Autor Wątek: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym  (Przeczytany 145546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wanka

• Gość
Odp: Silniki D4D - problemy z kołem dwumasowym
« Odpowiedź #165 dnia: 26 Listopada 2008, 18:47:43 »
Miałem podobny problem w swojej ave przy przebiegu 170000 koło zregenerowałem w Poznaniu narazie przejechałem 17000 i jest ok koszt reg to 800 zł wymieniałem sam jeśli ktoś ma kanał itrochę pojęcia niejest to trudne wymontowanie 3 godz złorzenie tyle samo a reszta sprzęgła będzie ok jeśli nie będziesz długo atk jeździł. Koszt nowego to zależy od sklepu najtaniej było 2350zł.

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 26 Listopada 2008, 20:14:30 »
Koszt nowego to zależy od sklepu najtaniej było 2350zł.
To jakieś stare masz dane.

.lukasz.

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 27 Listopada 2008, 19:25:30 »
witam

mam mniej wiecej podobne objawy ale prosze jeszcze fachowców o potwierdzenie. kiedy puszczam pedał gazu ( auto cały czas na biegu ) i obroty spadaja na ok 1600 - 1700 slysze delikatne grzechotanie.
spotkal sie ktos z czyms takim ?

dzieki za info.

dodam ze jest to AVE 2005rok , 2,2 D-CAT

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 18 Marca 2010, 23:52:55 »
jest niedaleko minska czlowiek ktory z powodzeniem zamienia dwumasowe na zwykle.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Marca 2010, 07:02:39 »
Jest pod Warszawa mechanik specjalizujacy sie w Toyotach. Pare osob z tego forum obi u niego auta. Podobno zastepuje kola dwumasowe  zwyklymi. Pare Ave juz tak zmodyfikował i jezdza bez problemu :)

W Wawie tez jest (dobrze wszystkim znany na forum) tylko takie zamiany robi znajomym albo pewnym klientom. Niestety ludzie sa okropni i jak cos potrzebują tanio i dobrze to sa mili... Później nie ważne ze amortyzatory nie maja nic wspólnego ze sprzęgłem, "na pewno to od tego sie popsuło" (oczywiście w wielkim cudzysłowu)
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

arorx

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 19 Marca 2010, 07:29:36 »
No super <brawo>. Nastepna rzecza do wymiany po takim sprzegle bedzie skrzynia biegów...

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #172 dnia: 19 Marca 2010, 09:04:06 »
No super <brawo>. Nastepna rzecza do wymiany po takim sprzegle bedzie skrzynia biegów...

nie pisz bzdur! ja mam ave verso d4d 116KM z fabrycznym zwykłym sprzęgłem bez dwumasui jakoś ponad 170tys i wszystko chodzi jak ta lala (żadnych drgań, szarpań itp, skrzynia ok.). niektóre ave verso, corolle i inne modele z d4d 110km,116km miały fabryczne zwykłe układy sprzęgłowe! wynalazek z dwumasem później stosowali w tych samych silnikach
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 19 Marca 2010, 09:56:48 »
... mam ave verso d4d 116KM z fabrycznym zwykłym sprzęgłem bez dwumasui jakoś ponad 170tys i wszystko chodzi jak ta lala (żadnych drgań, szarpań itp, skrzynia ok.). ....

Czy wiesz może, czy w silnikach D4D z dwumasą i "jednomasą" skrzynie biegów różniły się ?
Bo jeśli nie, to by znaczyło że jednomasa nie będzie działała destrukcyjnie na skrzynię.

Na pewno musi byś jakaś inna tarcza sprzęgła ze sprężynami kompensująca trochę drgania.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 19 Marca 2010, 10:05:29 »
skrzynie te same, tarcza sprzęgła masywna z tłumikiem skrętnym ze sprężynami (więc standard)
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 19 Marca 2010, 10:46:55 »
skrzynie te same, tarcza sprzęgła masywna z tłumikiem skrętnym ze sprężynami (więc standard)

<taniec>
Czyli można się przestać bać dwumasy w D4D 2.0 i w razie jej padu zrobić sobie wersję klasyczną znacznie trwalszą.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 19 Marca 2010, 11:46:25 »
pewnie. te zaledwie 250Nm z 116KM nie jest porażającą wielkością  :grin:,  zresztą skoro fabryka stosowała zwykłe koła to jets to bez uszczerbku na podzespoły.  a wiadomo i z dwumasem skrzynie padały (dla silnika nie ma to znaczenia) ja swoją porównywałem z kolegi autem (obie te same ale z różnymi kołami zamachowymi  :-P) i żadnej różnicy w prowadzeniu, komforcie, drganiami budy niema!!!!!!
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 19 Marca 2010, 16:17:42 »
pewnie. te zaledwie 250Nm z 116KM nie jest porażającą wielkością

Na pewno i ewentualnego boxa samochód by lepiej zniósł wtedy bez 2masy

... ja swoją porównywałem z kolegi autem (obie te same ale z różnymi kołami zamachowymi  :-P) i żadnej różnicy w prowadzeniu, komforcie, drganiami budy niema!!!!!!

A to powinien być news roku. Teraz czekaj, aż agenci toyoty zaczną na Ciebie polować  <diabel>
Dziękuję Ci bardzo za takie wspaniałe informacje !

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #178 dnia: 24 Marca 2010, 00:22:00 »
Jakby co to sam śmigam już na jednomasie bo moja dwumasa jeszcze była ale się kończyła.
Efekty:
- brak typowych "stuków" przy dodawaniu i ujmowaniu gazu (w porównaniu z dwumasą która ma kilkadziesiąt tysi)
- na wolnych obrotach ciut bardziej czuć pracę diesla
- podczas jazdy nie da się wyczuć różnicy jadąc prędkością jednostajną
- nie ma efektu zmulenia prz gwałtownym wciśnięciu gazu które jest niestety w każdej dwumasie
- przy niektórych prędkościach obrotowych drgania lusterka wewnętrznego

a poza tym wiadomo.... w porównaniu z dwumasą wieczne

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Sierpnia 2010, 15:27:40 »
Właśnie wymieniłem koło dwumasowe. Oryginalne wytrzymało do 260 tys km. Miałem do wyboru dwumasę (komplet ze sprzęgłem) za 2000 lub jako nowość zamiennik jednomasa za 1500. Skoro poprzednie tak długo wytrzymało to nie ryzykowałem i wziąłem oryginał AISIN za 2000. Koszt wymiany wyniósł 350zł. Ciekawe czy moja AVE wytrzyma kolejne 200 tys km ??
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl