Autor Wątek: Opony zimowe - Avensis  (Przeczytany 78821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wal02

• Gość
Odp: Opony zimowe - Avensis
« Odpowiedź #120 dnia: 01 Listopada 2008, 08:08:47 »
Opony zimowe są nie tylko od śniegu. W niskich temperaturach /poniżej 7 st. C/ mają lepszą przyczepność i są konieczne do bezpiecznej jazdy.
 Na hamulcach i oponach nie warto oszczędzać. Moja sugestia, koniecznie kupić przy podróży w alpy.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: 01 Listopada 2008, 10:19:53 »
Nie wiem na 100%, ale wydaje mi się, że jest nakaz używania opon zimowych w Austrii. Zadzwoń do ichniejszego konsulatu albo poszukaj w sieci.
Raz na wozie, raz w nawozie.

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 01 Listopada 2008, 15:29:01 »
gdzieś słyszałam, że w Austrii są duże mandaty za jazdę bez zimówek (i winiet)... poza tym nie polecam, bo autostrady są bez śniegu, ale dojeżdżając do miejsca zamieszkania lub pod wyciąg już nie jest tak wesoło... widziałam na własne oczy w Austrii i Włoszech co auta/kierowcy wyczyniają na samych zimowych bez łańcuchów...
wal02 ma rację co do temperatur i opon... w Alpy na zimowych- tam temp są duuużo poniżej 0 stopni, a szczególnie w nocy.

pozdrawiam

norbas33

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Listopada 2008, 13:04:43 »
Witam.

Czy ma ktoś doświadczenia w używaniu opon Dunlop SP Winter Sport 3D? rozmiar 195/60/15. Wahałem sie między nimi a GoodYear UG 7+ albo Uniroyal MS Plus 66 ale znajomy doradził mi właśnie Dunlopy.

Planuję zakup tych oponek i byłbym wdzięczny za opinie.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Listopada 2008, 12:13:42 »
Ja mam te Dunlopy u siebie ale rozmiar 205/55 R16 , gdzies ostatnio widzialem test tych opon w tym akurat rozmiarze, ktory wygraly. Kupilem samochod juz z tymi oponami, obecnie na nich jezdze i powiem szczerze nie spodziewalem sie tak dobrej jazdy z predkoscia 170km/h na zimowych oponkach. Powiem szczerze ze daja rade. Na razie moge sie tylko wypowiedziec na temat jazdy po suchym bo samochod kupilem miesiac temu i na tej nawierzchni zachowuja sie jak nie zimowki poprostu super.
Chociaz rowniez bardzo dobre zdanie mam na temat Nokian'ow WR, ktore mialem we wczesniejszym samochodzie tez nowki (tylko takie kupuje) i powiem szczerze ze ciezko by mi bylo wskazac, ktore lepsze. Wydaje mi sie ze Nokiany byly troche cichsze. Proponowalbym jeszcze rozwazyc ich zakup bo tez sa swietne.

Offline slawekgl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Listopada 2008, 16:39:56 »
Czy ma ktoś doświadczenia w używaniu opon Dunlop SP Winter Sport 3D? rozmiar 195/60/15. Wahałem sie między nimi a GoodYear UG 7+ albo Uniroyal MS Plus 66 ale znajomy doradził mi właśnie Dunlopy.

Planuję zakup tych oponek i byłbym wdzięczny za opinie.

Witaj, wlasnie zamowilem te dunlop SP Winter Sport 3D dokladnie w tym rozmiarze. Jezeli zaczekasz okolo tygodnia to sie podziele wrazeniami.
pozdrawiam
Slawek G.

<a href="http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/223917.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

.lukasz.

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Listopada 2008, 22:29:14 »
Witam

Jakie opony wybraliście lub jakie macie na zimę ?
prosze o nazwy i opinie .
jestem przed zakupem i mam cholerny dylemat - nie wiem co kupić :(

Nastepnym razem jak bedziesz mial cholrny dylemat to proponuje opcje szukaj

eddie
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2008, 08:53:13 wysłana przez eddie »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Listopada 2008, 23:02:49 »
u siebie nie mam, ale ojciec na takich jeździł i bardzo sobie chwali.
Continental UltraGrip 7

w rozsądnym rozmiarze są też w rozsądnej cenie:)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Listopada 2008, 23:08:34 »
Continental UltraGrip 7

Ultra Grip 7 to są Good Year-y. Sam mam takie, więc śmiało mogę polecić. Jak dla mnie są bardzo ciche i dobrze trzymają się drogi. Jeżdżę już 3 sezon

zartrose

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Listopada 2008, 08:32:12 »
ja miałam brać Dunlopy 3D, ale jednak zamówiłam Micheliny Alpin PA 3 (podobno ma najdłuższą żywotność - słowa pana z punktu opon) i dziś zakładam- 205-55x16
Felga się nie zmienia- alu Rial Oslo.
poza tym temat z oponami zimowymi już mamy, zaglądnij http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=7224.0

pozdrawiam

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Listopada 2008, 10:37:22 »
Ja śmiagam na Nokianach WR, wydają sie gorsze od GY UG 7czy Miśków Alpin patrząc na testy w prasie, ale za to sa sporo tańsze, a ja różnic nie zauwazyłem. Tak więc dla mnie wygrały stosunkiem ceny do jakości.
Ale wazne jest jak jeździsz zimą, jeśli dużo długich tras to bierz coś lepszego. Do turlania sie po mieście i jednorazowego wyjazdu na narty wystarczy coś markowego ze średniej półki, np własnie Nokian czy Fulda.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2008, 10:39:22 wysłana przez CUinHell »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Listopada 2008, 10:41:57 »
Continental UltraGrip 7

Ultra Grip 7 to są Good Year-y. Sam mam takie, więc śmiało mogę polecić. Jak dla mnie są bardzo ciche i dobrze trzymają się drogi. Jeżdżę już 3 sezon

ależ wpadka..
istotnie, myslałęm o czym innym a co innego napisałem..
oczywiscie Good yeary..
my z tatem użytkowalismy tez kilka sezonów w carinie i bylo naprawde bardzo dobrze..:)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Qba

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Listopada 2008, 12:28:33 »
Ja śmiagam na Nokianach WR, wydają sie gorsze od GY UG 7czy Miśków Alpin patrząc na testy w prasie, ale za to sa sporo tańsze, a ja różnic nie zauwazyłem. Tak więc dla mnie wygrały stosunkiem ceny do jakości.
Ale wazne jest jak jeździsz zimą, jeśli dużo długich tras to bierz coś lepszego. Do turlania sie po mieście i jednorazowego wyjazdu na narty wystarczy coś markowego ze średniej półki, np własnie Nokian czy Fulda.

Nokian to średnia półka? Chyba tylko dlatego, że nie należą do żadnego koncernu. I nie patrz na testy w prasie, bo to jest jedna z form marketingu.
Nokian jako pierwszy wypuścił zimówki z indeksem W. To jest firma położona w kraju, gdzie dobre opony zimowe są raczej przydatne.

Używam WR trzeci sezon i to nie są opony do "turlania" po mieście i jednorazowego wyjazdu na narty, tylko do intensywnej eksploatacji.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Listopada 2008, 15:09:23 »
Traktuje je jako średnią półke ze względu na cenę, że są dobre to wiem, dlatego je kupiłem. Ale, że turlam sie po mieście itd to tylko tyle moge o nich napisać, do takiej jazdy są miodzio <diabel>.
Tak więc polecamy Nokiany :laugh:

Offline Rajek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 24 Listopada 2008, 18:01:30 »
ja miałam brać Dunlopy 3D, ale jednak zamówiłam Micheliny Alpin PA 3 (podobno ma najdłuższą żywotność - słowa pana z punktu opon) i dziś zakładam- 205-55x16
Felga się nie zmienia- alu Rial Oslo.
poza tym temat z oponami zimowymi już mamy, zaglądnij http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=7224.0

pozdrawiam

jeżdżę na pa3 drugi sezon. Niskie opory toczenia i niski poziom hałasu. Dają radę na trasie i w górach. 

UG7 miałem w głębokim śniegu, rewelacja.

Obydwa modele godne polecenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl