Autor Wątek: Carina II 2.0D 1990 - nie działają światła mijania.  (Przeczytany 1882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Netom

• Gość
Carina II 2.0D 1990 - nie działają światła mijania.
« dnia: 28 Września 2005, 00:29:02 »
Jak w temacie - działa wszystko poza światłami mijania. Z moich obserwacji wiem że:
1. Przekaźnik od świateł TYKA przy włączaniu/wyłączaniu - znalazłem go po tykaniu, zlokalizowałem go z prawej (pasażera) strony akumulatora, z tylnej (od kabiny pasażerskiej) strony tej skrzynki/pojemnika ktory sie tam znajduje.
2. Bezpieczniki ktore podejrzewam ze odpowiadają za te światła są sprawne - podejrzewam że są to te przedniej strony akumulatora z opisem LO - czy mam racje?? ktore to bezpieczniki od świateł mijania??

Moje pytanie brzmi co może być przyczyną że światła nie działają?? Stało sie to nagle (znaczy zorientowałem sie jak odpaliłem auto jak było ciemno), oba naraz przestały działać.

Czy wie ktoś jak powinien działać przekaźnik świateł?? gdzie plus gdzie minus, ktory idzie na światła, ktory ze włącznika?? Czy załącza przekaźnik dodatkowy plus czy minus?? Ja zaobserwowałem że:
|     |
  |  |          - połączenia przekaźnika- spojrzenie od strony przedniej samochodu

prawy górny i lewy dolny to stałe plusy, więc podejrzewam ze gdzieś (prawy dolny??) pojawia sie masa jak włączam przełącznik przy kierownicy i wtedy przekaźnik zwiera dwa górne. z tym ze jak już mowiłem przekaźnik tyka, ale nie zaobserwowałem mierząc woltomierzem żeby podczas włączania świateł gdzieś pojawiała sie masa, ale skąd by więc tykał?? może przez to że styki nie są najczystsze nie było połączenia z czujnikiem woltomierza??

Ogolnie: ma ktoś jakiś pomysł?? Ma ktoś jakieś schematy ( w szczególności tego przekaźnika od świateł) ?? Gdzie moge znaleść schematy elektryki??

Bardzo prosze o szybką pomoc, mam Toyotke od niedawna i jeszcze sie dokładnie z nią nie obeznałem, więc jest mi trudno samemu coś wykombinować. Wcześniej jeździłem Polonezem więc można do mnie mówić językiem troszke bardziej fachowym, bo troche sie nagrzebałem przy samochodach (polonezie :D )

Pozdrawiam i jeszcze raz POMOCY bo nie moge po ciemku jeździć!!
Netom
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:42:15 wysłana przez Janmor »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Carina II 2.0D 1990 - nie dzia³aj± ¶wiat³a mijania.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2005, 08:47:46 »
Sprawdż przycisk od świateł przeciwmgielnych tylnych   :wink:  może jest nie podłączony albo uległ uszkodzeniu??
i zobacz to: KLIK
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Netom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2005, 09:10:59 »
Zajrzałem tam już wcześniej (uważnie przeczytałem FAQ przed rozpoczęciem korzystania z forum :) )
Powiem szczerze że przeczytałęm to już po walce z autem (wczoraj w nocy) a dzisiaj jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, do pracy jechałem bez świateł...
Z tym że w tamtym poście po pierwsze jest to carina E, chociaz może są podobnie zaprojektowane, a po drugie nie działają również światłą długie, a mi one działają normalnie - ciekawostka - jeśli włącze mijania to sie nie zaświecą, ale wtedy jak przy włączonych mijania włącze długie to będą sie świecić normalnie - wyłącze mijania wyłączą sie i długie. Więc tak jakby problem nie leży raczej gdzieś w instalacji, a jedynie przy samych światłach, chociaż nie wykluczam że rozwiązaniem będzie to co jest we wskazanym przez Ciebie poście - sprawdze to, ale pewnie dopiero koło 18, wiec jakby ktoś tu zajrzał i miał jakiś inny pomysł, lub odpowiedzi na zadane przeze mnie wcześniej pytania to będe wdzięczny.

Pozdrawiam
Netom

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2005, 09:30:53 »
Cytat: Netom
Z tym że w tamtym poście po pierwsze jest to carina E

faktycznie różnice w instalacji mogą być ale niekoniecznie znaczące, a zasada działania może być podobna choć wiadomo że niekoniecznie
Sprawdzić warto -  każdy trop dobry... :wink:

Powodzenia i niech ci jasność nastanie  :-DD
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl