Autor Wątek: Instalacja elektryczna  (Przeczytany 2872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
Instalacja elektryczna
« dnia: 10 Października 2005, 15:20:25 »
Witam!

Mam prosbe: czy ktos posiada schemat instalacji elektrycznej do Starletki'92. Konkretnie chodzi mi o dwie sprawy:
- czy te trzy przyciski, ktore znajduja sie nad regulacja nawiewow (awaryjki, ogrzewanie tylnej szyby i przeciwmglowe) sa podswietlone gdy zapalone sa swiatla?
- nie zapala mi sie oswietlenie kabiny gdy otworze drzwi, a przelacznikiem sie wlacza.

Bardzo bym chcial uzyskac odpiowiedzi na te problemy a jaeszcze bardziej bylbym zadowolony gdyby ktos mi wskazal miejsce, gdzie mozna znalezc pelny schemat instalacji. Dziekuje i pozdrawiam!

dEF

• Gość
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2005, 17:20:56 »
Bezpieczniki sprawdzales?

Spro-ket

• Gość
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2005, 00:39:05 »
Cytat: tomwasz
- czy te trzy przyciski, ktore znajduja sie nad regulacja nawiewow (awaryjki, ogrzewanie tylnej szyby i przeciwmglowe) sa podswietlone gdy zapalone sa swiatla?
- nie zapala mi sie oswietlenie kabiny gdy otworze drzwi, a przelacznikiem sie wlacza.

Przycisków i oświetlenia w gwiazdkach nie znam,
w mojej nie ma oświetlenia.
Oswietlenie kabiny nie zapala Ci siępewnie przez padnięty (ew. zaśniedziały) czujnik otwarcia drzwi.
Kilkuzłotowy zakup lub przepsikaj wd-40. (po wykręceniu oczywiście)
Przełącznik jest oczywiście 3 pozycyjny (off, drzwi, na stałe)
Więc pewnie piszesz, że zapala sięna stałe i po prostu działa światełko  :wink:

rados

• Gość
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2005, 14:37:18 »
co do oswietlenia przyciskow to moze zarowki sie popalily?? u siebie wymienialem od ogrzeania. jest troche rozbierania /nie wystarczy wyciagnac przycisku tylko trzeba cala listwe z przyciskami  wymontowac/
a odnosnie oswietlenia kabiny to jak przedmowca: przeczyscic wylacznik w drzwiach /ukryty pod oslonka gumowa/, zarowke mam nadzieje sprawdziles:)?

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2005, 21:01:21 »
Czujnik otwarcie drzwi jest ok bo brzeczyk wylaczenia swiatel dziala gdy sie je otworzy. A swiatelko dziala w pozycji "ON". Bezpieczniki tez wszystkie sprawdzalem. Rados, rozumiem, ze jak np. wlaczysz ogrzewanie szybki to przycisk jest podswietlony? Tzn czy wogole jest podswietlany? Przeciez awaryjki to jedna z najwazniejszych rzeczy w aucie a jak jest ciemno to nie widac tych przyciskow. Mam to rozbierac czy nie?

pss

• Gość
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2005, 21:56:27 »
Jeśli chodzi o (nie)włączanie światła po otwarciu drzwi to miałem podobny problem.
Walczyłem z nim dość długo ale koniec końców okazało się(odkryli to w ASO Lubin), że winne było niepewne połączenie na "nicie" w przełączniku (obudowie) lampki kabinowej. Zostało to jakoś mocniej zgrzane (czy podlutowane) i problem zniknął. :D

Przemek

rados

• Gość
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2005, 07:01:50 »
Cytuj (zaznaczone)
rozumiem, ze jak np. wlaczysz ogrzewanie szybki to przycisk jest podswietlony? Tzn czy wogole jest podswietlany

hmm, zeby nie sklamac: jak wlacze swiatla to podswietla mi sie wszystko /zegary, zapalniczka, nawiewy i wlasnie przyciski/ a jak wlacze np. ogrzewanie szyby to zapala mi sie kontrolka na tablicy rozdzielczej. podsumowujac: podswietlenie przyciskow zalacza sie razem ze swiatlami
pozdro...

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2005, 17:44:46 »
Problem z podswietleniem przyciskow rozwiazany, jakby ktos kiedys potrzebowal tych informacji to podaje:
zeby wymienic zaroweczki w przyciskach na konsoli srodkowej trzeba
- zdjac zaslepke pomiedzy gornymi a dolnymi suwakami nawiewow
- odkrecic 3 srubki, gktor sie ukaza
- z wyczuciem wyciagnac konsole srodkowa
- odkerecic z niej listwe z trzema przyciskami
- powyciagac przyciki i odkrecic zaroweczki zamakowane malymi jasnymi zaslepkami bedacymi jednoczesnie ich mocowaniem

i tyle, oczywiscie potem skrecic spowrotem  :wink:

Pozdrawiam

dalej mam nierozwiazamy problem oswietlenia kabiny ale rozeznam sprawe tego nitu

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
Instalacja elektryczna
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2005, 20:35:17 »
Rzeczywiście, tak jak pisał pss światełko oświetlenia kabiny to kwestia beznadziejnie jak na Toyote rozwiązanego mechanizmu - powyginalem i działa :-) Tak więc problem rozwiązany, dziękujęza pomoc, pozdrawiam wszystkich!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl