Autor Wątek: Problemy z temperaturą silnika (F)  (Przeczytany 1227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SlyCom

• Gość
Problemy z temperaturą silnika (F)
« dnia: 10 Października 2005, 10:37:15 »
Witam,
Od paru dni zauważyłem następujący objaw:
Do tej pory wskazówka temp. zawsze była po środku, teraz widzęjak wskazówka idzie szybko do góry, następnie załącza sięwentylator i tak przy 3/4 skali temperatura zaczyna spadać do połowy skali.

Zauważyłem też że wentylator załącza sięjakby z opóźnieniem tzn. jak temp. już idzie sobie do góry wtedy dopiero wentylator zaczyna działać. Co może być objawem? Na bagnecie nie ma śladów dziwnych tak samo jak w zbiorniczku wyrównawczym lub na korku wlewu oleju.

Z góry dziękujęwszystkim za pomoc

P.S.
W piątek to sięzaczęło, przez weekend starałem sięmocno obciążyć silnik aby zauważyć skoki temp. i było wszystko dobrze. A dziś tzn. w poniedziałek znów objawy powróciły
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:54:22 wysłana przez Janmor »

p_flori

• Gość
Problemy z temperatur± silnika (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2005, 11:20:30 »
nie masz zapchanej chłodnicy?

SlyCom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2005, 11:26:47 »
Tego nie wiem. A jak to sprawdzić?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2005, 12:13:31 »
może być to spowodowane:
- zbyt późnym owtieraniem siętermostatu (ca. 60-80zł)
- ciut zapchaną chłodnicą (środek do przeczysszczenia ca. 10zł)
ale sądze, żębedzie to pierwsze, a czy kolor płynu chłodniczego jest oki?? tzn. nie ma w nim tłustych plam lub dziwny kolorek??
wentylator najważniejsze, że sięwłącza, u mnie w podobny przypadku było to spowodowane termostatem- juz był na wykonczeniu.

SlyCom

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2005, 17:16:51 »
Nie ma żadnych plam ani na korku od oleju tak samo jak w zbiorniczku wyrównawczym oraz na bagnecie

seba1974

• Gość
temperatura silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2005, 06:36:09 »
Witam. Przepłucz chłodnicę, sprawdz termostat i sprawdź napięcie na akumulatorze.
Ja miałem to samo i działa idealnie od momenty gdy zrobiłeim w/w czynności / miałem padnięty regulator napięcia przy alternatorze i dawał mi za wysokie napięcie na akumulator. To spowodowało złą pracęakumulatora i skoki napięcia i wahania temperatury a raczej czujnika !!!!!
Gdy to naprawłem to temperatura stoi w połowie jak wryta i ani drgnie !!!!!!!!!!!!!
Powodzenia !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl