Autor Wątek: Corolla 1.4 Liftback Linea Terra 2000 r.  (Przeczytany 3111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla 1.4 Liftback Linea Terra 2000 r.
« dnia: 16 Października 2005, 22:47:04 »
Witam,
Oczywiście jestem tu nowy, więc muszęzałożyć swój temat   :-DD

Po pierwsze: pytanie, co w takich Corollach jak moja sięnajczęściej (tfu, tfu) psuje? To jest auto brytyjskie, kupione w salonie w Polsce, ma 175 000 km (rozrząd do zrobienia po 180-200 000 km?), serwisowane od nowości w ASO. Trochęduży przebieg, to fakt - ale JEŹDZI i to sięliczy :-DD Na co zwracać uwagę?
Auto ma fabrycznie wbudowane radio Toyoty, alarm Challenger, klimę, 1x PP, przerejestrowane z ciężarowego na osobowe.
Kupiłem ją niedawno (jestem 3 właścicielem), ale nie dostałem do niej instrukcji obsługi, a w ASO nie mają - zapas sięwyczerpał ...  :? (Warto w ogóle kupować instrukcję?)
Rozrząd musiał być już wymieniany, ale w książce serwisowej tego nie wpisali (wygląda dobrze - znaczy sięROZRZĄD, a nie książka :-DD).
Ja jak dotąd wymieniłem tylko poduszki stabilizatorów z tyłu i wyłącznik świateł przeciwmgłowych (podobno to siębardzo rzadko zdarza, aż sięmechanik zdziwił  :shock:  ) Poza tym pali w zasadzie za pierwszym razem (czasem odpala za drugim - podobno to może być wina filtra paliwa, bo rozrusznik jest ok), po mieście mniej więcej 8,5 l/100 km (używałem klimatyzacji). W trasie jeszcze jej nie próbowałem, ale powyżej 120-130 km/h i tak nie jeżdżę, bo mam "baby on board"   :wink:  ) Spokojny jestem za kółkiem ...  :roll:  Do ilu l/100 km może spalić w trasie przy spokojnej jeździe?

Pewnie już milion osób wypowiadało sięna temat tych Corollek, ale byłbym wdzięczny za jakieś kompendium wiedzy o tym samochodzie, czego mam siębać   :worried    i na co uważać :cwhat
Z góry dzięki za informacje
Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

maro

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2005, 12:29:10 »
mam taka sama rolke tylko z przebiegim 120tkm i powiem ci ze tez cos sie stalo z swiatlami przeciwmgielnymi , kontrolka od nich sie zepsula (moze to żarówka ) choć 1 miesiac wczesniej zmieniali mi w ASO żarówke i teraz nie wiem czy i kiedy mam zapalone przeciwmgielne tym bardziej ze kiedy jeszcze dzialala kontrolka zauważyłem  że bardzo często załączam ją przez przypadek (lekko chodzi przycisk + sprzyjające włączaniu miejsce) , na przeglądzie prócz tej żarowki , wymienili mi poduszki stabilizatora - tył- to chyba standart- Co do innych wymian , to w kazali mi sie( przy moim przebiegu) przygotowac na wymiane sprzęgła bo podobno to już bedzie na nie czas.Chciałbym od Ciebie dowiedzieć sie ile kosztowalo ściągniecie kratki i gdzie to robiłes.Moja rolka ma idealnie takie samo wyposażenie i taki sam alarm . Czy nie włącza Ci sie on czasem jak przejedzie taxówka? Bo dla mnie jest to strasznie uciążliwe( szczególnie w nocy) co z tym zrobić może da sie go jakoś przestroic.przez 1,5 miesiąca zrobiłem nią 6 tkm i spalanie na trasie przy 110-120km/h wychodzi mi 6,2 l/ 100km powyzej 120km /h , 6,8l/100km i  zaczyna brać olej poza tym nie ma sensu szybciej bo wąskie drogi + duza ilość tirów nie sprzyjaja szybszemu dotarciu do celu.A w książce s. nie ma nic ważnego poza ciekawostką brania oleju - 1l/1000km ale to już musisz pogrzebać w tematach (opcja wyszukiwanie!) żeby nie dublować.  :bdance

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2005, 16:45:11 »
Podobno przycisk świateł przeciwmgłowych psuje się, bo wsiadając zawadza sięo niego kolanem. W każdym razie ja kupiłem używany za 80 zł (w MAAG-u na ul. Kaczeńca 98 w Warszawie) i wymieniłem go sam  8)  Sprzęgło prawdopodobnie wymieniał poprzedni właściciel, bo to chodzi całkiem (tfu, tfu  :wink:  ) dobrze. W książce serwisowej wpisywane były tylko wymiany oleju, a części niestety nie, ale wóz od nowości był serwisowany w ASO i wiem, że miał spawaną rurkęklimatyzacji, bo przestała działać (ale teraz już działa).
Niestety nie wiem, ile kosztowało ściągnięcie kratki, ale wiem, że poprzedni właściciel zrobił to w Auto-FUS na ul. Ostrobramskiej 73 (w Warszawie).
Alarm mi sięnie włącza, bo samochód stoi w podwórzu, a tam taksówki nie jeżdżą :-DD
Oleju wzięła mniej więcej 0,6-0,7 l na 9500 km (od początku jeździ na Castrolu - teraz na GTX Magnatec 10W40, ale przy przeglądzie 180000 km planujęzmienić na Mobil 1.
Czy rozrząd powinienem zrobić przy 180-200 000 km?
Jacho

PS. Jedyną irytującą rzeczą jest to, że coś mi "lata/stuka" - jakaś śrubka albo mała moneta dostała sięgdzieś w tapicerkęi nie mogęjej zlokalizować  :evil:  No, chyba że to kostka od alarmu obija sięo tapicerkę- sprawdzę:-DD
Coday, Comorrow, Corolla

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2005, 15:20:11 »
Cssooo ja tak z tym rozrządzie    :roll:  :shock:  Wybaczcie brak wiedzy, ale "siem dowiedzaiałem", że wcale nie mam paska rozrządu, tylko łańcuch, a pasek ... tiaaa, mam. Tylko on jest od alternatora :-DD :-DD

No to teraz zapytam o łańcuch   :aduh  Wymienia się go w ogóle  :?:   :cwhat  

:-DD Jacho
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2006, 15:34:07 wysłana przez Pigletto »
Coday, Comorrow, Corolla

kapkar

• Gość
Odp: Corolla 1.4 Liftback Linea Terra 2000 r.
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2006, 10:48:20 »
w corolli po FL nie ma paska rozrządu tylko łańcuch  ten wg ASO jest nie wymienialny, chyba że coś się z nim dzieje a to powinno być słychać. Także można spać spokojnie .. ja tez mam rolke 1,6 vvti 2000r lb fl z wiekszym przebiegiem i na razie oprocz pilnowania poziomu oleju (problem ogolnie znany) nic sie nie dzieje..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl