Autor Wątek: Opony zimowe - Avensis  (Przeczytany 78819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lord D4

• Gość
Odp: Opony zimowe - Avensis
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Października 2006, 11:35:08 »
Goodrich jest prawdopodobnie ze stajni Michelin a rzeżba bierznika jest prawie identyczna co w M alpin2(chociaż prawie robi czasem wielką różnicę  ;)

Gdzie widzisz podobieństwo: :o

Michelin A2

Michelin A3
- ktoś dalej o niej wspominał --> zobacz sobie wzór lamelek. No comment. >:(

BFGoodrich

Dla mnie BFG wygląda "prawie jak" letnia ;D
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2006, 21:50:54 wysłana przez Lord D4 »

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Października 2006, 12:09:14 »
jak masz tak dobry wzrok to porównaj sobie BF i michelin Alpin A3  ;D

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 07 Października 2006, 14:16:22 »
dla mnie Michelin A2 też wyglada jak letnia !

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 07 Października 2006, 14:21:06 »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 07 Października 2006, 15:32:02 »
w poprzednim samochodzie miałęm Dunlopy. Nie pamiętam modelu (bieżnik miały podobny), naprawdę sobie chwaliłem, także Dunlopy polecam każdemu, nawet w ciemno  :)

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Października 2006, 15:53:28 »
1. rzecz --> rozmiar: różnice pomiedzy 195 a 185 na sniegu są niezauważalne a na suchej równie niezauważalnie 195 będzie lepiej jechała od 185 - ta kwestia jest raczej bezsensu z tego punktu widzenia. Jedynie z powodu ceny można o tym myślec. 8)

Różnica jest bardzo zauważalna. Na śniegu (tu zgodzę się z poprzednikami) im opona węższa tym lepiej. W rajdach zimowych np szwedzi jeździli swojego czasu Audi Quatro na oponach wąskich prawie jak w maluchach, jak widziałem zdjęcia to myśle że to były jakies 135 max.
Opona nie ma jechać po powierzchni śniegu tylko ma się w niego wgryzać.
Osobiście jeżdziłem na zimówkach 195 185 i 175 i w warunkach górskich absolutnie najlepsze były 175.
Pozdrawiam

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Października 2006, 22:05:39 »
Ja w poprzedniej Ave miałem 185 Pirelli i jeździło się nieziemsko fatalnie - zero kontroli na śniegu.
Poprzedniej zimy już na 195 Michelin rewelacja. Nie wszystko zależy od rozmiaru - liczy się jeszcze jakość opony.
Poza tym powtórzę jeszcze raz - może zamiana 195 na 155 w śniegu miałaby sens, ale nie zawsze jedziesz w "kopnym" śniegu (ja takowy widuję wręcz żadko) a czasem trafiasz na suchą nawierzchnię, czy śnieg ubity. Tu już szersza opona lepiej się sprawdzi. Będzie też miała niższy profil, a to znacznie bardziej docenisz w zakrętach.
W kwestii "docisku" (jak pisał ktoś wyżej) nie chodzi tylko o to, ale również o zwykłą siłę tarcia, która już zależy od powierzchni styku. :)

wojti

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Października 2006, 22:44:16 »
nie zawsze jedziesz w "kopnym" śniegu (ja takowy widuję wręcz żadko) a czasem trafiasz na suchą nawierzchnię, czy śnieg ubity. Tu już szersza opona lepiej się sprawdzi.
Ale w właśnie w "kopnym" śniegu wąskie opony się łatwiej zakopią! Za to w ubity będą się lepiej wbijały... Takie przynajmniej zawsze miałem wrażenie, a pracuję w okresie zimowym w Zakopanem. Ale nie da się ukryć, że w polskich warunkach węższa opona niema sensu, chyba że mieszkamy w górach!

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Października 2006, 08:21:06 »
na www.aez.pl wystarczy zobaczyc opinie innych uzytkownikow i już sie wie.

Taaa, jak bym był salesem managerem w Michelinie to wszyscy podlegli mi pracownicy musieli by napisac coś "miłego" na Good Year'a.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Października 2006, 19:17:24 »
Ale w właśnie w "kopnym" śniegu wąskie opony się łatwiej zakopią! Za to w ubity będą się lepiej wbijały...

To niech sięwkopią w śnie na drodze "odśnieżanej" przez gimbusy i PKS'y --> a takie głównie drogi są poza miastami zimą. Tu przydeje się więcej lamelek i bloków, czyli szersza opona.
Samochody w rajdach maja wąziutkie oponki, ale z olbrzymimi klockami i nieżadko kolcami. Poruszaję się w zimowej qwersji drogi z koleinami i tu znaczenie ma szerokość. Poza tym dzięki wąskim oponom rzeczywiscie niwelują "zwijanie" śniegu przed oponę, ale śnieg mają średnio głeboki. Na drogach w Polsce masz albo twardą skorupę, albo rozmemłane resztki po pługu albo samo błoto - moze tylko w błocie szersza opona bedzie gorsza. Ale tu wystarczy kupić dobre opony ;)

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Października 2006, 21:14:41 »
To niech sięwkopią w śnie na drodze "odśnieżanej" przez gimbusy i PKS'y --> a takie głównie drogi są poza miastami zimą. Tu przydeje się więcej lamelek i bloków, czyli szersza opona.

Poruszaję się w zimowej qwersji drogi z koleinami i tu znaczenie ma szerokość

Sugerujesz że szersza opona lepiej się zachowuje w koleinach od wąskiej?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Października 2006, 07:25:37 »
Sugerujesz że szersza opona lepiej się zachowuje w koleinach od wąskiej?

"Samochody w rajdach maja wąziutkie oponki, ale z olbrzymimi klockami i nieżadko kolcami. Poruszaję się w zimowej wersji drogi z koleinami i tu znaczenie ma szerokość."

Z tego to wyczytałeś? :o Może lepiej nie tnij cytatów >:(

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Października 2006, 11:49:02 »
Ok, sorry, źle zrozumiałem, ale tak czy owak strasznie się upierasz przy szerokich oponach na zimę....
Ja osobiście wolę jeździć na trochę węższych. Ma to zarówno plusy finansowe, bo opona o wyższym profilu i węższa jest tańsza i w warunkach wyższego śniegu jeździ mi się lepiej.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Października 2006, 11:54:35 »

Zeby te lamelki zadziałały to musza być docisnięte z odpowiednią siłą do sniegu, do tego ta sama siła dba o to zeby opona odpowiedno odprowadziła nadmiar błota spod opony. Profil opony osobiście zakładam wyzszy, wiem ze na zakrętach bedzie sie bujac ale zima i tak nie szaleje a wole w krawęznik przyłożyć oponą niż felgą bo naprawa tańsza ;)

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2006, 13:00:20 wysłana przez ayrsen »

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Października 2006, 12:36:19 »
co do szerokosci to przełozenie nie jest takie oczywiste, bo:
-wezsze maja byc w zimie lepsze, poniewaz maja wiekszy nacisk na cm2 no i stad lepsze trzymanie sie sniegu, no i na rajdach maja waskie...(ale z kolcami co jest zabronione w cywilnych samochodach)
ale.... zima czesto jest sucho a wtedy trzmaja sie gorzej... no bo balon jest weZszy - bo srednica zostaje ta sama tak, ze np 165/80R14 rownowazy 175/75R14.
w/w opisana sytuacje miałem osobiscie w Yarisie - pomimo odradzania przez "sprzedawcy-oponiarza" wziałem wezsze niż letnie - GoodRich 165/80R14 były beznadziejne - samochod "pływał", spod swiatel nie można było ruszyc bo sie slizgal.
Mój "oponiarz" stwierdzil, ze to wina, ze Yaris wysoki a balon waski, zmieniłem więc na GoodYear w rozmiarze letnim i jest naprawdę OK, a nawet wydają sie lepsze niż oryginalne letnie Micheliny.
W Avensis juz nie kombinowałem i wziałem rozmiar letni i tez wole je od letnich (Pilot Primacy Michelina).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl