezpieczenia, bezpieczniki, itp., jednak jest to jedynie "płukanie żołądka wódą zaraz po zjedzeniu nieświeżego jaja". Pomoże, ale na krótko.

Co do 4 generacji - zgadzam sięz przedmówcą. Nie zawsze gwarantuje sukces. Ważny jest serwis, a raczej specjaliści w nim zatrudnieni. Proponujęarchiwum lub FORUM LPG

Jeżeli jesteś z Wawy i masz wątpliwości w sprawie IV generacji  - mailuj na priv.

Moja uwaga odnosiła siędo IV generacji. Ich ceny spadły - zaczynają sięod 3 tys.złotych więc nie bardzo widzęsens instalacji II generacji, biorąc pod uwagęże IVG jest zdecydowanie lepsza i wygodniejsza. No chyba, że róznica 1 tys. złotych jest dla kogoś nie do przejścia, wtedy cóż... na temat IIG wolęsięnie wypowiadać, bo nigdy nie używałem.

Natomiast dyskusja na temat czy ta instalacja czy inna, w ramach tej samej generacji wydaje mi sięwłaśnie raczej bezcelowa. I analogicznie, ja eksploatujęKME Diego i jestem zadowolony, na innych nie jeździłem, więc trudno jest mi je ocenić. Ktoś inny będzie miał BRC czy inne Lovato i też będzie zadowlony....   :aslyer  

Pozdrawiam   :aclap

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:42:00 »
Dotychczas byłem za II generają ponieważ byłat tańsza od IV gen ia różnica była kosmiczna a w toyocie II naprawdęfunkcjonuje z powodzeniem (z małymi wyjątkami) ale dzisiaj kiedy ceny II i IV generacji znacznie zbliżyły siędo siebie i choć różnica nadal jest i będzie zawsze to różnice w pracy aut są jeszcze większe.

1. w II generacji jest zwężka /mixer/ zmniejszająca moc auta na benzynie i na gazie oczywiście też
2. zakładając II gen. uwsteczniamy auto i robimy z niego tak naprawdęgaźnikowe
3. zakładając II generacjęauto spala więcej niż na IV gen. zakładając osiągi zbliżone do PB   odpowiednio 25-30% ; 10-15% (w II gen osiągi ze zwężką czyli znacznie gorsze co w efekcie jeszcze bardziej zwiększy różnicę)
4. osiągi dobrze wyrwegulowanej II gen nigdy nie dorównają dobrze wyregulowanej IV gen (brak możliwości w pełni wysterowania układu patrz pkt. 2 i w/w zwężka pkt.1)

to, tak w skrócie
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:22:43 »
No właśnie ja sięostatnio przekonałem do polskiej DT Gas (4. generacja). Napisałem krótkiego posta w temacie LPG w Avensisie (dział LPG). W skrócie - po początkowych problemach z gubiącym sięimpulsem wstawienie sumatora pomogło i obecnie jestem szczęśliwym użytkownikiem dróg za 18 zł/100 km.

Co do mocy - nie czujęspadku, choć to na pewno subiektywna opinia.
Co do spalania - wzrost o ok. 10 %.

BTW, ludzie z którymi rozmawiam kręca głową na info, że jest to polska firma, jednak mało kto sięorientuje, co ta firma sobą reprezentuje (szybka aktualizacja softu, 2-letnia gwarancja, niektóre elementy bazujące na Lovato, gęsta sieć serwisowa, szybki dostęp do części zamiennych, itp.). Poza tym trafiłem naprawdęna bardzo porządny serwis, który wykazał sięnielada cierpliwością - a to niestetey nie jest codzinnością w PL. Koszt 3100 zł z butlą w koło. Teraz, przy szalejących cenach noPb ceny troszkęskoczyły...

olo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:53:45 »
A co ja biedny mam wstawić do D-4D ? Chyba żadna już "generacja" mi nie pomoże  :?:

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:55:56 »
D-4D i narzekasz?? Ile Ci pali?

olo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2005, 21:36:37 »
6,5 po mieście, ale spokojnie
na autostradzie, 1 osoba na pokładzie bez bagażu, równo 100 km/h daje 5,6l
w sobotędam czadu autostradą ok 2000 km z obciążeniem, to sięokaże ile zeżre ?
z przyczepą 11,5l/100km a poprzednie auto brało 12l gazu w tych samych warunkach, więc nie jest tak różowo

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2005, 10:47:20 »
6,5 x (ca.) 4 zł = 26 zł
11 x (ca.) 1,8 zł = 19,8 zł

różnica: 6,2 zł / 100 km

Nie zawracałbym sobie głowy na Twoim miejscu ;)

topol

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2005, 10:48:53 »
Wczoraj płaciłem po 1,93 zł   :twisted:    :twisted:    :twisted:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2005, 10:51:15 »

Nie zawracałbym sobie głowy na Twoim miejscu

to zależy kto ile śmiga na miesiąc  :wink:  przy 4 tys km/miesięcznie daje to 250 PLN a w rok 3000 PLN różnicy - ot tak poprostu  :roll:  to przecież całkiem fajne wakacje  :D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2005, 11:02:01 »
Cytat: Kryspin

Nie zawracałbym sobie głowy na Twoim miejscu

to zależy kto ile śmiga na miesiąc  :wink:  przy 4 tys km/miesięcznie daje to 250 PLN a w rok 3000 PLN różnicy - ot tak poprostu  :roll:  to przecież całkiem fajne wakacje  :D

I dlatego następne autko będzie Otto-motor powered z LPG lub CNG..

bo tutaj liczysz 11 x 1,3 złotego czyli 14,3 zł/100 km
czyli w stosunku do:
LPG to 19,8 - 14,3 = 5,3 zł/100km czyli (4kkm) miesięczie 212 PLZ a w rok 2544 PLZ różnicy
ON to 26 - 14,3 = 11,7 zł/100km czyli (4 kkm) miesięcznie 572 PLZ a w rok 6864 PLZ różnicy

Tyle że ciągle mało jest stacji CNG....
instalacja zwraca siępo roku (kosztuje 6-7tys. złotych)

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2005, 12:00:09 »
a mnie pali srednio 5,5l ON place srednio po 3,8zl/l czyli wychodzi 100km za 21 pln
mialem benzyne na gazie i palilo to 12l srednio po 1,8 100km kosztuje juz 21,6 pln
do tego koszty utrzymania silnika z instalacja gazowa sa wyzsze niz diesla

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl