Autor Wątek: Drżenie auta w czasie postoju - Corolka 1.3 r.99  (Przeczytany 4207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jerzman

• Gość
Drżenie auta w czasie postoju - Corolka 1.3 r.99
« dnia: 01 Września 2005, 01:51:42 »
Witajcie
Możecie powiedzieć co to może być ?
Podczas postoju oczywiście przy włączonym silniku  autko mi lekko drży ( jest to wkurzające, bo w nerwicęmożna wpaść )

Czasami lekko podchodzą obroty do góry, ale lekko.
Auta jeździ na benzynie.
Czy to cos z niskimi obrotami ?
Dzieki za ewentualne podpowiedzi
Pozdrawiam
Łukasz
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:32:04 wysłana przez Janmor »

zawika1

• Gość
Dr¿enie auta w czasie postoju - Corolka 1.3 r.99
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2005, 07:06:04 »
Co prawda nie w Corolli, ale w Carinie.
Potencjalne rozwiązania Twojego problemu opisane są TUTAJ i TUTAJ.
Zapraszam i pozdrawiam.

[Kuba]

• Gość
Re: Dr¿enie auta w czasie postoju - Corolka 1.3 r.99
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2005, 08:57:40 »
Cytat: jerzman
Witajcie
Możecie powiedzieć co to może być ?
Podczas postoju oczywiście przy włączonym silniku  autko mi lekko drży ( jest to wkurzające, bo w nerwicęmożna wpaść )

Ja bym sie tym nie stresowal. Silnik 4EFE w E11 ma obnizone obroty biegu jalowego w stosunku do E10 i wynosza one 650 obr/min. Tak niskie obroty powoduja po prostu wibracje. I tyle. W miom autku jest dokladnie tak samo.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2005, 10:08:27 »
W ASO powiedzieli mi kiedys ze te drgania moga byc od nagaru w komorze spalania i nierownego cisnienia sprezania na ktoryms tloku
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2005, 10:43:30 »
Cytat: Croom
W ASO powiedzieli mi kiedys ze te drgania moga byc od nagaru w komorze spalania i nierownego cisnienia sprezania na ktoryms tloku
Tego typu? Na wolnych obrotach?

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2005, 13:39:39 »
Tak jak napisał [Kuba] w E11 to dosc czeste ze występują drgania na wolnych obrotach, pytanie jakie to drgania... Najlepiej by było porównać z innym takim autem.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2005, 19:07:14 »
Te drgania to norma. Maja obnizone obroty biegu jalowego ze wzgledu na spelnienie
norm ekologicznych. E 10 maja ustawione obroty na 800 a nowsze modele juz na 650.
przy takniskich obrotach auto wpada w wibracje ale nie gasnie. Jezeli nie gasnie to jest
wszystko w porzadku.

jerzman

• Gość
drgania - mnie dra¿ni± :-)
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2005, 22:37:21 »
To strasznie mnie wkurza, czy idzie coż z tym zrobić ?
Czy tak ma być i koniec ?
Łukasz

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2005, 00:48:43 »
Cytat: zyzolek
Jezeli nie gasnie to jest
wszystko w porzadku.

:?:  :?:  :?:  :?:
Guzik prawda. Żadna(firma), a tym bardziej Toyka nie robi takich "czarymary" :shock:  :shock:  :shock:

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2005, 17:08:34 »
Cytat: zawika1
Cytat: zyzolek
Jezeli nie gasnie to jest
wszystko w porzadku.

:?:  :?:  :?:  :?:
Guzik prawda. Żadna(firma), a tym bardziej Toyka nie robi takich "czarymary" :shock:  :shock:  :shock:

Ale gdy wprowadzali E11 wlasnie tak bylo.

Pigletto

• Gość
Re: drgania - mnie dra¿ni± :-)
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2005, 18:19:08 »
Cytat: jerzman
To strasznie mnie wkurza, czy idzie coż z tym zrobić ?
Czy tak ma być i koniec ?
Łukasz

Problem polega na tym że tak naprawdęnie wiemy jak Ci drży (ale to zabrzmiało ;) )
Faktem jednak jest, że problem drżenia w E11 pojawił sięjuż kilka razy na różnych forach a i ja słyszałem też osobiście od użytkownika takiego modelu o tej przypadłości. Generalnie prawdopodobne jest, że to właśnie to ale... możesz mieć też np. zerwaną poduchęsilnika itp.  Falowanie obrotów o którym wspominasz nie powinno raczej występować chyba że pojawia sięnp. przy kręceniu kierownicą (wspomaganie) lub włączeniu klimy itp.

niedzio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2005, 17:02:24 »
Mam właśnie taki model z tego roku. Drżenie niestety występuje i trzeba siędo tego przyzwyczaić. Zwiększenie obrotów pojawia sięnp. przy obróceniu kierownicą (wspomaganie), włączenie odbiornika elektrycznego a później jego wyłączenie itp. Ja kombinowałem, myślałem że minimalnie podniosęobroty czyszcząc przepustnicęale to nic nie dało. Z ciekawości czytałem gdzieś rozwiązanie zwiększające obroty w sposób mechaniczny (dokładnie nie pamiętam o co chodziło), ale komputer do 4E-FE jest tak zaprogramowany, że mimo tej przeróbki obroty wróciły do poprzednio ustalonych. Ja mam nawet czasami wrażenie, że moje obroty spadaja poniżej 650, sprawdzałem na testerze Toyoty i wszystko jest ok.  :D

stas

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Października 2005, 10:20:20 »
Ja w  E 10 miałem ten sam problem.
Pokręciłem śrubką  do regulacji / zakryta gumową osłonka / przy module czujnika wolnych obrotów. Ustawiłem w ten sposób na obroty  ok 850 obrotów/ jeżdzęna gazie i muszą być wyższe /.Drgania ustały.
Przedtem zmierzyłem ciśnienie sprężania w cylindrach, które było ok 13 atn.
Tobie też to proponujęi będzie ok   ---jeżeli ciśnienie będzie we wszystkich cylindarach takie same.
Pozdrawiam.

stas

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Października 2005, 10:21:06 »
Ja w  E 10 miałem ten sam problem.
Pokręciłem śrubką  do regulacji / zakryta gumową osłonka / przy module czujnika wolnych obrotów. Ustawiłem w ten sposób na obroty  ok 850 obrotów/ jeżdzęna gazie i muszą być wyższe /.Drgania ustały.
Przedtem zmierzyłem ciśnienie sprężania w cylindrach, które było ok 13 atn.
Tobie też to proponujęi będzie ok   ---jeżeli ciśnienie będzie we wszystkich cylindarach takie same.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl