Autor Wątek: Corolla E11/1332 cm - dziwne odglosy z silnika  (Przeczytany 14090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla E11/1332 cm - dziwne odglosy z silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Października 2005, 15:49:34 »
Coż ten gwiz był tez u mnie i niestety okazałao sie ze to nie pekniecie obudowy a zatarte łożysko w alternatorze które oszkodziło os stojanu :( Efekt tego taki ze mam nowy alternator :) bo z tego co sie dowiedziałem to wymiana samych łozysk na wiele sie nie zda poza tym w moim przypadku była nie możliwa. Powodem uszkodzenia był zbyt mocno naciągniety pasek za co musze podziekowac pewnemu serwisowi.

Jak chcesz to sprawdzić to zdejmij pasek i odpal silnik. Zapali sie kontrolka ładowania ale za to zoabczysz czy sutał ten szum.

Jeszcze jest jedna mozliwość ze szum ten generuje rolka napinacza paska rorządu :( i wtedy trzeba ja jak najszybciej wymienic.
BMW E46 320d
Mini Cooper

p_flori

• Gość
Corolla E11/1332 cm - dziwne odglosy z silnika
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Października 2005, 16:58:11 »
narastanie szumu i takie brem brem brem przy 2000-3000 obr sa typowe dla łożysk tocznych wpadających w rezonans w tym zakresie obrotów, może to być łożysko alternatora, napinacza paska, itd - alternator pada najczęściej - zdejmij na chwilępasek klinowy (unieruchom alternator) - i sie przekonasz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl