Mi również bierze olej, nie wiem w jakich ilościach ale zdaje się, że dużo. Chcę niebawem założyć instalację lpg (sekwencję brc) i mówią, że jak pochłania olej to nieciekawie dla lpg, gdyż on też powiększa jego spalanie... Nie za bardzo wiem co mam robić :( Byłem dziś sprawdzić kompresję i wyszły na kazdym cylindrze identyczne wyniki - 4x 12 więc super i byłem zaskoczony tak dobrym wynikiem. Wyszło natomiast, że w świecach jest olej i do wymiany mam tamte uszczelki (uszczelki pod zaworami podajże..). Łudzę się, że po ich wymianie to branie oleju się zmniejszy choć zdaje sobie sprawę, że to pierścienie... Auto z 1993 r. ponad 200 tys, lubie szybko jeździć więc mają prawo... Dylemat polega jednak na tym czy zabierać się za remont, który myślę, że wyniesie ponad 2 tys czy może zakup drugiego silnika z noweszego rocznika z mniejszym przebiegiem. Tak przeglądając aukcje na allegro widzę, że można dostać za ok 1700 zł. Plus wymiana i wychodzi tyle samo co remont. Czy z Was ktoś już się podejmował zmiany silnika ?