Autor Wątek: zapytanie porada- hehe kupiłem corollke!  (Przeczytany 5713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mullin

• Gość
zapytanie porada- hehe kupiłem corollke!
« dnia: 01 Września 2005, 14:21:33 »
Witka
mam okazje kupić toyotke z 96r. E10 z silniczkiem 1.3 z dobrym wyposażeniem o dziwo(z Niemiec sprowadzana w 99r) wszystko fajne zajarałem sie ale mam takie zapytanie bo sprowadzana była jako uszkodzona i od tamtej pory bezwypadkowa koleś jeżdził nią 3lata i nie miał wiekszych problemów czy w dalszej eksploatacji nie będe miał problemów. Cena jest też dość atrakcyjna co mnie kusi.
jeszcze jedno czy przy przebiegu 191tyś nie bedzie problemów z założeniem gazu jakieś skutki uboczne
czy jest warto interesować sie takim samochodem już tam po jakimś zajsciu bo teraz znależć samochód bez jakiegoś elementu malowanego itp.  jest bardzo ciężko
dzięki z góry
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:27:37 wysłana przez Janmor »

Pigletto

• Gość
zapytanie porada- hehe kupi³em corollke!
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2005, 16:28:31 »
Na początek zajrzyj do wątku FAQ, tam są podlinkowane wątki o zakupie podobnych corollek. Co do gazu to może w dziale LPG forum coś będzie, ale ogólnie zwróć uwagęna amortyzatory, branie oleju, sprzęgło i takie tam kosztowne rzeczy

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2005, 19:00:15 »
Przy tym przebiegu tak jak mowil Pigletto trzeba zwrocic uwage na to czy bierze olej.
Jesli tak to mala kapitalka silnika pierscienie i pewnie zawory. Napewno przed zalozeniem
gazu musisz dokladnie zwrocic uwage na stan silnika, zmierzyc kompresje, cisnienie oleju i bardzo
wazne wyregulowac zawory. jesli zawory sa zle wyregulowane na gazie szybko pojda gniazda
i wypalisie ktorys z zaworow. Ja tak mialem. Przy tym przebiegu jezeli nie bylo robione sprzeglo
to moze dlugo nie pociagnac. Pozy tymi rzeczami to super autko. jesli sie o nie dba, przestrzega
przegladow to bedziesz jeszcze dlugo sie z niego cieszyl. A na gazie jezdzi super i jest bardzo
ekonomiczny.
Acha jeszcze jedno. Nie wymieniaj oleju w skrzyni biegow tak jak to inni radza. Olej w skrzyni
jedynie sie uzupelnia. Po wymianie swiezy olej cesto wyplukuje lozyska i potem skrzynia do
remontu. Ja tak mialem.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2005, 14:37:53 »
no w 2 slowach to branie oleju, sprzeglo amorki to sa rzeczy na ktore trzeba zwrocic uwage chociaz brania oleju nie wykaze ci chyba nic oprocz twojej jazdy.
Aha no i synchronizator 3 biegu moze juz nie chodzic jak trza ale to nie jest regola reszta to efekt naszych drog i paliwa a poza tym tarcze i tlumik czy kat wytrzymaja jeszcze dlluuugo :-)
Dobrze zebys mial info co do plynow i ich wymiany
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2005, 14:41:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Olej w skrzyni
jedynie sie uzupelnia. Po wymianie swiezy olej cesto wyplukuje lozyska i potem skrzynia do
remontu. Ja tak mialem.

Mysle ze twoj remont byl powodem wlasnie nie wymieniania oleju w skrzyni powinno sie wymieniac co 40000km
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

mullin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2005, 10:16:50 »
hura hura!!!!  :D  :)  :D
kupiłem corolke wcześniej opisywana jestem scześliwy jest piękna czarna ze spoilerkiem z tyłu na alufelgach orginalnych toyoty, wyposażenie super bo sprowadzany z Niemiec oprócz klimy no i oczywiście MADE IN JAPAN.
Mam jeszcze takie pytanko czy to możliwe że przy przebiegu 191tyś mógłby nie być wymieniany rozrząd, bo wcześniejszy właściciel zrobił nim 130tyś i nie wymienił a nie sądze że przy 60tyś był wymieniany i jeszcze jaka cena jest kompletnego rozrządu bo nie omieszkam wymienić i gdzie najtaniej dostane w okolicy Warszawy :?:
pzdr

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2005, 11:01:17 »
Cytat: zyzolek

Acha jeszcze jedno. Nie wymieniaj oleju w skrzyni biegow tak jak to inni radza. Olej w skrzyni
remontu. Ja tak mialem.

Co 40 tyś sie wymienia inaczej leca synchronizatory. Poza tym co ty chcesz uzupełniać. Jak skrzynia ceiknie to sie uszczelnia a nie dolewa.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2005, 14:57:12 »
Cytat: Ice
Co 40 tyś sie wymienia inaczej leca synchronizatory

Swieta racja a malo kto o tym pamieta wlssnie kupilem  buteleczki mobilube 75w90
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2005, 00:36:12 »
Cytat: Croom
Co 40 tyś sie wymienia inaczej leca synchronizatory

Swieta racja a malo kto o tym pamieta wlssnie kupilem  buteleczki mobilube 75w90

Chyba pomyliliscie z automatem!!!!
Pierwsze slysze zeby co 40 tys wymieniac olej w skrzyni. Nigdzie w instrukcji tak nie jest
napisane. Mowa jest tylko o kontroli poziomu oleju. ASO jedynie proponuje wymiane
na przegladzie po 150 tys.
Jezeli olej w skrzyni nalezaloby wymieniac co 40 tys. (co moim zdaniem jest bzdura),
musialbym to robic co 5 miesiecy. Jeszcze nigdy nie slyszalem zeby w jakim kolwiek aucie,
poza automatem, tak czesto wymienialo sie olej w skrzyni.

mullin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2005, 08:12:31 »
Chłopaki może wątek trzeba zmienić bo piszecie tylko o oleju w skrzyni a nie na zadane pytanie.
p.s. rozrząd już kupiłem cały kompletny wynióśł mnie 262zł w japan cars na Radzymińskiej jeszcze olej musze wymienić i będe hulał - koleś wcześniej jeżdził na Mobil 1 tylko nie wie na jakim(syntetyk, półsyntetyk, 4w40 itp.) nie wiecie jaki to może być

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2005, 08:28:24 »
Pierwsze slysze zeby co 40 tys wymieniac olej w skrzyni. Nigdzie w instrukcji tak nie jest
napisane. Mowa jest tylko o kontroli poziomu oleju. ASO jedynie proponuje wymiane
Jezeli olej w skrzyni nalezaloby wymieniac co 40 tys. (co moim zdaniem jest bzdura),
musialbym to robic co 5 miesiecy. Jeszcze nigdy nie slyszalem zeby w jakim kolwiek aucie,

Jest w instrukcji wymiana co 40 tyś w E-10. 5 miesiecy 40 tyś ... tzn ze wymiana oleju średnio co miesiąc no pieknie. ;)
Poza tym spuść sobie olej ze skrzyni i zobacz w jakim jest stanie. Potem zalej świerzy i sprawdz róznice w pracy skrzyni.

Co do oleju to może być dowolny trudno stwierdzić. Nie masz naklejki pod maską ??
Co do rozrządu to wymień koniecznie - silnik jest bezkolizyjny ale szkoda stanąć gdzieś na drodze ;)
Przy 60 tyś nie sądze zeby ktoś wymienił ten pasek :)
BMW E46 320d
Mini Cooper

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2005, 09:31:45 »
Co do wymiany oleju w skrzyni, to dodam że za poradą kolegi Cariny GTI załałen skrzynke syntetykiem po 100 tyś km. i wszelkie niedomagania typu haczenie przy zmianie znikneły  :P

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2005, 16:39:33 »

Jest w instrukcji wymiana co 40 tyś w E-10. 5 miesiecy 40 tyś ... tzn ze wymiana oleju średnio co miesiąc no pieknie. ;)
Poza tym spuść sobie olej ze skrzyni i zobacz w jakim jest stanie. Potem zalej świerzy i sprawdz róznice w pracy skrzyni.

U mnie w instrukcji jest jak byk : Kontrola poziomu oleju w skrzyni po 60 tys km przebiegu lub co 4 lata.
O wymianie nigdzie nie ma mowy, a mam wlasnie instrukcje w rece.
Przy automatycznej skrzyni biegow: wymiana oleju co 90 tys km przebiegu lub co 6 lat.
Chyba mamy jakies inne istrukcje do E10.
Moj kolega jest szefem ASO Toyoty i tez mowi ze pirwsze slyszy zeby olej wymieniac co 40 tys.
W audi czy VW w ogole nie wymienia sie oleju w manualach. Czyzby toyota byla wyjatkiem?
w maju wymienialem olej i jakos nie bylo zadnej roznicy. To czy skrzynia rzezi to zalezy od stylu jazdy
i czy ja ktos katuje.

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2005, 01:06:07 »
Przepraszam, ze i ja glownie w temacie oleju, ale 40kkm dla przekladni manualnej to faktycznie mocna przesada. Mysle, ze okresy pomiedzy wymianami moga spokojnie siegnac nawet i 100 kkm.

Wymienialem olej w EE111 po 40 kkm (na liczniku bylo 150 kkm i najprawdopodobniej fabryczne sprzeglo) od kupna samochodu i zlewany olej wygladal praktycznie i pachnial jak nowy (oczywiscie rozumiem, ze nie ma sie on w skrzyni od czego zabrudzic). Po wymianie skrzynia dziala dokladnie tak samo jak przed.

Natomiast instrukcja mowiaca o wymianach oleju w A/T co 90 kkm, to wg mojego doswiadczenia rowniez nieporozumienie. Dla typowej skrzyni z przekladania hydrokinetyczna proponowalbym robic to conajmniej 2x czesciej.

W pozostalych tematach dodam tylko, ze pasek po 150 kkm wygladal powiedzmy znosnie, ale na pewno do wymiany (pierwsze slady zuzycia na polaczeniu). Natomiast rolki byly w stanie bardzo kiepskim - luzy poprzeczne, duze opory.

Pozdrawiam.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2005, 08:47:43 »
informacje o wymianie znalazłem w takim planie przegladów jaki dostałem od ASO. W E11 podobno juz sie nie wymienia. U mie po wymianie po 50 tys olej wyglądał strasnie a do tego mienił sie pyłem. Mechanim z ASO który zajmował sie moim samochodem powiedział mi ze  w tym modelu warto wymieniac olej bo skrzynia zyje dłużej i nie ma problemów z synchronizatorami. To samo dodtyczy paska rorządu niby mozna po 150 tyś tylko ile z nich osiąga  te 150 tyś.
Z resztą nie wazne to wasze samochody. Ja wiem jedno wymieniam co 40 - 50 tyś i nie mam problemów ze skrzynią czy to z szybką redukcja czy szybką zmianą a koszt wymiany jest smieszny w porównaniu z kosztami naprawy skrzyni ale tak jak pisałem wasze samochody wasza skrzynia.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl