Autor Wątek: Opony zimowe - Avensis  (Przeczytany 78830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zartrose

• Gość
Odp: Opony zimowe - Avensis
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Września 2008, 20:55:00 »
dzięki wszystkim za wszelkie info  :-)

(dalej nie wiem jakie papucie nabyć... :-()

hmmm...właśnie dostałam nowe gratisy łańcuchy...RUD-matic (supermatic) i nie wiem czy będą pasować na ewentualne 205/55-16...
jest tylko taka nalepka- 185  -14... do 205/60-15, ale wnioskuję, że ...-16 to nie ...-15, chociaż jak jest ...60-15, to może i ...55-16 będzie git, czy nie ?

jak nie, to chyba muszę kapcie do łańcuchów dobrać  :roll:

jakby był ktoś miły i jeszcze w tej kwestii trochę rozjaśnił mi umysł, byłabym wdzięczna  :-)

pozdrawiam   :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2008, 21:28:07 wysłana przez zartrose »

mkr

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Września 2008, 21:31:46 »
yyy.. ta ostatnia liczba to średnica w calach - łańcuchy kosztują ok.100zł, a jak będziesz szukała kapci na felgi 15-calowe zamiast 16, to po pierwsze musisz kupić nowe felgi 15-calowe, po drugie będzie to pasowało jak pięść do nosa, a po trzecie, nie jestem pewien, czy felgi 15 cali nie będą haczyć o zaciski hamulców, bo np. u mnie w Lexie przy felgach 16 calowych mam ok 1,5mm luzu między felgą a zaciskiem.

edit: co do tego luzu, to muszę popatrzeć u teścia, bo właśnie też ma Ave T25 w kombi, wiele zależy od samych felg i ich konstrukcji - nawet stalówki stalówkom nie równe.
Felgi 15 calowe są mniejsze, a więc i mniej komfortowe. Jeśli zdecydujesz się na jakąś zabójczą szerokość na 15 calach, to i tak te łańcuchy nie podpasują, a poza tym... no to jakoś nie wygląda ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2008, 21:37:34 wysłana przez mkr »

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Września 2008, 22:36:49 »
mkr, dzięki za szybką odp  :grin:
qrczę, źle się wyraziłam, muszę kupić kapcie z felgami, przepraszam  <zalamka>...nic przekładać nie będę ;-)
mówisz, że to tylko na 15- tki ? no, tak myślałam  :-( (niedługo zacznę handel łańcuchami  :grin:)
co do ceny tych łańcuchów, to u mnie minimum 100 juro  :| za kolejne już  :-( (straszne koszta tej zimy :embarassed: ) ale jak mus, to mus  :-)
a, i nie chcę, żeby moja ava brzydko wyglądała  :cool:

mkr

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Września 2008, 09:10:08 »
hmmm... Chciałem Ci pokazać, jakby Ave na 15-calowych wyglądała, ale żaden konfigurator felg nawet nie ma czegoś takiego jak 15 do Ave T25 ;)

Jeśli chodzi o oznaczenia opon, to jest coś takiego:
Przykładowo 205/55/R16 91 W - to są moje opony :)
205 - to szerokość opony w mm.
55 - jest to procentowy stosunek wysokości opony do jej szerokości, czyli w tym przypadku 112mm
R - czyli, że są radialne
16 - to jest średnica - można powiedzieć wewnętrzna średnica opony mierzona między punktami jej mocowania - staram się to jakoś zrozumiale napisać. Najprościej będzie, że to jest wartość w calach na jaką felgę opona pasuje :)
91 - to indeks nośności - to już trzeba z tabel brać :)
W - to indeks prędkości - również jest tabelka do tego. Z indeksem jest istotne to, aby jego wartość (czyli max. prędkość, z jaką można się poruszać na danej oponie przewyższała V-max samochodu ze świadectwa homologacji. Nie słyszałem, zeby w Polsce były problemy, ale już np. w Austrii policja przy rutynowej kontroli potrafi zatrzymać dowód rejestracyjny za zbyt niski indeks prędkości opon  :police:

a jeszcze takie pytanko - czy Ty przypadkiem nie masz w serii 17-calowych felg na niskim profilu do D-Cata  ?
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2008, 09:13:11 wysłana przez mkr »

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Września 2008, 15:49:27 »
mkr, w Niemczech też opona i felga musi pasować, nie można sobie założyć jakiejś tam, musi się mieścić w normach, bo inaczej polizei reaguje jak ta austriacka.
pokazywać mi nie musisz, potrafię sobie wyobrazić 15-tkę i ave, hehe, jak świni siodło ;-) (ja to bym wogóle założyła 20-tki, piękne letnie widziałam, ale szkoda mi kasy, wolę na narty jechać ;-))

to, że mam 17-tki, to wiem, ale czy one niskoprofilówki są, hmmm, tego to ja już nie wiem, ..w końcu blondynka jestem ;-)
właściwie, to ja dużo nie muszę wiedzieć, bo serwis mam bardzo sympatyczny- oni wiedzą lepiej, a i pytając gdziś indziej o opony- zawsze chcą najpierw dowód rej. a potem pytają jakiej marki :-)

p.s. jak się tutaj dziękuje ? bo widzę w avatarze dziękuję- otrzymane i wysłane... wiesz może ?

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 01 Października 2008, 23:16:25 »
W związku z moim niezdecydowaniem oblaciałam kilka punktów z oponami i chyba jednak zakupię te Dunlopy 3D na alufeldze, bo do kosztów stalowej dochodzą jeszcze śruby i kołpaki, więc cena bedzie jak za alu...
cena niemała, ale stosunkowo taniawo znalazłam  :-) więc już nie będę więcej szukać, bo nie mam siły...

w załączniku felga, na którą się zdecydowałam

dzięki za cierpliwość, pozdrawiam

Offline roy25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Października 2008, 21:02:02 »
Też w tym roku miałem dylemat. Nie wiedziałem jakie oponki kupić. Mimo, że jeździłem na różnych oponach i najbarddziej zadowolony byłem z GY - wybrałem Pirelli Sottozero. Mam nadzieję, że nie będę tego żałował.
Pozdrawiam

.lukasz.

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 16 Października 2008, 18:40:36 »
Witam

Jakie opony proponujecie do Avensisa kombi. głównie chodzi mi o firmę .
rozmiar to 205/55/16.

Również chętnie kupię 4 felgi stalowe .

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Października 2008, 18:52:34 »

szybciej było by poszukać na forum nie trzeba wtedy czekać aż ktoś napisze

.lukasz.

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Października 2008, 19:04:27 »
szukałem i nic konkretnego nie znalazłem. sa stare posty .

zastanawiam sie nad dwiema oponami :

- DUNLOP SP Winter Sport 3D 205/55R16

lub

- VREDESTEIN SNOWTRAC 3 205/55R16

testował już je ktoś ?

TomRun

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 22 Października 2008, 16:53:03 »
Nie przeczytałem dokładne tego wątku, wiec przepraszam jeśli zapytam o coś co zostało już wyjśnione. Mam takie zapytanie. Ponieważ stoje przed zakupem opon zimowych do mojego Avensisa, zacząłem się zastanawiać czy moge założyć opony 195 60 R15 88T zamiast 195 60 R15 88H. Wiem, ze literka H, T jest oznaczeniem indeksu prędkości, odpowiednio 210 i 190 km/h. Wiadomo, że zimą nie bedę rozwijał takich prędkości, generalnie jeżdżę raczej umiarkowanie i nigdy nie zbliżam się do maksymalnych możliwości samochodu. Czy to jest bezpieczne i zgodne z przepisami.
Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam :-)

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 22 Października 2008, 19:10:18 »
TomRun, możesz założyć ...T zamiast ...H. znaczenie ma to tylko wtedy, gdybyś na ...T chciał jeździć ponad jej dopuszczalną prędkość ;)

pozdrawiam :)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 23 Października 2008, 01:10:23 »
Index prędkości określa nie tylko prędkość rotacji jakiej może być poddana opona podczas eksploatacji, ale też przeciążanie jakim może być poddawana podczas ruszania itp. Nie polecam zakładać nic poniżej tego, co przewidział producent. Nie z tego powodu, że pęknie, tylko z uwagi na szybsze jej zużycie.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 23 Października 2008, 09:04:30 »
Jeśli chodzi o zużycie, zależność jest trochę inna: Im wyższy indeks prędkości tym opona szybciej się zużywa. Np. "V" zużyjemy szybciej niż "H".
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

jarekr

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 31 Października 2008, 00:25:51 »
Witam,

A ja z innej beczki. Mieszkam obecnie w UK i jezdze na letnich 215/45W17. W Anglii nie ma potrzeby jazdy na zimowkach, wiec i kupic ich nie mozna. Nie sa ogolnie dostepne. Planuje jednak wyjazd moja toyota na narty w Alpy. Nie oplaca mi sie kupowac opon tylko na ten jeden wyjazd. Jak myslicie dam rade na letnich oponach plus lancuchy? Wiem ze to zalezy od pogody ale mysle ze wieksza czesc drogi bedzie po autostradach w Zach Europie, gdzie sniegu/lodu nie powinno byc duzo. Co o tym myslicie?

Pozdrawiam,
Jarek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl