Autor Wątek: Bierze olej  (Przeczytany 2940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koval

• Gość
Bierze olej
« dnia: 17 Września 2005, 14:04:15 »
Witam Wszystkich!

Mam corolle E10 1,3 95 rok. Na balcie 155300 kupiłem w lutym tego roku miała 147 000 .Kiedy kupowałem na bagnecie było minimum oleju ale facet twierdził, że leci przez filtr bo jest niedokręcony i przy zimnie uszczelka siękurczy. Na filtrze były slady od dokręcania więc mu uwierzyłem. Obecnie zauwazyłem że bierze olej jakies 1l/3000km. Sprawdziłaem spręzanie - facet w warsztacie nie mógł utrzymć mamnometru w ręku tak dobrze sprężały zaowry . Zastanawiam sięczy warto ruszac silnik czy jeździć dalej dolewjąc olej .Jeżdze na Molbilu 5w-50. Mam jeszcze jedno pytanie - przy kręceniu kierownica ( bez wspomagania) słychać delikatne stukoty. Chyba tylko na postoju bo w czasie jazdy nie zauwazyłem lub nie słysze.
Pozdrawiam

Toyo69

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2005, 15:47:07 »
Drogi kolego na temat brania olej napisane zostało w tym dziale już morze postów i wszystkie istotne informacje zamieszczone w nich zostały zapisane w FAQ tego działu, więc najpierw dokladnie sobie je przeczytaj :wink:
A co do filtra oleju to dokręca sięgo ręcznie bez uzywania jakichkolwiek narzędzi, więc albo ktoś go krzywo wkręcił i spie.....ł gwint, oby tylko w filtrze albo gościu wciskał Ci kit. :wink:
Odnośnie stukania w ukladzie kierowniczym to najprawdopodobniej końcówki drązkow kierowniczych są wybite  :wink:

Spro-ket

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2005, 18:33:29 »
Zgadzam sięz Toyo69

Zajrzyj na początek tutaj --> klik <--
Podobne tematy olejowe znajdziesz w innych modelach toyoty.
Tu np. kliknij - przeniesie ciędo FAQ  Carina

Przy okazji zapoznać sięmożesz z pożytecznymi przykazaniami Kryspina    :wink:

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Bierze olej
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2005, 20:21:30 »
no to masz problem zacznij używać Mobil1
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Koval

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2005, 20:31:41 »
Dzięki bardzo za odpowiedzi dopiero dzisaj zapisałem siędo forum i nie wszystko przeczytałem

Toyo69

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2005, 07:57:57 »
Przypomniała mi sięodnośnie filtra jeszcze jedna możliwość, zasadą jest że przed wkręceniem nowego filtra należ ten gumowy oring (uszczelkę)  umieszczoną na filtrze posmarować olejem. Jezeli tego sięnie zrobi to lubi siępodwinąć lub wyskoczyć z tego rowka w którym jest orginalnie umieszczona i wtedy zadne dokręcanie nawet przy pomomocy żabki nie pomoze :wink:

Koval

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2005, 09:32:59 »
jeżdze na Mobili1 co do drązków to były sprawdzane i są ok. a pod filtrem były slady oleju , po zmianie na nowy nic nie cieknie ale olej bierze :D dalej. poczytałem troszke ale zazwyczaj mowia na forum o ilosciach 1l/1000 to do remontu wiec chyba nie bede sie na razie przejmował.

Chalski

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2005, 10:41:36 »
Cytat: Koval
jeżdze na Mobili1 co do drązków to były sprawdzane i są ok. a pod filtrem były slady oleju , po zmianie na nowy nic nie cieknie ale olej bierze :D dalej. poczytałem troszke ale zazwyczaj mowia na forum o ilosciach 1l/1000 to do remontu wiec chyba nie bede sie na razie przejmował.

Witam. Te stuki przy skręcaniu mogą być spowodowane usterką któregoś lub obu łożysk Mc Persona (nie wiem jak to siępisze). znajdują sięone na górze amortyzatorów bezpośrednio pod miejscem ich mocowania. Dostęp jest po wykręceniu kolumny lub po zdjęciu gumowej osłony pod maską. Można sprawdzić czy jest tam smar i niech ktoś kręci kierownicą a ty posłuchaj czy to nie z tąd dobiegają pstryknięcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl