Witam,
jakieś dwa miesiące temu kupiłem Starlet, data produkcji grudzień 97, silnik 4E-FE, przebieg niecałe 90,000 km.
Samochód był sprowadzany z niemiec, jak mi sie udało potem ustalić stał koło 2 lat nieużywany (świadczy o tym data ostatniego przegladu i kilka innych papierów). Po wymianie rozrzadu (już była pora) i hamulców (dla bezpieczenstwa) przyszedł czas na jazde.
No i tutaj problem: spalanie. Wiem, że temat ten był kilka razy poruszany na tym forum, ale spytam jeszcze raz. Podczas wymiany rozrzadu mechanik powiedział, że silnik ma zbyt wysokie obroty na biegu jałowym, obrotomierza nie mam, ale rzeczywiście słychac, ze pracuje dosyć głośno. Na 2 biegu da sie bez problemu jechac bez dodawania gazu. Prędkość takiego "toczenia się" to koło 20-25km/h. Mechanik zasugerował, ze moze to byc wina silnika krokowego, jednak na ze względu na jego cene nie wymieniałem go.
Kolejna sprawa: starlet ma opinie samochodu bardzo zrywnego, jednak wydaje mi się, że moj egzemplarz taki nie jest... Niezależnie od tego jak go cisne ani razu nie udało mi sie sprawić, zeby chociarz leciutko wcisneło w fotel. Ruszajac na swiatłach szybszy ode mnie jest dziadek w warburgu. Może to sprawa mojej techniki jazdy, ale wydaje mi sie, że wyciskam z niej już wszystkie soki...
Wracająd do spalania, przeciętnie wychodzi 6.8 litra, ostatnio wyszło blisko 8 litrów. Jeszcze dodam: przejchałem juz kilka tankowań do pełna i nawet przy spokojnej jeździe (zrobiłem kiedyś test i jeździłem cały czas spokojnie) wychodzi koło 6,5 litra.
Co można sprawdzić i co należy sprawdzić? W innych wątkach pisali, że sprawdzali jakies czujniki omomierzem. Które czujniki należy sprawdzić i skąd mam wiedzieć jaki opór jest prawidłowy? Czy podjechanie do jakiegos warsztatu i podłaczenie do komputera pomoże coś zdiagnozować?
Acha, jeszcze jedna sprawa: wydaje mi się, ze od razu po zatankowaniu samochód ma lepsze osiągi - wtedy faktycznie sam sięrwie do przodu, wraz ze zużywaniem benzyny tak jakby osiągi spadały... Czy może to być sprawa zapowietrzenia zbiornika? raz mi sie zdarzyło, że podczas tankowania odbijało mi, mimo tego, ze zbiornik nie był pełen - musiałem lać benzyne dosyć powoli. No i oczyswiście jak sie ten zbiornik odpowietrza? Tutaj chciałem podziękować wszystkim, którzy poświecili troche swojego czasu i doczytali mój "esej" do końca. :D