Autor Wątek: moja Carinka zaczeła zrec olej ;( (F)  (Przeczytany 27000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Admin

• Gość
Odp: moja Carinka zaczeła zrec olej ;( (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Września 2006, 09:12:53 »
raczej zainteresuj sie remontem silnika :(
Remontem??? Nie wystarczy wymiana uszczelniaczy???
Remont nie bardzo mi się uśmiecha. Jeżdżąc polonezem za 1000 zł nie miałem takich problemów :D. Przeczytałem wiele pozytywnych opinii na temat Cariny, wydałem ponad 10 tys. a tu takie jaja. Szczerze mówiąc, wolałbym być szczęśliwym i zadowolonym posiadaczem Toyoty :), niż po pół roku użytkowania stwierdzić, że niezawodność tej marki to mit :(.
Czy coś możecie powiedzieć na temat tego Valvoline 10W60. Ten drugi parametr (60) jest zdecydowanie lepszy niż większość półsyntetyków (40), a może są jakieś półsyntetyki, które są gęstsze np. 15W ?
Pozdrawiam
Remont remontowi nie równy. Jedz na pomiar cisnienia sprężania wraz z próba olejową i bedziesz wiedział czy trzeba wymienic pierscienie czy tylko uszczelniacze.
Zalanie 15W w naszym klimacie może troche utrudniać rozruch przy niskich temperaturach i napewno bedziesz musiał chwile poczekac zanim olej dojdzie wszędzie.

Te oleje do samochodów o duzym przebiegu jakos do mnie nie przemawiaja, miałem oakzje potestować to w 4 róznych samochodach róznych marek z przebiegie w okolicach 200 tyś. Efekt zazwyczaj taki sam czyli zaden, jak zar olej tak zre a czasem wiecej niz na mobilu. Czyli jak widac moze to być bardzo indywidualne.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Września 2006, 13:53:29 »
W silniku 1,6 nie ma samoregulujacych się zaworów. Luz jest stały ustawiany płytkami.
O płytkach to ja wiem, ale czy poza tym to zawory są na sztywno? Sorry za to pytanie, ale nie orientuję się za bardzo w tym silniku :).
Bo wiem, że w niektórych autach, gdy się silnik uruchomi na zimno, to przez moment "klekocze", dopiero gdy do zaworów napłynie olej to one się ustawiają w odpowiednich położeniach. Tak mają np. poldki plusy i u nich się nie reguluje zaworów. Natomiast ja miałem starszy model i zawsze przy wymianie oleju mechanik sprawdzał i ew. regulował zawory.
Czy uszczelniacze mogą stracić swoje właściwości jeżeli samochód stoi przez jakiś czas nieużywany?
Czy to prawda, że w tym silniku (1.6) można wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy i czy jest to trudne i zajmuje dużo czasu mechanikowi?
10W60 to olej który powinien w wyższych temperaturach (niż 10W40) zachowywać swoje właściwości.
Pozdrawiam

gregory_13

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Września 2006, 15:54:29 »

1,6 4A-FE LB

Carine kupilem ze stanem 190tys brala 1L na 1000km, zrobilem remont (pierscienie + uszczelniacze)

Teraz mam 220tys, olej zmieniam co 10tys (Mobil1 10w40) nie ma sladu zeby cokolwiek ubywalo, tyle ile wlewam przy zmianie mam po 10tys, smigam na LPG

pozdro

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Września 2006, 16:28:55 »
No to super :), ale nie wiesz, nie rozmawiałeś z mechanikiem po remoncie, czy w Twoim przypadku konieczna była również wymiana pierścieni, czy było to zrobione ze względów bardziej profilaktycznych :)?
No 1l/1000 km to sporo, u mnie jak się nic nie zmieni to na 10 kkm będę musiał dolać ok. 2 do 3 l.
Dla mnie to i tak o wiele za dużo :(.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2006, 16:35:11 wysłana przez FUTURISTA »

gregory_13

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Września 2006, 16:40:58 »
No to super :), ale nie wiesz, nie rozmawiałeś z mechanikiem po remoncie, czy w Twoim przypadku konieczna była również wymiana pierścieni, czy było to zrobione ze względów bardziej profilaktycznych :)?
No 1l/1000 km to sporo, u mnie jak się nic nie zmieni to na 10 kkm będę musiał dolać ok. 2 do 3 l.
Dla mnie to i tak o wiele za dużo :(.

rozmawialem, pierscienie olejowe byly zcisniete w tlokach, nie spelnaly zadnej funkcji poza tym ze byly, wymienil mi wszystke pierscienie + uszczelniacze bo byly tez juz w bardzo zlym stanie.

pozdro

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Września 2006, 17:53:00 »
Dzięki za odpowiedzi.
Dawno temu robiłeś ten remont i, jeśli to nie tajemnica, jaki był łączny koszt?
Pozdrawiam

gregory_13

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Września 2006, 18:00:23 »
Dzięki za odpowiedzi.
Dawno temu robiłeś ten remont i, jeśli to nie tajemnica, jaki był łączny koszt?
Pozdrawiam

remont robilem w 2004 dokladnie nie pamietam, koszty zamknely sie w 1500zl z robocizna (pierscienie, uszczelniacze, dotarcie zaworow czy jakos tak, wszystkie nowe uszczelki)

pozdro

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Września 2006, 20:44:02 »
 8) tylko remoncik. Moja carina zarła olej. I  nie pomogły zmiany oleju ani inne ceramizery i wynalazki. Znajomek ( zresztą rodowity Francuz ) zrobił mi remont - wymiana uszczelniaczy, piersicienie, wszystkie uszczelki góry silnika + olej valvoline 10w/40 wymiana płynu chłodnicy i płukanie silnika z syfu razem 1250 zł. I ........ święty spokoj. To jedyne lekarstwo wszystko inne to kadzidło dla nieboszczyka ;D

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Września 2006, 21:13:46 »
W jakich ilościach pochłaniała Ci ten olej?
Tak się pytam o te pierścienie, czy koniecznie trzeba wymienić, bo rozmawiałem z jednym mechanikiem i on mówił, że pierścienie to tylko w przypadku gdy się zapiekły, inaczej nie ma potrzeby i wystarczy wymienić uszczelniacze na zaworach.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2006, 21:17:11 wysłana przez FUTURISTA »

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Września 2006, 20:13:13 »
Bywało różnie. Zaczynało od 0,7litra przy 150 tys a skończyło na 1,8 przy 195 tys. Fakt jest taki ze szkoda kasy na eksperymenty. Gość jak wyjął pierscionki to syf ze hej na nich i juz nie pracowały a przy okazji okazało sie ze pozostałe pierscienie juz były w takim stanie ze tłoki chodziły luźno. Kupowałem od szwaba i jeździł na aralu 10w/40 więc chyba nie najgorszy ten olej. Mysle ze zuzycie zaczeło wzrastac i syf poszedł na pierscienie jak zaczałem kombinowac z ceramizerami ale o tym juz pisałem. Wiec moja rada - wydac kase raz i miec spokoj. Pozdrowienia z Mazur ( były u nas misski i było na co popatrzec :)

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Września 2006, 22:34:55 »
Mi również bierze olej, nie wiem w jakich ilościach ale zdaje się, że dużo. Chcę niebawem założyć instalację lpg (sekwencję brc) i mówią, że jak pochłania olej to nieciekawie dla lpg, gdyż on też powiększa jego spalanie... Nie za bardzo wiem co mam robić :( Byłem dziś sprawdzić kompresję i wyszły na kazdym cylindrze identyczne wyniki - 4x 12 więc super i byłem zaskoczony tak dobrym wynikiem. Wyszło natomiast, że w świecach jest olej i do wymiany mam tamte uszczelki (uszczelki pod zaworami podajże..). Łudzę się, że po ich wymianie to branie oleju się zmniejszy choć zdaje sobie sprawę, że to pierścienie... Auto z 1993 r. ponad 200 tys, lubie szybko jeździć więc mają prawo... Dylemat polega jednak na tym czy zabierać się za remont, który myślę, że wyniesie ponad 2 tys czy może zakup drugiego silnika z noweszego rocznika z mniejszym przebiegiem. Tak przeglądając aukcje na allegro widzę, że można dostać za ok 1700 zł. Plus wymiana i wychodzi tyle samo co remont. Czy z Was ktoś już się podejmował zmiany silnika ?

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Września 2006, 10:34:21 »
Tak, tylko jak zrobisz remont to wiesz co masz zrobione, a jak kupisz silnik to nie wiesz w jakim on jest stanie.
Pozdrawiam

Szymcior

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Września 2006, 20:02:22 »
Faktycznie, jeśli już się zdecyduję to tylko remont. Jest może ktoś z Trójmiasta albo chociaż z woj. pomorskiego i zna zakład, który rzetelnie taki remont by przeprowadził ?

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Października 2006, 16:10:08 »
Watek poprawiony (usuniete krzaczki )

Pozdrawiam

Focus II 1,6 :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl