Autor Wątek: KONTROLKA OD OLEJU!!! (F)  (Przeczytany 11847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kokon55

• Gość
KONTROLKA OD OLEJU!!! (F)
« dnia: 11 Września 2005, 12:38:25 »
witam wszystkich!!
Użytkujęod 4 lat carinę2,0 benzyna -3 SFE,rok samochodu 1994,nic przez ten czas nie robiłem oprócz oczywiście standardowych operacji:olej,paski itd..Od pewnego czasu po zapaleniu samochodu świeci siękontrolka oleju,około 5 sekund,silnik przez ten czas dziwnie pracuje,mam wrażenie ,że nie ma odpowiedniego smarowania.Nie mierzyłem jeszcze ciśnienia oleju,ale chyba trzeba to zrobić???Samochód jeździ na 10 W 40 -Shel. Szukam mądrych porad: co może być przyczyną takiego stanu,uszkodzona pompa,nieodpowiedni olej,czy może coś jeszcze............Z góry dziękuję!!

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2005, 23:18:02 »
Witam a ile masz przelatane może czas na mineralny

kokon55

• Gość
KONTROLKA OD OLEJU!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2005, 19:32:16 »
Cytat: Wlodek
Witam a ile masz przelatane może czas na mineralny

samochód ma 215 tyś km,,to chyba nie dużo jak na toyotę..........

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2005, 23:08:37 »
no nie jest to duzo jak na toyote tylko jak była eksploatowana??

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2005, 02:19:59 »
Cytat: kokon55
Od pewnego czasu po zapaleniu samochodu świeci siękontrolka oleju,około 5 sekund,silnik przez ten czas dziwnie pracuje,mam wrażenie ,że nie ma odpowiedniego smarowania
a dzieje sie tak też jak wymienisz czy dolejesz olej ??

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2005, 14:07:15 »
Witam wszystkich.
Ja też mam tak, że przez ułamek sekundy do sekundy pali mi siękontrolka oleju po zapaleniu auta. LejęCastrol Magnatec półsyntetyk. Nic sięnie dzieje więc chyba to normalka. A-ha sąsiad-kolega też tak ma!
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

topol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2005, 14:09:44 »
Ja też tak mam...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2005, 19:40:28 »
Mi siępo odpaleniu silnika pali conajmniej 2 sekundy.Silnik jest w super stanie ma 180tyś.km nalatane i jeżdzie na 5W50 mobila ,a filtr to DENSO.

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2005, 20:18:11 »
Ja tez tak mam 2,0 GLI po uruchomieniu kontrolka pali sie jakies 2 sek. i gasnie. Olej 10W40 Mobil

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2005, 20:32:40 »
Witam, to że kontrolka ci gaśnie po 5 sekundach to nie problem, źle by sie działo gdyby dłużej nie gasła, a pracuje przez ten czas dziwnie bo zawory pracują przez ten moment bez oleju, być może będziesz musiał za jakiś czas zaglądnąć do pompy oleju, a narazie wymień olej, to może pomóc  :chmmm
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2005, 21:03:13 »
WIELKIE DZIÊKI WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDŹI!!!!!!!! :D  :D  :D

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
Odp: KONTROLKA OD OLEJU!!! (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwca 2008, 23:46:37 »
Witam
odgrzewam wątek poniewaz mam pytanko odnoasnie kontrolki oleju ale tej czerwonej (niestety) po zapaleniu autka (Carinka 1,8 1997 79kw) przez jakies 5 sekund swieci mi sie kontrolka oleju, w sumie wszystko oki, ale jak zostawie ja na wolnych obrotach to czasami ta sama kontrolka (czerwona) lekko mi mryga i lekko (moze nawet nie lekko) mnie to frustruje czy przypadkiem cos zlego nie dzieje sie z moja niunią. Poradźcie co z tym fantem zrobic. Z góry dzieki i pozdrawiam Mario.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Czerwca 2008, 15:13:11 »
Warto zmierzyć jakie jest ciśnienie oleju, bo prawdopodobne jest, że zaczyna go brakować. Nie podajesz przebiegu więc nie wiadomo czy to bardzo prawdopodobne.

Czy na nie całkiem rozgrzanym silniku (wolne obroty) kontrolka też mruga ?

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwca 2008, 22:58:07 »
wiec tak to mruganie zdarzylo mi sie narazie tylko 3 razy w tym 2 razy na silniku dopiero odpalonym i raz na silniku cieplym po przejechaniu 30 km, zastanawiam sie tez czy to moze nie wina wolnych obrotow bo wydaje mi sie ze sa ciut zbyt wolne (spadaja nawet do okolo 650-700 i lekko mi faluja) co do przebiego to 200 tys i raczej orginalny

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2008, 23:00:44 »
Jak miałem półsyntetyk gasła od razu, po przejściu na mineralny pali się 2 sekundy. To samo u bracholka w Corolli. To norma.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl