Autor Wątek: podgrzewane lusterka  (Przeczytany 20716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

valeo75

• Gość
podgrzewane lusterka
« dnia: 04 Sierpnia 2004, 19:19:17 »
Witam,

Krotko mam avensis, wiec moze pytam sie o rzeczy dla innych oczywiste, ale...
Mam sterowane elektrycznie lusterka. Ale - czy sa one takze podgrzewane? Jak jest u was - czy elektruczne sterowanie = zawsze oznacza rowniez i podgrzewanie, czy tez na podgrzewanie jest jakis specyficzny przycisk po lewej lub prawej stronie kierownicy (mam ze 3 zaslepki na ewentualne przyciski).
A jesli dojdziemy do wniosku, ze nie mam tego podgrzewania, czy ktos z was sobie to zakladal (zima sie to docenia...).

Pozdrowienia dla wszystkich "staruchow" od nowego klubowicza.

andnn

• Gość
Podgrzewane lusterka avenisis
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2004, 19:53:54 »
Od dwóch miesięcy mam Avensis '01, lusterka sa podgrzewane, podgrzewanie załącza sie podobno w momencie włączenia ogrzewania tylnej szyby. Poniewaz jest lato wiec jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzic, ale tak właśnie pisze w instrukcji...  :P
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 19:47:10 wysłana przez janmor »

mimito

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2004, 21:49:22 »
Cytat: andnn
Od dwóch miesięcy mam Avensis '01, lusterka sa podgrzewane, podgrzewanie załącza się podobno w momencie włączenia ogrzewania tylnej szyby. Poniewaz jest lato więc jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzię, ale tak właśnie pisze w inst
rukcji...  :P

jestem niedouczony albo o czymś niewiem :bojjjjjjjjjj chyba musze odnaleśc instrukcje  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:47:11 wysłana przez janmor »

tunix

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2004, 22:49:53 »
Gdy wsiądziesz do samochodu w czasie deszczu włącz ogrzewanie tylnej szyby i obserwuj lusterka :)

Pozdr,
tx
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:47:28 wysłana przez janmor »

Janooop

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2004, 23:01:18 »
Przydaje się nie tylko wzimie jak jedziesz i taka niemiła szadź osiada w czasie deszczu to można łatwo usunąc przez włączenie tylnej szyby. Lusterka się chwilkę nagrzewają więc nie odrazu widac efekty. Generalnie natomiast gdy puszcza siĂę wiązkę do elektrycznych lusterek większośc producentów podłącza też podgrzewane lusterka.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:48:26 wysłana przez janmor »

Darus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2004, 09:27:52 »
Po czesci sie moze powtorze... ale tak:
- elekryczne lusterka nie oznaczaja podgrzewania ich
- jesli masz podgrzewane lusterka wlaczasz je po przez wlaczenie ogrzewania tylnej szyby
- chyba ze masz LandCruisera 100 to masz osobny przycisk  :mrgreen:

Co do wygody tego "bajeru".. przydaje sie w zimie, nie trzeba skrobac szkielek, a w lato czasem jak pada deszcz itd... szybciej sie skrapla.

W tym nowym AVE mam takze podgrzewania wycieraczek, co daje mniejsze uszkodzenie gumy, bo nie musisz w zimie ich odrywac od szyby, tylko same ladnie sie nagrzewaja (i wszystko wokolo topnieje -lod/snieg)  :mrgreen: wiem ze ta funkcja napewno jest w avensisie High(obecnie: Prestige) a jak w nizszych wersjach nie mam pojecia...

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2004, 09:32:55 »
Cytat: Darus
W tym nowym AVE mam takze podgrzewania wycieraczek, co daje mniejsze uszkodzenie gumy, bo nie musisz w zimie ich odrywac od szyby, tylko same ladnie sie nagrzewaja (i wszystko wokolo topnieje -lod/snieg)  :mrgreen: wiem ze ta funkcja napewno jest w avensisie High(obecnie: Prestige) a jak w nizszych wersjach nie mam pojecia...

chodzi Ci o 3 paski wklejone w szybę, na wysokości piór wycieraczek, tak?
wersja sol w modelach przedliftingiem to ma i musze przyznac, że naprawdę b. pożyteczny gadżet, choc strach pomyślec, ile nowa szyba kosztuje ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 20:49:06 wysłana przez janmor »

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2004, 10:05:27 »
Witam,

Dzieki bardzo wszystkim za wypowiedzi.  :modlitwa Sprobuje wiec z podgrzewaniem tylnej szyby. Aczkolwiek jeszcze jeden drobiazg mnie zastanawia. Na gorze srodkowej konsoli sa 3 miejsca na przyciski. U mnie przyciski sa dwa: swiatla awaryjne oraz podgrzewanie tylnej szyby wlasnie. Obok mam zaslepke, ale widzialem w innej ave ze jest tam cos co wyglada na podgrzewanie przedniej szyby. Moze jest to wlasnie to, o czym pisali Darus i Nygus, czyli podgrzewanie wycieraczek. Podsumowujac, mam nadzieje, ze podgrzewanie lusterek w moim egzemplarzu jest i jest polaczone z przyciskiem podgrzewania tylnej szyby, a nie przedniej.

Pozdrawiam

Radek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:18:36 »
Cytuj (zaznaczone)
[quote\]chodzi Ci o 3 paski wklejone w szybę, na wysokości piór wycieraczek, tak?
wersja sol w modelach przedliftingiem to ma i musze przyznać, że naprawdęb. pożyteczny gadżet, choć strach pomyśleć, ile nowa szyba kosztuje ;)
[/quote]

Już ci mówie bo wymieniałem 3200  z montazem w ASO oczywiscie

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2004, 12:12:26 »
W Ave `98-00 w wersji Sol jest oddzielny przycisk do włączenia ogrzewania dolnęj części przedniej szyby i podgrzewania lusterek bocznych. :idea:

W zimie bomba.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2004, 16:36:17 »
Cytat: Radek
Cytuj (zaznaczone)
[quote\]chodzi Ci o 3 paski wklejone w szybę, na wysokości piór wycieraczek, tak?
wersja sol w modelach przedliftingiem to ma i musze przyznać, że naprawdęb. pożyteczny gadżet, choć strach pomyśleć, ile nowa szyba kosztuje ;)

Już ci mówie bo wymieniałem 3200  z montazem w ASO oczywiscie[/quote]

O matko  :bojjjjjjjjjj  :bojjjjjjjjjj
Z czego ta szyba jest i ile kosztowała robocizna  :shock:

przemo_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2004, 18:21:29 »
Mi za szybęprzednią do Ave `98 z podgrzewanym paskiem na dole
zaśpiewali 1 100 zł + montaż.

Nie wiem skąd ponad 3 klocki.. :aduh

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2004, 09:05:05 »
Podsumowując, lusterka podgrzewane są i właczają sie przyciskiem ogrzewania tylen szyby. Po paru minutach odparowały krople deszczu no i były ciepłe.

Dzięki za wszystkie posty.

Pozdrawiam

piotr_gleboki

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2004, 00:30:26 »
Ave Prestige ma przycisk podgrzewania tylnej szyby obok uchwytu na kubek (góra srodek konsoli) a lusterka i przednia szyba to przycisk po lewej stronie steru  :adremel

Christof

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudnia 2004, 23:20:33 »
Cytat: piotr_gleboki
Ave Prestige ma przycisk podgrzewania tylnej szyby obok uchwytu na kubek (góra srodek konsoli) a lusterka i przednia szyba to przycisk po lewej stronie steru  :adremel

Ja mam wersjęsol z 2001r. i tu podgrzewanie przedniej szyby + lusterek włącza sięoddzielnym przyciskiem niż ten od tylnej szyby. Rewelacja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl