Autor Wątek: Intercooler w Camry 2.0 TD  (Przeczytany 10046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Premier

• Gość
Intercooler w Camry 2.0 TD
« dnia: 18 Października 2005, 17:56:53 »
Czy ktoś wpadł na taki pomysł jak w temacie? Może ktoś już ma założony? W ciepłe dni autko wyraźnie słabnie z  braku powietrza i pomyślałem że gdyby je schłodzić to może fajniej by sie jeździło. Czekam na opinie i propozycje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2005, 22:00:11 »
pomysł wesoły, powodzenia z wykonaniem:) i pochwal sięwynikami:)
3VZ.pl

Premier

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2005, 00:27:33 »
Właśnie siępytam czy ktos wpadł na taki sam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2005, 12:23:30 »
no na pewno ktoś już wpadł, sam swego czasu myślałem o czymś takim do benzyny, ale chyba nie ma to sensu. a do diesla to może być fajne:) a czy ktoś już ma? nie wiem, śmiem wątpić:)
3VZ.pl

Premier

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2005, 13:33:12 »
intercooler do benzyny w Camry bez turbo????? Cóś nie kumam.

rabi

• Gość
Re: Intercooler w Camry 2.0 TD
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2005, 14:30:02 »
Czesc
Na początku chciałem sie przywitać bo jestem tu nowy.Miesiąc temu zakupiłem taką Toyotke jak Twoja(2.0 td,88r) i tez od razu wpadłem na ten pomysł.Idzie zima wiec przez najblizszych paręmiesięcy nie powinno być problemów z zimnym powietrzem,ale w upały podejrzewam ze moc troche spada.Napisałem nawet post w tej sprawie na forum Masters Tuning ale chłopaki jakos nie rwali sie do pomocy,dowiedziałem sie tylko ze pomysł owszem niegłupi i ze po montażu IC trzeba zwiekszyc dawke poliwa na pompie.kombinowałem zeby zamontowac mały IC przed chłodnicą(nisko lub z boku zeby nie zasłaniał zbytnio chłodnicy).Wydaje mi sie ze najwiekszym problemem bedzie montaż orurowania.Chcesz robic metalowe(np aluminiowe) czy gumowe???
pozdrawiam
Piotr
Ps.Czy twoje auto do 2 tys obr tez jest mułowate jak stary traktor i zaczyna ciągnąć dopiero po załączeniu sie turbo???wczesniej jezdziłem kilkoma td ale nowoczesniejszymi(VW ,Audi TDI,Volvo D5.Renault DCI ) i tam ten problem nie występował

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2005, 14:48:36 »
Ja bym nie powiedziała, że moja do 2 tys. jest mułowata jak stary traktor. Pewnie - do benzyniaka (takiego lepszego) to jej daleko, ale na drodze nie odstajemy.  :)

rabi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2005, 15:00:15 »
Z tym "starym traktorem" to moze troche przesadziłem.Chodzi mi o to ze do 2 tys obr nie bardzo jest czym jechac,po załączeniu turbo(fajna jest ta zielona kontrolka  :D  ) autko dostaje nagłego kopa(no moze "kop" to to nie jest ),ale w zasadzie to zaden problem bo nauczyłem sie juz jezdzic w ten sposób by było ok  8)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2005, 15:32:12 »
Poniżej 2 tys. nie jest rakieta ale żeby to był traktor???niee!!!! Jakoś sięwspina i po przekroczeniu tych obrotów zaczyna sięzabawa a wtedy można sięścigać nawet z benzyniakami (nie 3.0 V6 oczywiście). Mocnego "kopa" to raczej żadna Camry nie dostaje bo słyszałem że ciśnienie doładowania wynosi tylko 0.6 bara a nowe TDI, DCI i inne cholerstwa mają wyższe ciśnienie i stąd ten nagły strzał.
Co do intercoolera ten zamiar mam już od dawna i szukam kogoś kto siępodjął tego przede mną ;) A zwiększenie dawki paliwa na pompie??hmmmm, i tak pali mi już ciut za dużo:(. A propo pompy czy ktoś wie jak sięsprawdza i reguluje kąt wtrysku? bo od nowości 310kkm nic nie było sprawdzane.

rabi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2005, 16:06:38 »
ok,przesadziłem z tym traktorem  :lol:  .Widać u mnie wsi ok bo odczucia mam podobne jak ty
Ja tez takiego szukam co to by wczesniej...lepiej uczyć sie na cudzych błędach  :lol:  .Wydedukowałem sobie ze to zwiekszenie dawki paliwa to po to by zwiekszyło sie ciśnienie doładowania.Po montażu IC masz wieksze opory przepływu powietrza więc turbina musi ciut wiecej ładować

:(. A propo pompy czy ktoś wie jak sięsprawdza i reguluje kąt wtrysku? bo od nowości 310kkm nic nie było sprawdzane.[/quote]

Takie rzeczy to chyba tylko pompiarz na stole,sam chyba nie dasz rady,ale ja nie bardzo sie znam...
ps.ile ci pali??

Premier

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2005, 16:21:53 »
Na trasie to  6,5 - 7  tak do 130km/h w mieście ok 8,5  wcześniej w mieście 7 to był max, nie wiem czy wtryski już kiepskie czy sprężanie ma gorsze .(turbo, głowica na bank 100% sprawne)

rabi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2005, 16:33:13 »
Jesli wtryski leją to powinien tez kopcic dość mocno,podjedz sprawdzic cisnienie,to duzo nie kosztuje.sprawdz tez pompe.
Ja swojego jeszcze dokładnie nie sprawdziłem(mam od miesiąca,przejechałem ok 3tys km) ale tak na oko to ok7-7.5 pali przy mieszanej jezdzie(mam dosc ciezką noge)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2005, 16:57:56 »
Ja mam czasem wybitnie ciężką, lubie zmieniać biegi przy 4,5 tys/obr :D Ale tylko czasem;)

rabi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2005, 17:27:38 »
Autko trzeba czasem odmulić  :twisted:  
ja kręce do max 4 tys bo powyzej to niewiele daje tylko sie głosniej robi

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2005, 17:28:32 »
Premier ! Coś Ty 4.5 tys ???  :shock:    :aduh  
Babką jeździsz, a nie młódką  :aduh  , a babcie (nomen omen) wymagają delikatnego traktowania.  :wink:  
Nie ma sięco dziwić, że Ci tyle pali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl