Autor Wątek: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 191108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bubu

• Gość
Odp: D4D - jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Listopada 2005, 09:10:56 »
a czy jestes pewnien ze ci wymienili? znam nie jedna historie, ze auto opuszczalo serwis po wymianie lecz z tym samym olejem  :lol:

cuker

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Listopada 2005, 22:51:13 »
Cytat: Wojak
Cytat: cuker
Dziś w serwisie wymienili olej i filtr w mojej ave D-4 2001 combi silnik 2.0 VVTI. Chciałem mobila ale nie mieli więc zaleli olej "toyota 10W-40". Autko zprowadzone z niemiec 180 kkm przebiegu. Czy może mi ktoś powiedzieć czy ten olej jest dobry czy nie? Nie potrafiępowiedzieć jaki wcześniej był zalany olej. Serwis twierdzi że ten co zaleli jest ok.

Jestem nowy więc proszęo wyrozumiałość :)

10W40 to półsyntetyk. Jeżeli poprzedni właściciel jeździł na mineralu to nie całkiem dobrze - może Ci rozszczelnić silnik. Oleje "Toyota" to tak naprawdęoleje Esso.

Mam nadzieję, że nie rozszczelni.Jeśli w jakiś sposób można to sprawdzić to będe to czynił. Silnik jest suchutki.Auto było serwisowane w Niemczech do 2004 więc myślę, że leli syntetyk. Ostatnia pieczątka serwisu 20.07.2004 przy przebiegu 137200 km.Tylko brak jakiejkolwiek info o oleju. Jedno pewne - po jeździe do Polski około 1100 km nie wzieła oleju - pewnie wzieła :) ale nie zauważyłem zmian w poziomie na bagnecie.

cuker

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopada 2005, 22:56:31 »
Cytat: Bubu
a czy jestes pewnien ze ci wymienili? znam nie jedna historie, ze auto opuszczalo serwis po wymianie lecz z tym samym olejem  :lol:

Jestem - olej sam nie zmienia koloru :) i poziomu :). Zresztą był wymieniany filtr paliwa i oleju a że czasami bywam w kanale pod autem ( poldkiem lub corolką  ) potrafięzauważyć pewne zmiany :).
Serwis MIR-WIT w Olsztynie - uważam że solidne chłopaki bynajmniej nie nadęci i zawsze coś poradzą :)

tomasz68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Listopada 2005, 16:02:04 »
nie działają mi wycieraczki najprawdopodobnie spalił siębezpiecznik nie mogęznakęźć gdzie mam toyotęavensis rocznik 1999 proszęo pomoc

Ja rozumiem, że masz problem, ale na przyszłość bardzo proszęo zakładanie nowego tematu bo ten post nie bardzo tu pasuje. zachary

vert

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopada 2005, 16:19:54 »
Skrzynka bezpieczników za małym schowkiem w desce rozdzielczej (pod lewym nawiewem w desce rozdzielczej) Bezpiecznik wycieraczek na pozycji nr 19 (najwyższy rząd, drugi od prawej) powinien mieć 20A

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopada 2005, 21:18:36 »
Cytat: Wojak
Jeżeli poprzedni właściciel jeździł na mineralu to nie całkiem dobrze

Rok produkcji 2001.

Raczej nie sadze zeby tam ktos lal mineral do 4-letniego auta.

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Listopada 2005, 22:18:35 »
mineralke  leje sie do poldasów i do starych samochodów z dużym przebiegiem. Do twojego raczej nie była lana chociaż kto wie  :worried

cuker

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Listopada 2005, 01:21:19 »
Cytat: Pan_Człowiek
mineralke  leje sie do poldasów i do starych samochodów z dużym przebiegiem. Do twojego raczej nie była lana chociaż kto wie  :worried

Chyba wsio ok.
Autko zrobiło 200 kilosów i nic sięnie dzieje. Heh zobaczcie Niemcy niby tacy skrupulatni a w książce serwisowej tylko pieczątki i daty przeglądów - zero na temat oleju.
W komorze silnika nawet druciku od tabliczki nie było. A teraz mam ładną nową tabliczkę:) z polskiego ASO.
Szkoda tylko że to nie mobil - lubięten olej stosujęgo od czasów FSO 126P (silniczek w środeczku idealnie czysty był) w mojej 13-o letniej corollce sportwagon z 1,6 16V 4AFE też mobil od 7 lat (oczywiście zmieniany co 8 tys km ). Mam nadziejęże ten stosowany przez serwisy ma podobną jakość. Ale i tak następnym razem zaleje Mobila :)  półsyntetyka.

Pozdrawiam

poldek355

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Listopada 2005, 22:22:53 »
Jutro jade na wymiane oleju Mobil1 10W40,oczywiscie wymiana filtra oleju,paliwa,powietrza.Toyka ave 2.0TD 99r.

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Listopada 2005, 23:11:00 »
Ja też w przyszlym tygodniu zmieniam , ale serwis wykorzystam na maksa   :D
Rozrząd , lekkie wycieki , sprężyny tył , poprawka rozrusznika   i  hamulce  :D
Ma już swoje wyjechane 280kkm więc należy sięjej ...

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Listopada 2005, 18:13:23 »
Cytat: Spro-ket
ale serwis wykorzystam na maksa  

A oni wykorzystają Ciebie też na maxa :D /rachunek  :shock: /

poldek355

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Listopada 2005, 22:00:26 »
Wymieniono mi 3 filtry(120pln),koszt wymiany 15pln.Mechanik mial problemy z odkreceniem filtra oleju,byl zapieczony....ledwo go odkrecil.Zimowki mam,filtry nowe,oliwa nowa czego jeszcze chciec?Chyba tylko ZDROWIA.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Listopada 2005, 08:34:50 »
Cytat: poldek355
Zimowki mam,filtry nowe,oliwa nowa czego jeszcze chciec?Chyba tylko ZDROWIA.

i odśnieżonych dróg :-DD :cnice :-DD

Jamioł

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Lutego 2006, 19:33:23 »
Witam. Jestem nowy tutaj więc pozdrawiam wszystkich. Niedlugo bede mial okazje jezdzic Avensisem D-4-D 150KM. Samochod jest oczywiscie nowy z salonu. Ale moje pytanie dotyczy szczegolnie oleju. WIem na 100% ze nie bede jezdzil na polecanym przez Toyote oleju Castrol gdyz mam przykre doswiadczenia z tym olejem. Chce zalac olej albo mobilem albo Valvoline. I teraz pytanie..jaki najlepiej wybrac? Chodzi mi tylko o te dwie firmy. Samochod oczywiscie bedzie mial wymieniany olej co 10tys km a nie tak jak Toyota mowi 15tys. Ogolnie na co trzeba uwazac posiadajac motor diesla? Wiem ze trzeba tankowac dobra ropę..a tak poza tym? W silnikach benzynowych jestem dosyc dobry ale jezeli chodzi o diesle to dla mnie magia. Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi. Dzieki. :)

janmor

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lutego 2006, 19:40:59 »
O olejach było bardzo dużo na forum i równie licznie opinii o ich jakości/cenie czy właściwościach!
Ja mam Corolle D4D i od poczatku zalewam ją Mobilem 0W40 dla TD!
Za miesiąc mam przeglad po 30 tyś i zobaczymy jak po nim wygląda,

Pozdrawiam i ja polecam ww.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl