Autor Wątek: Wymiana oleju-co wlac?  (Przeczytany 3648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichu

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« dnia: 05 Października 2005, 22:21:57 »
Witam.
Nie dawno zakupilem Corollke, 1.3 benzyna i przymierzam sie do wymiany oleju.Silnik ma przejechane 150 tys.km.Poprzedni wlasciciel nie przywiazywal wagi do tego na czym jezdzi.Wjezdzal na stacje obslugi i wyjezdzal z nowym olejem, wiec nie mam zielonego pojecia na jakim oleju teraz jezdze.Jesli to byl mineral to chyba lepiej nie ryzykowac przy takim przebiegu syntetyka.Zastanaiwalem sie nad pol syntetykiem albo jakims dobrym mineralnym.Co byscie doradzili??Jeszcze jedno.Czy maksymalne i minimalen temperatury otoczenia maja duze znaczenie w przypadku wyboru oleju.Jezdze po UK, tutaj nie ma ostrej zimy ani goracego lata wiec i pewnie olej nie musi byc jakis specjalny do -30 stopni.Z gory dzieki za wszelkie porady.Pozdrawmai serdecznie.
K

Pigletto

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2005, 00:27:06 »
Przejżyj FAQ i przeszukaj forum o olejach było sporo. Generalnie chyba Mobil 1 i raczej mineralny... ale... no właśnie dużo jest opinii... przeglądnij wątki o olejach :D

zyzolek

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2005, 14:13:17 »
Skorzystaj z funkcji szukaj.
O oleju bylo tego mnustwo.

kichu

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2005, 15:22:44 »
Szukam i widze ze ilu uzytkownikow tyle opini.Dalej nie wiem czy jesli byl zalany mineral( w co watpie ale pewnien nie jestem) to moge wlac pol syntetyk.Wiem juz na pewno ze kupie mobila 10w40 bo taki jest polecany najbardziej.Z tego co widze to oleju nie ubywa, z silnika nie kapie ale jednak sie troche boje tego polsyntetyka.Z drugiej strony moze mineral mu az tak bardzo nie zaszkodzi.Naprawde porzadnie przeczytlaem wiekszosc postow w archiwum ale nie rozwialy one moich watpliwosci.Mysle ze jesli nie bylo problemow z silnikiem to w kwikficie nie powinni jednak lac do takiego samochodu jakiegos syfu i to w dodatku minerlanego.Prosze doradzcie cos konkretnie.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2005, 15:34:20 »
Konkretnie to nikt ci nie powie. Jak nie masz naklejki z informacją jaki był olej lany i kiedy, a właściciel nie wie to w sumie zalanie takiego silnika półsyntetykiem może skończyc sie rozszczelnieniem silnika i masą problemów. Z drugiej strony nowe oleje mineralne nie zostawiaja tyle osdów w silniku. Osobiście nie zaryzykował bym półsyntetyka jak człowiek zmieniał olej w takich stacjach to penie zalewał najtańszy jaki był.
BMW E46 320d
Mini Cooper

msrx

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2005, 17:00:39 »
Witam,
Miałem podobny dylemat jak kupiłem autko. Przebieg moze trochęwiększy ale też nie miałem pojęcia co było lane. Część mówiła półsyntetyk część mineral. Mam paru znajomków mechaników i mechaników w ASO Toyoty wobec czego zrobiłem wywiad u każdego osobno. I jednak polecili minerala - dla świętego spokoju. Wlałem wobec tego minerala (oczywiście Mobil) po przejechaniu ok 1000 km wylałem szlam i syf który sięspłukał nowym olejem i zalałem ponownie mineralem. Przejchałem tak już 10 000 km i silniczek zachowuje sięwzorowo. Łyka olej na poziomie 0,2~0,3 L/10 000km więc jestem zadowolony.

Lepiej zalać markowego i sprawdzonego minerala niż sięstresować semisyntetykiem. (opinia subiektywna=moja)

Pozdrawiam

kichu

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2005, 17:52:47 »
Dzieki za wszystkie porady.Tak tez zrobie.Kupie mobila s i nie bede sie stresowal.Tylko jeszcze jedno malutkie pytanko dotyczy chyba tylko mojej sytuacji wiec na forum nie bylo poruszane.Czy kupic 10w40 czy biorac pod uwage ze bede minimalna temperatura tutaj to jakies -5 moze -10 a max to 30 stopni zmieniac rodzaj oleju?Czy ma to az tak duze znaczenie?

msrx

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2005, 18:45:41 »
...hmm.. ale wydaje mi sięże Mobil S 10W40  to semisyntetyk, chyba że właśnie na taki siękolega decydeje?

Pozdrawiam

kichu

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2005, 20:39:16 »
Oczywiscie sie rozpedzilem.Mialem na mysli minerlanego mobila ale symbol podalem juz z pamieci.Moja pomylka.przepraszam.Biorac wszystko pod uwage nie bede ryzykowal i zaleje silnik mineralnym.Mysle ze nie bedzie problemow.Jak na razie nie zauwazylem oznak zuzywania oleju ale nie przejechalem jakiejs znaczacej liczyb kilometrow.Dzieki za wszystkie porady

Madzia83

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2005, 20:43:58 »
Hmm musiałbys poobserować czy silnik bierze olej czy nie bo tak to znowu strzelasz. Dla bezpieczeństwa zalej mineralnym mobilem i obserwuj. Moja ma przejachany 130 tys i była zalewana syntetykiem a ja teraz przeszłam na półsyntetyk bo kasa mnie trzymała.

kichu

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2005, 20:59:42 »
Moze i faktycznie strzelam.Zrobilem dopiero okolo 1500 km i wczoraj sprawdzalem, namiarce jak bylo max tak jest max.Z jednej strony watpie zeby ktos taki samochod zalewal mineralem, ceny tutaj sa nieporownywalne ale oczywiscie glowy sobie uciac nie dam wiec dla bezpieczenstwa kupie mineralnego mobila.Powiedzcie mi czego unikac, auto bedzie robilo dosc czesto bardzo krotkie przebiego w granicach 5 km.Czy przy takich  czestych, krotkich przebiegach wymienic wczesniej olej?Juz wiecej nie mecze w tym temacie, zalewam mobilem mineralnym i niech sie dzieje co chce.

Madzia83

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2005, 22:06:24 »
E chyba nie. W sumie w Toyotach co 10 tyś, mój ojciec z Hyundaiu wymienia co 15 tyś i mi mówi, że za często wymieniam - trzymięsięswojej koncepcji i wymieniam co 10 tyś. Podobno w starych autach co 7 tyś więc dla bezpieczeństwa mozesz co 7 tyś wymieniać :)

zyzolek

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2005, 13:28:53 »
Jezeli decydujesz sie na mineral to ja bym na Twoim miejscu olej wymienial co 10 tys km
lub jezeli tyle nie przejedziesz to przynajmniej raz w roku. Najlepiej na wiosne po zimie.

mullin

• Gość
Wymiana oleju-co wlac?
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2005, 14:39:23 »
ten sam miałem problem co ty kichu te same wątpliwości ale nie dawno na TVN TURBO było olejach i przedstawili to tak:
)Jezeli samochod jest nowy i silnik ma <60kkm na liczniku to synetetyk
2)Jezeli silnik stary ale byl zalewany od poczatku syntetykiem to syntetyk
3)Jezeli silnik stary i nie byl zalewany syntetykiem to tylko mineralny
4)Mozna przejsc z syntetyka na mineralny, na odwrot nie.

:wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl