Autor Wątek: Pali się CHECK  (Przeczytany 3090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rad2904

• Gość
Pali się CHECK
« dnia: 06 Września 2005, 22:18:32 »
Witam wszystkich posiadaczy ave.
od miesiąca mam avensis 1,8 110 KM z 99 r. i wszystko byłoby ok, ale zagazowałem swoje auto i zapala mi sięCHECK! pragnędodać, że tylko na gazie na benzynie sięnie pali, natomiast na gazie jest różnie raz siępali raz nie. Meches od gazu podpiał kompa i stwierdził, że sonda lambda jest uszkodzona ponieważ wskazuje jakąś tam wartość 0,45 V i stoi w miejscu (na gazie i na benzynie) czasami przy wysokich obrotach idzie wgóręa za chwilęwraca do tej samej wartość, komp pokazał błąd 21. podwyższona jest przy tym także temperatura silniaka bez względu na temp. zewnętrzna często załączają sięwentylatory.jeżeli ktoś miał podobny problem albo wie o co w tym chodzi to proszęo pomoc. Gdzie można tanio kupić taką sondęja znalazłem nową Wookera za 376 zeta lub używki za 150-200 zł ale problem w tym, że ani ten meches ani ja nie jestem przekonany czy to jest wina sondy - dlaczego nie pali sięna benzynie!!!!!!
Pozdrawiam wszystkich fanów ave Radek
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:53:26 wysłana przez Janmor »

p_flori

• Gość
Pali siê CHECK
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2005, 12:17:03 »
zagazowałeś auto i zapala sie Check. Kto podpinał kompa?
Teraz tak: sonda stoi na ubogiej cały czas - na gazie i na benie i reakcji ECU nie ma? tylko na gazie? Coś tuu nie tak, mam wrażenie, że sonda podpięta pod komp gazowy przekłamuje i dlatego na gazie zapala Checka . Błąd 21 pokaże sie też jeśli instalka gazowa nastawiona jest na ubogą mieszankę. Zresetuj kompa i sprawdź co robi sonda na benzynie, bo ja na niej sie nie świeci Check - to czemu ma być spalona?
jeszcze kilka pytań Jaka instalka gazowa,? czy sonda jest podpięta do kompa gazowego? czy nie? jest emulator sondy?

kajjo

• Gość
Pali siê CHECK
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2005, 14:01:01 »
W silniku 1.8 jest czujnik ubogiej miesznki a nie sonda lambda.

p_flori

• Gość
Pali siê CHECK
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2005, 14:14:44 »
Cytat: kajjo
W silniku 1.8 jest czujnik ubogiej miesznki a nie sonda lambda.

Jeśli tak - - podpięcie tegoż czujnika do czegokolwiek, co nie czyta sygnału prądowego - może powodować zanik tego sygnału - dlatego na gazie świeci sygnalizująć uszkodzony czujnik, proponujęjechać na benzynie i tylko na benzynie , a unikniesz uszkodzenia drogiego czujnika - jeśli gazownicy Ci nabroili - zrób im awanturę- bo uszkodzenie czujnika przez niewłaściwe jego podpięcie - to ICH WINA - niech płacą , jakby co.
To, że check gaśnie na benzynie - to oznacza, że czujnik jeszcze pracuje. A pomiary napięcia na czujniku - mijają sie z celem - tam zmieniają sie prądy, a nie napięcie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl