Autor Wątek: Przyspieszenie zapłonu  (Przeczytany 2740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spokokolo

• Gość
Przyspieszenie zapłonu
« dnia: 13 Września 2005, 20:38:07 »
Witam!

Mam pytanie dotyczące mozliwości przyśpieszenia zapłonu w 4EFE  E11. Otóż założywszy sportową wkładkęfiltru powietrza (duzo wiecej powietrza w mieszance) udałem siędo poleconego fachowca, który operacje przyśpieszenia zapłonu ponoć robił z zamknętymi oczami w 4EFE w E10, coby dzięki temu zabiegowi spalanie spróbować zmniejszyc. Niestety okazało się, że w 4EFE w E10 to i owszem, ale do E11 zamontowano urządzenie sterujące marki Magneti Marell,i mamma mia(niestety nie moge zacytować jak je określił ów fachowiec), które uniemożliwia mechaniczną regulacjęprzyśpieszenia zapłonu. Czy jest może jakis  sposób elektronicznie wpłynąć na to urządzenie ?
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:28:57 wysłana przez Janmor »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Przyspieszenie zap³onu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2005, 09:26:16 »
Czy to nie jest czasem rozdzielacz zaplonu a mechanik nie pokrecil kopulką w prawo albo w lewo ?
Zwroc uwage czu dzieki jego przyspieszeniu zaplonu nie slyszysz spalania stukowego bo na slabym plaliwie na pewno.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Chalski

• Gość
Przyspieszenie zap³onu
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2005, 16:26:12 »
Cytat: Croom
Czy to nie jest czasem rozdzielacz zaplonu a mechanik nie pokrecil kopulką w prawo albo w lewo ?
Zwroc uwage czu dzieki jego przyspieszeniu zaplonu nie slyszysz spalania stukowego bo na slabym plaliwie na pewno.

Tyle że z tego co pamiętam (miałem E11 hb przez pare tygodni to w silniku 4E-FE nie ma kopółki aparatu zapłonowego tylko modół zapłonowy poprostu przykręcony do głowicy w miejscu dotychczasowego aparatu i tyle tak więc mechanicznie nie da rady przestawić zapłonu - sygnał kiedy ma nastąpić zapłon brany jest napewno z jakiegoś czujnika ale nie wiem gdzie on jest i na 100% ustawienia czujnika też sięnie zmienia
Pozostaje albo remap ECU albo zakup filtra wraz rurą dolotową dedykowanego do tego silnika.
Co do spalania stukowego to E11 ma na 100% czujnik spalania stukowego - pod kolektorem dolotowym pośrodku bloku.

W odp na twój podpis - rolka lata ok przebieg 211kkm i rośnie (o dziwo chyba nie bierze nic oleju - od zalania nowego ok 2,5kkm).
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl