Autor Wątek: ave 99 i domykanie szyby przedniej  (Przeczytany 12359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

comora

• Gość
Odp: ave 99 i domykanie szyby przedniej
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwca 2008, 14:57:22 »
Witam,

wyciągam trupa z szafy - wracam do tematu.
Szyba dochodzi do górnej krawędzi, włącza się system "antyprzytrzaskowy" i szyba opuszcza się do połowy.

U mnie z uszczelkami jest wszystko ok. Problem stanowi nierówne zaciąganie szyby w górę. Część przy słupku bocznym (przy pasach) idzie trochę szybciej (jednocześnie przechylając się ku przodowi). Jeśli w trakcie podciągania poprawie szybę ręką - szyba zamknie się bez cofania.

Podobno trzeba wyregulować linki podciągające.
Pytanie - czy ktoś z Was to robił? Czy jest to trudna robota (nie dysponuje garażem pełnym narzędzi)? Można to zrobić łatwo samemu czy lepiej oddać do mechanika. A może regulacja nic nie da?

czekam na odzew
pozdrawiam!

Offline skoczon

• Toyot Leżący
  • *
Odp: ave 99 i domykanie szyby przedniej
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2008, 11:50:26 »
Mam uszczelkę przy lusterku "wywiniętą" i dodatkowo zagniecioną od kabla (prawdopodobnie pozostałość po jakiejś antenie). Mechanizm domykający, szczególnie w lecie działał losowo - częściej nie domykał (odbijał) niż zamykał.

Przy okazji ostatniego przeglądu (nie ASO) poprosiłem o sprawdzenie mechanizmu opuszczania szyby - coś jakby czasem strzelało przy otwieraniu. W warsztacie nasmarowano mechanizm i mam teraz wyregulowaną szybę tzn mechanizm domykający działa ;-) Zauważyłem, że szyba otwiera i zamyka się teraz równomiernie, tzn. nie ma efektu "opadania" z jednej strony.

Wniosek: Uszczelka może i jest ważna, ale mechanizm da się tak wyregulować by działał nawet przy nierównej uszczelce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl