Autor Wątek: koszty eksploatacyjne (F)  (Przeczytany 1304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zajac77

• Gość
koszty eksploatacyjne (F)
« dnia: 14 Października 2005, 15:16:31 »
Witam

zastanawiam sięjakie ponosicie koszty eksploatacyjne posiadania swojej Toyoty. Czy prowadzi ktoś moze jakieś zestawienia itd. nie mowięo kosztach lania PB czy ON ale takie jak przegląd, oleje, małe naprawy itd.
Ile wychodzi mniej wiecej za kilometr tych kosztów?

zajac77

Bart

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2005, 19:47:59 »
2.0 gli kombi rata za auto ubezpieczenie oc/ac/nw paliwo naprawy i inne pierdy okolo 1100-1300 miesiecznie z tym ze auto zarabia spoko samo na siebie jezdzac non stop. ale watpie zby ktos z kalgulatorem wszystko liczyl jak maniak poprostu albo sie cos oplaca i to trzymasz albo cos przerasta twoje mozliwosci i nie trzymasz.  poprostu jak jezdzisz i dbasz to bedziesz happy carina to jeden z ostatnich modeli toyoty malo awaryjny i niezawodny w porownaniu do pozniejszych modeli toyot

k r z y s i e k

• Gość
Re: koszty eksploatacyjne
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2005, 21:06:58 »
Cytat: zajac77
Witam

zastanawiam sięjakie ponosicie koszty eksploatacyjne posiadania swojej Toyoty. Czy prowadzi ktoś moze jakieś zestawienia itd. nie mowięo kosztach lania PB czy ON ale takie jak przegląd, oleje, małe naprawy itd.
Ile wychodzi mniej wiecej za kilometr tych kosztów?

zajac77

Normalne tak jak każdy samochód. Cariny E  były produkwane na przestrzeni 5 lat mają różne przebiegi i stany techniczne itd, jeden jeżdzi do serwisy toyoty inny naprawi sam lub u przysłowiowego Pana Henia. Tego nie da sie uogólnić i podsumować. Zresztą w skali roku głównym kosztem jest paliwo o ile nie masz jakiegoś grata. Podlicz czy cie stać na paliwo ewewntualnie zmianęopon jezeli potrzeba zmienic i tyle, co tu sie zastanawiać.
Krzysiek

Offline zwida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2005, 10:27:59 »
Ja prowadzęsobie takie zestawionko. Po zakupie wyszło mi, że musiałem w ciągu 2 miesięcy (październik-grudzień) wydać ok. 2500 zł. Jednak jak popatrzęna tegoroczne zestawienie to do dnia dzisiejszego od stycznia wydałem (nie licząc paliwa) z ubezpieczeniem i opłatami za kompleks parkingowy (ok. 1500 zł), tyle samo co za 2 miesiące zeszłego roku (ok. 2500 zł). Czy to jest tanio  :)  , nie wypowiadam się- bo nie mam porównania (Carina to mój pierwszy samochód). Acha trzeba pamiętać, że np. żarówki to se sam wymieniam, więc płacętylko za materiał.
zwida

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl