Autor Wątek: [E12] "Stuki" spod podwozia po zatrzymaniu auta.  (Przeczytany 9393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goncjusz

• Gość
[E12] "Stuki" spod podwozia po zatrzymaniu auta.
« dnia: 27 Września 2005, 18:47:51 »
Witam

Zastanawiam sięczy to normalne w E12 czy może jednak coś jest nie tak. Za każdym razem, kiedy zatrzymujęsamochód i wyłączam silnik, wychodząc z auta wyraźnie słyszęspod podwozia dziwne stuki - częstotliwość ich jest na początku bardzo szybka (około 5-6 stuków na sekundę), po pewnym czasie spada. Trwa to około 2-3 minut, po czym sięuspokaja. Czy ktoś sięz tym już spotkał? Jeśli nie, to co to wg Was może być? Nie znam siękompletnie na mechanice i nie wiem czy to może mieć z tym związek, ale dodam, że Rollcia (E12, 1,6 Hatchback 3D) pali bardzo dużo benzyny - w mieście przy wyłączonej klimie ponad 10 l/100 km. Ostatnio nawet ponad 11 (jazda tylko po mieście, raczej bez korków, jazda w miaręspokojna, bez szaleństw i gwałtownych przyspieszeń). Samochód spalanie takie dziwne ma od nowości, obecny przebieg - ok 9 tys km.

Pozdrawiam

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2005, 21:26:19 »
stuki czy raczej takie "pstrykanie" ??

bo jak to drugie to moim zdaniem katalizator stygnie i dlatego "pstryka"...
jeżeli jednak to pierwsze....   :chmmm

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2005, 22:01:20 »
Musisz dać więcej opisu   :chmmm  

Może stygnięcie chłodnicy ?  
Może tak jak w  > tym temacie <  ?

ps.
faktycznie sporo pali  :bwhatsup

Piotrrtv

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2005, 22:19:50 »
Co do " stukania " to prawdopodobnie  pstryka sobie kolektor lub katalizator ( ogólnie wydech ) też to mam , natomiast  to spalanie na poziomie  11 l coś za dużo .  Mam ten sam model tylko 5d i po mieście przy spokojnej jeżdzie 8.. 8,2 przy  ostrej  do  10 l .

A może 5d mniej pali   :D

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2005, 23:02:15 »
Cytat: E9
stuki czy raczej takie "pstrykanie" ??

no właśnie, pstrykanie, zabrakło mi tego słowa :)

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Września 2005, 23:05:25 »
Spro-ket, co tu więcej opisywać, wydaje mi sięże napisałem wszystko co można o tym pstrykaniu :) Temat, który przywołujesz, nie pasuje gdyż stuki na 100% nie dobiegają spod maski. Jak większość osób pisze, jest to normalne - katalizator - i nie ma czym sięprzejmować.

Natomiast martwi mnie to spalanie :( Myślicie że wizyta w ASO coś da?

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2005, 23:07:32 »
Piotrrtv, pewien kolega właśnie podsunął mi pewną myśl. Wysokie spalanie może wiązać sięz tym, że moja jazda po mieście to częste postoje - co kilka km - i to właśnie powoduje, że spalanie wynosi powyżej 10 l. Może coś w tym jest. No chyba że Ty też często zaliczasz postoje i mimo to masz spalanie na poziomie 8 l...??

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2005, 00:44:21 »
Cytat: goncjusz
Piotrrtv, pewien kolega właśnie podsunął mi pewną myśl. Wysokie spalanie może wiązać sięz tym, że moja jazda po mieście to częste postoje - co kilka km - i to właśnie powoduje, że spalanie wynosi powyżej 10 l. Może coś w tym jest. No chyba że Ty też często zaliczasz postoje i mimo to masz spalanie na poziomie 8 l...??

No bez jaj-ek    :wink:  
Proporcjęjazdy do postojów w korkach nie masz chyba aż tak dużych żeby poruszać kwestięspalania bez przejechania sięw trasę?

Pozdro.

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2005, 01:17:05 »
Spro-ket, wiem że póżna pora, ale niebardzo skumałem co miałeś na myśli :) Tak jak pisałem - w trasy ostatnio w ogóle żadne nie jeżdżę, jazda tylko i wyłącznie po mieście - i wcale niezbyt zakorkowanym 3-mieście (na pewno 10 razy mniej niż Wawa).

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2005, 01:45:12 »
w trasy ostatnio w ogóle żadne nie jeżdżę, jazda tylko i wyłącznie po mieście - i wcale niezbyt zakorkowanym 3-mieście (na pewno 10 razy mniej niż Wawa).

to fakt  -  sprawdzdzałem zatłoczenie ze 3 razy w tym roku   :wink:
Opisałeś że tyle pali - nie wspominając jak jeździsz i którędy (miastko).
Wcale nie dziwne że kumpel podał Ci odpowiedź na Twój problemas jeśli nie sprawdzasz pojazdu w trasie (dla samego siebie).
Mozliwości to już oddzielna bajka - więc jak będziesz mógł ...
Zatankuj na maksa - przegoń pojazd po obwodnicy .
Uzupełnij paliwko po powrocie i ... w porównaniu z przejechanymi kilosami (minimum proponuję100) będziesz miał średnie spalanie w trasie.
Pozdro

aha
myślęże wiesz że przed wjazdem do Gdyni jest czynny pstrykacz , więc zwolnij    :wink:

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2005, 09:10:33 »
Cytuj (zaznaczone)
pali bardzo duzÿo benzyny - w mies´cie przy wy?a˛czonej klimie ponad 10 l/100 km. Ostatnio nawet ponad 11 (jazda tylko po mies´cie, raczej bez korków, jazda w miare˛ spokojna, bez szalen´stw i gwa?townych przyspieszen´).

Hmmm... rzeczywiscie sporo.
U mnie (kombi 1.6, w miescie), w godzinach szczytu, z wlaczana bez przerwy automatyczna klima - najwyzszy osiagniety rezultat to 9.2.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2005, 10:21:03 »
Przyczyną tak wysokiego spalania może być też jazda na bardzo krótkich ( po kilka km)odcinkach po mieście i częste odpalanie auta. Właśnie w takich warunkach, po lekkim ostygnięciu silnika i ponownym odpaleniu może włączać sięautomatyczne ssanie i podnośić wskaźnik spalania. :D
E18_Prestige_MultidriveS

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Września 2005, 11:12:57 »
Spro-ket, ten pstrykacz już nie działa, straszy tylko swoja obecnością :) Niemniej jednak bardzo często sięzdarza, że kilkaset metrów za pstrykaczem stoją panowie z suszarką :) Także czy tak czy siak trzeba zwolnić. Z tą obwodnicą to też nie jest co sprawdzać, bo jak już na nią wjadę, to zazwyczaj cisnęz Rolki maxa ile bozia mocy dała :) A wtedy spalanie wychodzi około 14 l/100 km. Co prawda jak jechałem do Warszawy w wakacje nocą (prawie pusta droga tylko kilka tirów) to spalanie wyszło 8,7 l, no ale spodziewałem sięprzy takiej jeździe (max 140 km/h) o wiele lepszego wyniku!!!

cheetah

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2005, 11:29:36 »
Co prawda jak jechałem do Warszawy w wakacje nocą (prawie pusta droga tylko kilka tirów) to spalanie wyszło 8,7 l, no ale spodziewałem sięprzy takiej jeździe (max 140 km/h) o wiele lepszego wyniku!!!

Moja Rolka z takim samym silnikiem pali w miscie okolo 9 l przy jezdzie w korkach.(godziny szczytu - przejazd przez Poznań- srednia predkosc 30 km/h).

W trasie -  sprawdzalem wg kompa na autostradzie
przy 160 pali 10
przy 140 8 z hakiem
przy 120 7

Srednio w trasie 6,5 - 7.

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2005, 12:23:18 »

W trasie -  sprawdzalem wg kompa

Z tematu o stukach zrobił sięwątek o spalaniu, więc i ja coś dorzucę.
Ten tzw. komp to lipa.
Nie dość że pokazuje beznadziejnie mało, to jeszcze zawyża średnie spalanie.
Przy każdym tankowaniu zerujęwskazania kompa, tankujęzawsze do pełna i obliczam średnie spalanie na ostatnim tankowaniu jak i od początku posiadania samochodu.
Wniosek jest następujący: wskazania tzw. komputera są zawyżone w opcji spalania średniego i to nie o 0,1 l/100 km lecz rzędu co najmniej 0,5 l.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl