Autor Wątek: Problem z Cariną E 1,8  (Przeczytany 3187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojtek05

• Gość
Problem z Cariną E 1,8
« dnia: 25 Września 2005, 00:06:31 »
Witam was wszystkich,

mam nadzieje, aby mi możecie pomóc?!

Pszebudowałem moją Toyote Carine E 1,8 na LPG!
Ogolnie moge powiedzieć, że wszystko jest w porządku,
by nie była jedna rzecz: gdy dodam gazu, niekiedy motor bardzo mocno szarpie!
Prawie zawsze jak motor jest już zagrzony.

Gdy jade na samej benzynce, tego problemu nie ma.

Co to by mogło być?
Czy by może problem sięda usunąc, gdy by sięodnowiło kopułke aparatu zaponowego i palec rozdzielczy

świece zapłonowe są dobre...

Daty:
Toyota Carina E
1,8L 107 PS
r. 6. 96
Instalacja gazowa IV generacij

Czy macie może jakieś pomysly, co to by mogło być?

pozdr
Wojtek
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:52:58 wysłana przez Janmor »

p_flori

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2005, 00:27:04 »
wymiana rozdzielacza da niewiele,
problem tkwi gdzie indziej - źle dobrane parametry wydłuzania czasu wtrysku do ciśnienia w kolektorze dolotowym. Jak powoli dodoajesz gazu - instalka - czujnik - sterownik gazu zareaguje i zanim spadnie ciśnienie w reduktorze odpowiednio zwiększy czas wtrysku - efekt? auto przyspiesza bez szrpania. Gdy gwłtownie depniesz - spada cisnienie w listwach wtryskiwaczy gazowych na tyle, że wydatek wtrysku nie jest odpowiednio kompensowany wydłużeniem czasu wtrysku.
Zagmatwałem, ale wniosek jest taki - tylko regulacja instalki wnieść coś może. Przyczyną może być też niestabilny reduktor - który nie trzyma stałego ciśnienia w układzie.

Wojtek05

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2005, 09:28:56 »
W moim samochodzie jest wrecz odwrotnie przy depnieciu woz idzie jak strzala natomiast przy delikatnym dodawaniu gazu lub probie utrzymywania stalej predkosci woz szarpie i tylko nagle depniecie "uzdrawia" sytuacie!!

p_flori

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2005, 14:45:12 »
Spalanie dobre? nie przelewa, nie zamula silnika?
zajrzyj do tematu - "problem z gazem" - tam przedstawiony jest podobny problem.
Myslę, że zrobienie porządnej regulacji załatwi sprawę. Zwykle sekwencje gazownicy sterują na ubogo (co w cale nie zmniejsza spalania, a jest przyczyną zamulenia, szarpania auta). Muszą Ci sprawdzić wtryski a potem przeregulować ciśnienie w układzie i to pod obciążeniem. Nie chce sie tu rozpisywać, ale u mnie ciśnienie we wtryskach w garażu stało idealnie - przygazówka, analizator - wszystko stroiło. Jak zapiąłem sam laptpoa i sie przejechałem i zobaczyłem, jak jest niestabilne to cisnienie. Pokrecenie śrubą na reduktorze troche w jedna troche w druga stronę(metoda prób i błędów) wyprostowało sprawę- skończyło sie szarpanie. Nie wszystkie rolki z instalacją jak moja (Elpigaz) chodzą, za wyjatkiem tych co ich właściciele sami dopieścili. Ale zacząć trzeba od sprawdzenia wskazań lambdy i sprawdzenia wtrysków, czystości reduktora.

p_flori

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2005, 14:49:10 »
a jeszcze jedno - szarpanie - jest raczej symptomem za ubogiej mieszanki strojonej przez komp gazowy niż bogatej - dlatego gwałtownie dodając gazu - sygnał z TPS-a gwałtownie powoduje chwilowy, ale znaczny wzrost czasu wtrysków benzyny- no i co za tym idzie gazu - co oczywiście rekompensuje tę"ubogość".

Wojtek05

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2005, 16:23:54 »
Samochód po zabudowaniu instalacji gazowej byl kilka godzin w warsztacie i wszelkie regulacje nie przyniosły efektu.

Wojtek05

• Gość
Problem z Carin± E 1,8
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2005, 14:38:17 »
update:

Instalazja  jest KME Diego

http://www.kme.com.pl/diego/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl