Autor Wątek: przeglad  (Przeczytany 4210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bol0

• Gość
przeglad
« dnia: 14 Września 2005, 18:56:10 »
chcialbym sie Was poradzic odnosnie kwestii przegladu. otoz "puka" mi przegub zewnetrzny w przednim kole przy mocnym skreceniu kierownica. niedlugo konczy mi sie przeglad i zastanawiam sie czy ten przegub "przejdzie". nowego nie kupie, bo podobno trzeba cala polos kupic, mozna jedynie szukac czesci na szrocie. nie wiem czy na lewo przeglad podbic czy jechac oficjalnie.

kfiatos

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2005, 00:03:53 »
bol0, ja swoją EP70 byłem na przeglądzie z rozwalonymi obydwoma przegubami. Diagnosta sie nie czepiał, więc nie sądze żebyś miał jakiś problem.
A co do zakupu przegubu to dostaniesz go bez problemu i kosztuje 200 - 250 zł. A ceny używanych półosi to 250zł (krótka) do 500zł (długa). Przynajmniej w Warszawie. Moje oryginalne przeguby padły po 260tyś km. Więc mozesz szukać jakichś uzywek ale chyba lepiej kupić nowy przegub.

Pozdrawiam i daj znac co z przeglądem

kitza

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2005, 08:14:23 »
Co do przeglądu to nie wiem jak to wygląda.Mój pierwszy przegląd w październiku :)
Jeśli chodzi o sam przegub, nie jest najgorzej.Polecam www.moto-czesci.pl lub www.moto-sklep.pl
Nie pamietam już w którym kupowałem przegub.Cena w promocji 175 zł + koszt przesyłki.
Mi niestety po wymianie lewego odezwał sie prawy.
Mechanik zapomniał który przegub ma wymienić (lewy) więc prawy przełożył na lewą stronęa z prawej założył nowy   :aduh  
Po opie..olu z mojej strony przełożył przeguby na swoje miejsca.
Niestety skutkiem tego wszystkiego teraz prawy przegub, który do tej pory jeździł cichutko, rzegocze jak cholera przy mocniejszym skręcie w prawo a w lewej półosi coś stuka przy wyższych prędkościach   :evil:

Chalski

• Gość
Re: przeglad
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2005, 10:23:58 »
Cytat: bol0
chcialbym sie Was poradzic odnosnie kwestii przegladu. otoz "puka" mi przegub zewnetrzny w przednim kole przy mocnym skreceniu kierownica. niedlugo konczy mi sie przeglad i zastanawiam sie czy ten przegub "przejdzie". nowego nie kupie, bo podobno trzeba cala polos kupic, mozna jedynie szukac czesci na szrocie. nie wiem czy na lewo przeglad podbic czy jechac oficjalnie.

Witam - same przeguby zewnętrzne też sięwymienia tyle że książka obsług i napraw mówi że nie należy tego wykonywać metodami kowalskimi we włanym zakresie (pewnie jest jakiś specjalny przyrząd i zabezpieczeni jest jednorazowe.
Jeśli dopiero zaczyna pukać i nie jest jeszcze całkiem rozklekotany sprawdź czy mandżeta cała i możesz spróbować wyjąć półoś i go wyczyścić od środka benzyną i wymienić smar na świerzy i gęsty towot - mi w E9 1,3 pomogło.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
przeglad
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2005, 12:49:03 »
Przy wymianie można tez dać smaru z dodatkiem Molibdenu. Zmniejsza tarcie i zabezpiecza metal.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Chalski

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2005, 16:52:24 »
Cytat: Ice
Przy wymianie można tez dać smaru z dodatkiem Molibdenu. Zmniejsza tarcie i zabezpiecza metal.

Mi sięwydaje że era smarów typu LT-4 minęła - jak kupowałem nową nandrzete (do E9 pasują od starej cariny - tylko trochęinny kształt) to w komplecie było opakowanie takiego dziwnego towotu koloru chyba zielonego (nie pamiętam barwy bo było to już prawie pół roku temu.

Poza tym każdy smar dobry jeśli jest świerzy i bez dodatków "kamienistych" :)
Pozdrawiam.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
przeglad
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2005, 17:11:07 »
Cytat: Chalski
Cytat: Ice

Mi sięwydaje że era smarów typu LT-4 minęła - jak kupowałem nową nandrzete (do E9 pasują od starej cariny - tylko trochęinny kształt) to w komplecie było opakowanie takiego dziwnego towotu koloru chyba zielonego (nie pamiętam barwy bo było to już prawie pół roku temu.

Poza tym każdy smar dobry jeśli jest świerzy i bez dodatków "kamienistych" :)
Pozdrawiam.

Smary z dodatkiem molibdenu ( np. militek) własnie zdobywają coraz szerszy rynek. Osobiście jestem strasznei sceptyczny wobec takich wynalazków czy dodatków do oleji ale z tym smarem dałem sie namówić i nie żałuje. Poza tym, kolor jest normalny a nie zielony ;) do tego milibden ma ta zalete ze stabilizuje smar w wysokich temperaturach i zmniejsza tarcie. To co dali mi w komplecie tez posłałem do kosza :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

bol0

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2005, 22:15:52 »
pytalem dzisiaj mojego mechanika jak to jest z tymi przegubami na przegladzie i potwierdzil to co napisal kfiatos - nie zwracaja na to uwagi, moga jedynie poradzic, ze nalezaloby wymienic. jutro jade do aso jakis termin zaklepac, ale przegub wymienie i tak na dniach. w moto-sklep.pl za 141 zl znalazlem zamiennik, oryginalny 175, wiec nie jest tak zle. co do czyszczenia to niestety byl juz czyszczony. zaczal pukac w wyniku pekniecia gumowej oslony. do srodka dostal sie syf i po jakims czasie bylo po przegubie. samo czyszczenie pomoglo na bardzo krotki okres, potem znowu zaczelo pukac.
dzieki wszystkim za porady   :athunbsup

zdenek

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Września 2005, 11:06:51 »
Hejka,
Sorki za niemerytoryczną wstawkęale nie wytrzymałem.
 To coś gumowe co osłania przegub półosi nazywa sięmanszeta. Obdarowały nas tym żabojady, podobnie jak mankietem, takim przy rękawie koszuli. W sumie mogli to zrobić też makaroniarze, źródłosłów jest ten sam.
A tu widzęraz 'mandżeta'(jeszcz spoko), ale jak zobaczyłem 'nandrzeta' to prawie spadłem z krzesła. Chyba, że nie wyczułem żartu. Inna rzecz, że uczymy sięod 'fachowców', którzy sami niejednokrotnie mają problemy z terminologią.
No ofens ofkors
pozdrówki
zdenek

Chalski

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2005, 10:11:10 »
Oki mój błąd z tą "mandrzetą" - plusem wpadki jest to że teraz wiem jak to siępisze - od dawna mnie to zastanawiało ale jakoś lenistwo wygrywało z chęcią nauczenia sięjak to siępisze. (najłatwiej i najbardziej po polskiemu ;) było by chyba poprostu osłona gumowa przegubu.

bol0

• Gość
przeglad
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Września 2005, 17:39:28 »
juz po przegladzie. poradzili panowie, zebym przegub wymienil i tyle.
usterek brak, przeglad podbity ;)
koszt 100 zl
czas 25 min
+ zostalem poczestowany herbata  :athunbsup

salon w Świebodzicach

dzieki wszystkim za pomoc   :-DD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl