Autor Wątek: Temperatura zewnętrzna - wskaźnik wariuje  (Przeczytany 3088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toomas

• Gość
Temperatura zewnętrzna - wskaźnik wariuje
« dnia: 07 Września 2005, 13:52:32 »
Wita.
Corolka 2005. Objaw jest taki że wskaźik temp zewnętrznej zmienia wyswietlana wartosc tylko jak zaplon jest wylączony, np rano po nocy pokazuje temp dobra. Jak silnik pracuje to temp. stoi w miejscu i sie nie zmienia. Jak postoi chwile pod praca to sie tmp. zmieni ale jak zapale silnik to znowu stoi w miejsci pomimo zmian temp na zewnątrz. W ASO sprawiają wrażenie jakby nie mieli pojecia co to sie dzieje. Moze mial ktoś coś podobnego?

Dziek za jakiekolwiek sugestie.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:29:05 wysłana przez Janmor »

cheetah

• Gość
Temperatura zewnêtrzna - wska¼nik wariuje
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2005, 10:45:46 »
U mnie tez dziwnie sie zachowuje. Wyprowadzam z
garażu pokazuje 18 stopni (taka temp jest w garzażu), na zewnatrz 26 stopni. I dochodzenie do wlaciwej temp trwa od 0.5 do 1 godz.
Pozczytaj ten watek.
http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=6245
Mam nadzieje ze niedługo bedzie rozwiazanie :)

toomas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2005, 11:02:22 »
U nas zmieni sie odczyt ale jak wyłącze silnik i postoi chwile. Po włączeniu ponownym nic sie nie rusza :(

cheetah

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2005, 07:34:58 »
No i jest rozwiazanie. Niestety mnie nie zadawala bo to nie moj przypadek. Ale moze Tobie pomoże.
Problem leży w alarmie Challanger a dokladniej w sposobie zamykania centralnego zamka. Jesli masz ustawiaione zamykanie po przekroczeniu 20 km/h to jest to powód nieprawidlowego dzialania wskaźnika.
Zakłocany jest sygnal o predkosci pojazdu ktory jest potrzebny do prawidłowego działania wskaźnika temp.
Wystarczy przestawić na zamykanie po przekreceniu kluczyka lub wylaczyc to wogóle.

Pozdro

toomas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Września 2005, 16:40:26 »
Sprawa rozwiazana. Panowie w ASO zrobili wielkie oczy ze to na pewno nie to - okazalo sie ze faktycznie  odpiecie alarmu od czujnika predkosci zalatwilo sprawę. Alarm Clifford Logic, silnik 1.4 d4d. Niewiem czy w benzynowych tez sie tak zachowuje. Teraz panowie w ASO mowili ze dadza znac do centrali wiec moze ta informacja bedzie dostepna w ASO.

Dzieki jeszcze raz za pomoc.
Tomek

pat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2005, 21:59:33 »
(Zakłocany jest sygnal o predkosci pojazdu ktory jest potrzebny do prawidłowego działania wskaźnika temp. )
Nierozumiem niby to do czego jest potrzebna termometrowi aktualna predkosc auta?

toomas

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2005, 07:15:51 »
W przytoczonym wczesniej wątku już to ktos wytłumaczył. Czujnik pobiera dane dot. prędkości zeby npo stojąc w korku niepotrzebnie temp nie zawyzal...

Ernet

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2005, 11:19:39 »
Cytat: cheetah
No i jest rozwiazanie. Niestety mnie nie zadawala bo to nie moj przypadek. Ale moze Tobie pomoże.
Problem leży w alarmie Challanger a dokladniej w sposobie zamykania centralnego zamka. Jesli masz ustawiaione zamykanie po przekroczeniu 20 km/h to jest to powód nieprawidlowego dzialania wskaźnika.
Zakłocany jest sygnal o predkosci pojazdu ktory jest potrzebny do prawidłowego działania wskaźnika temp.
Wystarczy przestawić na zamykanie po przekreceniu kluczyka lub wylaczyc to wogóle.

Pozdro

A to ciekawe, u mnie włacza sie blokada drzwi po ok. 10 sek. nawet zanim w ogóle ruszęz miejsca.
A wskaznik temp. zew. działa ok.

toomas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Września 2005, 12:32:26 »
Cytat: Ernet

A to ciekawe, u mnie włacza sie blokada drzwi po ok. 10 sek. nawet zanim w ogóle ruszęz miejsca.
A wskaznik temp. zew. działa ok.

No właśnie działa dlatego że nie masz alarmu podpiętego pod czujnik prędkości. Alarm zamyka Ci drzwi po 10 s a nie po przekroczeniu 20 km/h. Jakbyś miał to drugie to peniwe nie działałby Ci termometr :))

Ernet

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2005, 14:31:13 »
No, to jasne   :aclap

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl