Autor Wątek: Odczyt ECU w Ave 3S-FE  (Przeczytany 6078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pisk

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« dnia: 20 Września 2005, 10:41:41 »
Czy ktoś z nas domowym sposobem zdiagnozował ECU w Ave z silnikiem 3S-FE?
Złącze diagtnostyczne jest już inne (bodajże 16 pin) niż we wcześniejszych Toyotach. Na sieci znalazłem opis  jak go zdiagnozować, ale nikt się nie podjął.

Może ktoś tu zaryzykował wcześniej?
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 17:08:07 wysłana przez pisk »

p_flori

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2005, 22:15:19 »
Wszystko byłoby pięknie, gdybyśmy jasno wiedzieli jak wygląda złącze OBDII - tzn dokładny opis jego nóżek, - pisaliśmy jusz o tym niedawno , kolega Jerry próbował po transmisji K i nie poszło - bo jest inny rozkład pinów w złączu niż standard EOBD. MOże i jest to jakuś zunifikowane, ale autorzy opisu z netu sugerują zwarcie nóżki 4 - czyli masy z czymś co opisywane jest jako "reserved" - czyli szlag wie co tam konstruktorzy wsadzili w danym modelu. Jak nie będe wiediał na 100 % - nie odważęsię.

LuCaZ

• Gość
Re: Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2005, 23:26:32 »
Cytat: pisk
Czy ktoś z nas domowym sposobem zdiagnozował ECU w Ave z silnikiem 3S-FE?
Złącze diagtnostyczne jest już inne (bodajże 16 pin) niż we wcześniejszych Toyotach. Na sieci znalazłem opis  jak go zdiagnozować, ale nikt sięnie podjął.

Może ktoś tu zaryzykował wcześniej?

na allegro jest gosc co sprzedaje tester deiagnostyczny wyzwalajacy kody migawkowe lampki serwisowej.
wedlug jego zapewnien dziala on w avensisie z silnikie 3s-fe.
w razie czego mozna zwrocic ;)
koszt. 49 zeta

pozdr. LuCaZ

p_flori

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2005, 14:57:38 »
tak - zwrócić możesz, kase nawet Ci odda, ale Twój ECU - jak zewrze nie te piny co trzeba - amba.

MaciejWS

• Gość
Autodata 2004
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2005, 22:45:53 »
W Autodacie wydanie 2004 w podają że odczyt kodów błędów za pomocą migania lampki  "check engine"w ave 98 z silnikiem 2.0 wywołuje sięprzez mostkowanie 4 i 13 pina w gnieździe diagnostycznym. Czyli dokładnie tak jak na tym angielskim forum do którego link podałeś. A od 2000 rocznika to już niestety trzeba dać zarobić serwisowi 120 netto za podłączenie do testera diagnostycznego.

Pozdrawiam
Maciej

LuCaZ

• Gość
Re: Autodata 2004
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2005, 17:58:44 »
Cytat: MaciejWS
W Autodacie wydanie 2004 w podają że odczyt kodów błędów za pomocą migania lampki  "check engine"w ave 98 z silnikiem 2.0 wywołuje sięprzez mostkowanie 4 i 13 pina w gnieździe diagnostycznym. Czyli dokładnie tak jak na tym angielskim forum do którego link podałeś. A od 2000 rocznika to już niestety trzeba dać zarobić serwisowi 120 netto za podłączenie do testera diagnostycznego.

Pozdrawiam
Maciej

od 2000 roku dla silnika 3S-FE , czy dla silnika VVTi ?
jesli 3S-FE, to czy masz jakies dane od jakiego mieisaca produkcji badz numeru nadwozia sie zmienilo ?

pozdr. LuCaZ

MaciejWS

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2005, 19:59:20 »
LuCaZ

Wg  Autodaty jak  wejdziesz w Avensisa rocznik 2000 i wybierzesz silnik o pojemności 2.0 litra masz 2 możliwości 1AZ-FSE (150 koni to na bank VVT-i) i 3S-FE(126 koni). Teraz wchodząc na 3S-FE i diagnostykęsilnika jest rozgraczniczenie do lipca 2000 i późniejsze. Róznica jest taka że  w silnikach produkowanych do lipca można sprawdzić kody błędów odczytując kody migowe lampki " check engine" a jak chcesz sprawdzić te po lipcu to piszą że brak danych.
Silnik 3S-FE wg Autodaty był produkowany w latach 98-01. No i o tych silnikach od sierpnia 2000 do końca 2001 nic nie ma.  Ale jeżeli były w wersji VVT-i to raczej nie ma juz możliwości odczytu kodów migowych.

Pozdrawiam
Maciej

pisk

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września 2005, 10:13:04 »
Właśnie zdobylem  :wink: autodata2004 i potwierdzam to co tu zostało napisane o silniku 3S-FE. Więc teraz mam pytanie do MaciejaWS: próbowałeś?
Ja, prawdę mówiąc, trochę się obawiam. :?
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 17:05:15 wysłana przez pisk »

MaciejWS

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2005, 14:39:21 »
Przy Toyotce nie było takiej potrzeby ale robiłem taki myk  w Vectrze B  96 jak zapalił mi sięCheck Engine.
Bez problemu. Robi sięzworkęi włącza zapłon i lampka miga wskazując kody błędów.  Np dla Vectry był to 1405 błąd zaworu EGR.  Ale nie ma problemlu w sobotębędęmiał dostęp do AVE 98 2.0 z tym silnikiem tak że mogęto wykonać.  Nie ma sięco bać 4 pin to masa a 13 musi być podłączona do kontrolera silnika jak kotroler dostaje zasilanie po włączeniu kluczyka i widzi że na tym 13 pinie jest masa uruchamia proceduręwyświetlania kodów za pomocą lampki. To typowe dla układów mikroprocesorowych.  Potwierdzi to każdy kto miał do czynienia z mikroprocesorami.  Jak nie jesteś pewny poczekaj do soboty dam znać jak wyszło.

Pozdrawiam Maciej

pisk

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2005, 13:36:39 »
Niejednokrotnie robiłem takie rzeczy ze swoją Astrą. Ale w tamtym przypadku było to opisane w literaturze ogólnodostępnej oraz potwierdzone na wielu forach w internecie. Natomiast w przypadku Ave nie znalazłem niczego, co by potwierdziło, że ten sposób działa.

Anyway, czekam do soboty i trzymam kciuki.

Pozdrawiam
Piotr
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 17:06:01 wysłana przez pisk »

pisk

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2005, 14:16:22 »
Cytat: MaciejWS
Jak nie jesteś pewny poczekaj do soboty dam znać jak wyszło.

Witam,
czy masz już jakieś pomyślne informacje?

pzdr
Piotr
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 16:59:59 wysłana przez pisk »

MaciejWS

• Gość
Odczyt ECU w Ave 3S-FE
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2005, 16:19:49 »
Pisk sorka na śmierć o tym zapomniałem. Jak nie świeci Ci się"check engine" poczekaj jeszcze parędni.  Za tydzień będęznowu u mojego Taty a on właśnie jeździ taką ave to sprawdzęto na pewno. Zapiszęsobie.

Pozdrawiam
Maciej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl