Autor Wątek: Przed zalozeniem LPG...czyli na co zwrocic uwage  (Przeczytany 9419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Przed zalozeniem LPG...czyli na co zwrocic uwage
« dnia: 21 Września 2005, 16:27:48 »
Wlasnie mysle czy nalezy zwrcic uwage na stan sprezania, pirscieni, tłokow, zmierzyc wartosci przed zalozeniem LPG ?

Czy kable , kopulke i palec nalezy od razu wymienic ?
Czy sprawdzic lambde ?

Na co zwrocic jeszcze uwage , jakie wartosci powinny byc jakie zeby pozniej uniknac niemilych niespodzianek ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2005, 20:12:26 »
Croom jaki masz silnik?

Wypowiem sie tylko o E10 4efe 88 PS, bo taki posiadam i na gazie zrobilem juz 60 tys. tym autem.

Najwazniejesze przed montazem gazu jest sprawdzenie ogolnego stanu technicznego silnika.
Czy bierze olej? Czy ma dobra kompresje?
Ale najwazniejsze sa zawory i ich poprawna regulacja!!!!!
Otuz, przed zalozeniem gazu koniecznie trzeba je wyregulowac, ale luzy zaworowe powinno sie zostawic
troszeczke wieksze jak to podaje instrukcja toyoty.
Standardowa regulacja jest przystosowana do benzyny o liczbie oktanowej 95 i 98.

Do gazu nejlepiej jest ustawic wszystkie luzy  zaworowe na 30.
wtedy nie bedzie strachu, ze wypala sie zawory lub gniazda.

Moj znajomy w ASO tak mi poradzil i nie mam zadnych problemow z silnikiem.
Ogolnie E10 4efe bardzo fajnie sie gazuje i nie ma zadnych niespodzianek, a ja w sumie nie zauwazam
zadnej roznicy w pracy sinika na gazie czy na benzynie. Poprostu autko smiga i to bardzo szybko.
Zadnych problemow. Bardzo polecam.
Wazne jest wymieniac regularnie filtr gazu co 10 tys. km. Koszt 10 zl.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2005, 08:37:17 »
Cytat: zyzolek
Do gazu nejlepiej jest ustawic wszystkie luzy zaworowe na 30.

A jakie to ma znaczenie, co ma piernik do wiatraka?? Jak ustawisz za ubogą mieszankęna LPG to nawet luz 0,4 ci nie pomoże bo temaperatura będzie poprostu za duża i sięwszystko powypala.

Cytat: Croom
Czy kable , kopulke i palec nalezy od razu wymienic ?

Absolutnie nie, no chyba że masz jakieś podejrzenia że coś jest z nimi nie tak. Na początek wymień świeczki na nowe, chyba że masz świeże, przeczyść kopułkęi palec (nie papierem ściernym, tylko np wkrętakiem papier pozostawia korund i jeszcze szybciej wszystko śniedzieje - tak żeby złotko siębłyszczało i basta)

Czy sprawdzic lambde ?

Profilaktycznie możesz zobaczyć jak śmiga na benzynce, napewno nie zaszkodzi.

Ale generalnie zasada jest taka iż sprawne auto na benzynie to podstawa. Czyli musi trzymać parametry optymalne dla danego modelu.
Co do pomiarów ciśnienia w cylindrach - nie zaszkodzi, będziesz miał większą wiedzęo aucie i pewność, jednakże nie ma co przesadzać z przygotowaniami i sprawdzaniem wszystkiego nadzwyczaj wnikliwie.

A ile twoja rolka ma przjechane?? Bierze olej w jakiś dużych ilościach??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2005, 11:41:32 »
No bierze oleju z 0.3 na 1000km a cisnienie sprezania kiedys mi mierzyli w ASO ale czy to dobrze zrobili, wyszlo im ze mam na pierszych 3 16 a na czwartym 17, to chyba za duzo ...
Luzy mialem tera regulowane (wyszlo mi 4plytki do wymiany)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2005, 12:03:17 »
No bierze oleju z 0.3 na 1000km a cisnienie sprezania kiedys mi mierzyli w ASO ale czy to dobrze zrobili, wyszlo im ze mam na pierszych 3 16 a na czwartym 17, to chyba za duzo ...
Luzy mialem tera regulowane (wyszlo mi 4plytki do wymiany)

a płytki na 4 cylindrze jak wyglądały przy regulacji?? czy nie tam na wydechach wymagały wymiany na cieńsze (za mały luz??)??

Na jakim oleju śmigasz i jaki przebieg.

Ale dla LPG nie ma większego znaczenia ile oleju bierze (w granicach normy oczaywiście) więc jednym słowem jeśli poza tym zużyciem oleju nie masz innych kłopotów z autem to według mnie spokojnie możesz wkładać LPG. A co do zużycia oleju to może czas zmienić klasęna niższą??

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2005, 14:10:13 »
Cytat: Kryspin
zyzolek napisał/a:   
Do gazu nejlepiej jest ustawic wszystkie luzy zaworowe na 30.

A jakie to ma znaczenie, co ma piernik do wiatraka?? Jak ustawisz za ubogą mieszankęna LPG to nawet luz 0,4 ci nie pomoże bo temaperatura będzie poprostu za duża i sięwszystko powypala.

Otuz ma to ogromne  znaczenie i zakladam, ze wszystko jest poprawnie wyregulowane.
Gaz ma wieksza temperature spalania i dlatego wazne jest by zawory mialy odpowiedni
luz.
Jezeli bedziesz mial zla mieszanke na benzynie to samo sie stanie co na gazie. Dlatego zakladam ze wyszystko jest poprawnie wyregulowane.

Croom
Zuzycie 0.3 oleju na 1000 km wedlug tojoty miesci sie w normie. Toyota dopuszcza 1 litr na 1000.
Ja bym silnika nie ruszal puki naprawde nie zacznie brac ( np.2 litry na 1000, ja tak kiedys mialem)
Trzymaj tylko stan oleju pod max. i moze rzeczywiscie nalezaloby przejsc na gesciejszy olej tak jak pisal Kryspin.

A cisnienie 16, 17 to rzeczywiscie zle zmierzyli.
Tabela jakie powinno byc cisnienie:

1332 cm3 - '92'-'00' -   nowy 13,0 bar  -  granica dopuszczalnosci w uzywanym 10,0 bar
1587 cm3 - '92'-'00' -   nowy 13,5 bar  -  granica dopuszczalnosci w uzywanym 10,0 bar  

Roznica pomiedzy poszczegolnymi cylindrami nie powinna przekraczac 1,0 bara.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2005, 14:22:29 »
Gaz ma wieksza temperature spalania i dlatego wazne jest by zawory mialy odpowiedni
luz.
Jezeli bedziesz mial zla mieszanke na benzynie to samo sie stanie co na gazie. Dlatego zakladam ze wyszystko jest poprawnie wyregulowane.

Czyli generalnie jak sam zauważyłeś najważniejszą kwestią jest skład mieszanki. Za uboga mieszanka szczególnie z LPG ma wyższą temp spalania i wypala bez względu na to czy luz jest taki jak powinien być (dane producenta) czy inny.
A dodatkowo chciałbym zwrócić uwagę, iż za duży luz zaworowy powoduje w efekcie miejsze uchylanie zaworu niż powinno być, czyli słabsze napełnianie cylindra i jego opróżnianie co w efekcie może doprowadzić do nieprawidłowej jego pracy i utraty mocy, ale napewno nie obniżenia temp spalania może nawet wręcz odwrotnie.
Jeśli już coś kombinować z zaworami to bardziej w kierunku ustawienia minimalnego luzu podawanego przez producenta czyli maksymalnego otwarcia zaworu. Z tym że to wymaga jeszcze częstej kontroli układu zaworów i drobnych regulacji (z autopsji). A więc zachowujemy nastawy producenta z tym że wykorzystujemy nastawy (max otwarcie zaworu wg. producenta) w celu osiągnięcia możliwie najdłuższego czasu napełniania i opróżniania cylindra.

Jednakże wystarczy dbać o skład mieszanki i to w zupełności wystarczy do zachowania sprawnego układu zaworów

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2005, 14:28:03 »
Ale przyznasz mi racje ze poprawna regulacja zaworow ma ogromne znaczenie.
Ale tez nie popadajmy w ekstreme. za maly luz nie jest dobry i za duzy tez nie jest dobry.
W ASO uslyszalem ze ustawienie 0,3 jest najbardziej optymalne do gazu.
 Ja mam tak ustawione i jestem zadowolony.
Toyota podaje ustawienie od wlotowe 0,15 - 0,25 mm i  wylotowe 0,31 - 0,41 mm

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2005, 14:31:00 »
Ale przyznasz mi racje ze poprawna regulacja zaworow ma ogromne znaczenie.

w 100%, bo bez tego koniki sybko można pogubić, a żarcia dla tych pozostałych pod naską trzeba zapodawać więcej  :wink:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2005, 15:10:33 »
a płytki na 4 cylindrze jak wyglądały przy regulacji?? czy nie tam na wydechach wymagały wymiany na cieńsze (za mały luz??)??

Nie wiem bo nie widzialem.

Cisnienie mierzykli mi w ASO i powiedzieli ze to przez nagar w komorze spalania
 :?  :?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2005, 15:15:40 »
Cisnienie mierzykli mi w ASO

Widocznie przyrząd mieli źle wyskalowany i dlatego pokazywał większe wartości, ale tak czy inaczej różnica była 1.

powiedzieli ze to przez nagar w komorze spalania

raczej bym stawiał na związek z nieprawidłowymi nastawami zaworów

PODSUMOWUJĄC wkładaj LPG i amortyzuj instalacjępóki jeszcze duża różnica między pb a LPG  :wink:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2005, 15:20:06 »
wylotowe 0,31 - 0,41 mm

w jakim silniku??? 0,31-0,41 :shock:  :shock:   jak mam doczynienia z toyotą to zawsze jest z dokładnością do 0,05 a wydechy przeważnie mają 0,25-0,35

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2005, 18:30:36 »
w jakim silniku??? 0,31-0,41 Shocked Shocked jak mam doczynienia z toyotą to zawsze jest z dokładnością do 0,05 a wydechy przeważnie mają 0,25-0,35

Te dane co podalem to sa dla silnika 4EFE. Przepisalem z ksiazki.

Mam wszystkie dane regulacyjne dla wszystkich silnikow w Corollach  e10 i e11 dla rocznikow od 92 -00.
jakby ktos potrzebowal to udostepnie. Niestety nie mam w formie elektronicznej. Trzeba przepisywac

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2005, 08:30:22 »
Te dane co podalem to sa dla silnika 4EFE. Przepisalem z ksiazki.

No proszęjaka dokładna ksziążka  :D

A tak na marginesie dodam iż książka (Sam naprawiam o Carinie  TAKA ) ma błąd i są tam podawane nastawy dla wydechowych 0,3-0,4 (silnik 1,6 4A-FE) - przynajmniej w wydaniu, które posiadam.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2005, 00:38:52 »
A jak świece u mnie denso wymieniałem 40tyś.km temu( jakieś lepszy model podobno mam) ,a kable są od nowości z napisem 1995 rok i zrosiłem je wodą i niema iskier przy dodawaniu gazu,to czy musze je wymieniać na nowe oryginały za 325zł ,a może tylko świece profilaktycznie zmienie? Jak myślicie?Autko ma najechane 181tyś.km ,a 12 pażdziernika zakładam gaz.Autko na benzynie niegubi zapłonów,przy najmniej tego nieczuć ,nawet jak depne opór przy 2 tyś.obr,to nic nieszarpnie i zaczyna sięzbierać.
???? Co mam zrobić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl