Autor Wątek: Problemy ze skrzynią biegów  (Przeczytany 4299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dynia

• Gość
Problemy ze skrzynią biegów
« dnia: 26 Października 2005, 22:36:52 »
Cześć,

Mam problem ze skrzynią biegów. Chyba  :?  Bo moze to sprzęgło. Od jakiegoś czasu miałem problem ze zmianą biegów głównie z 1 i 2 - haczenie ( 3 i 4 też ale mniej ). W zeszlym tygodniu zdarzyły sięjednak dwie niepokojące rzeczy : gdy stałem na światłach nie mogłem wrzucić 1, po kilku próbach udało się; zostawiłem samochód na biegu i rano odpaliłem silnik i nie mogłem wyrzucić 2. Jak puściłem sprzęgło i spróbowałem jeszcze raz to było OK. Oleju w skrzyni nie zmieniałem i na pewno nie był zmieniany przez 25tys. Z góry dziekujęza pomoc. Jeśli to sprzęgło to ile kosztuje naprawa.

Pozdrawiam

PS. Corolla '93 4a-fe 128tys. km
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2008, 12:42:09 wysłana przez Janmor »

zyzolek

• Gość
Problemy ze skrzyni± biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2005, 00:10:12 »
A jak z plynem? nie ubywa Ci w zbiorniczku wyrownawczym?
A jak przed wrzuceniem biegu kilka razy depniesz na sprzeglo, to bieg wchodzi normalnie?
Jezeli tak to moze to byc sprzeglo.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2005, 13:19:05 »
Sprawdź czy jak pojedziesz z międzywysprzengleniem to też tak bedzie siędziało, bo jeżeli tak na bank synchronizatory.
Czyli jak pojedziesz na 1 i będziesz chciał zmienić na 2 to  to wciśnij sprzęgło z 1 daj na luz, puść sprzęgło, przegazuj delikatnie, wćiśnij sprzęgło w wrzuć 2. Jeżeli przy takiej znianie nie będzie haczyć to synchronizatory.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Października 2005, 17:14:56 »
Może trzeba odpowietrzyć układ sterowania sprzęgła??

praktis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Października 2005, 17:47:33 »
Cytat: Madzia83
Może trzeba odpowietrzyć układ sterowania sprzęgła??

A gdzie toto ma zbiorniczek? Bo płyn to pewnie hamulcowy.

Dynia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października 2005, 19:17:31 »
a o jaki plyn chodzi bo jestem kompletnie zielony. jezeli o chlodzacy (mam nadzieje ze sie nie wyglupilem) to ubywa ok. pol zbiorniczka na 5 tys. km. A jutro wyprobuje z miedzywysprzeglaniem. Ile kosztuje sprzeglo z wymiana - trzeba wymienic cale czy można tylko zepsuty element?

Dynia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2005, 19:28:32 »
zapomniałem jeszcze dodać, że przy wciskaniu sprzęgła słychać lekkie tarcie - pisk. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek haczeniem skrzyni ale wydaje mi sie to dziwne...

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2005, 19:51:02 »
Dynia,w E10 sprzęgło jest uruchamiane hydraulicznie a zbiorniczek z płynem do sprzęgła jest zaraz kolo serwa od hamulca, czyli jak otworzysz maskęi staniesz przed autem to ten zbiorniczek jest w prawym górnym rogu. A płyn w nim zazwyczaj jest taki sam jak płyn w zbiorniczku hamucowym. :wink:

mullin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2005, 07:41:50 »
To ja sie może dołącze do pytań rzuconych z tym tematem. W moim przypadku nie mam problemów ze sprzegłem, natomiast wbijanie biegów przy jeżdzie normalnej, redukcji biegów, zmiana biegów nie wchodzą mi tak leciutko jak bym może chciał nie jest to denerwujące i wydaje mi sie że nie ma tragedi ale poprostu biegi nie wchodzą płynnie. Od czego to może zależeć?
olej w skrzyni raczej nie był wymieniany a przebieg ma 193tyś. Jeżeli olej, to jaki sięleje do skrzyni biegów jaki polecacie?
pzdr :lol:

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2005, 07:41:50 »
Cytat: praktis
A gdzie toto ma zbiorniczek? Bo płyn to pewnie hamulcowy.

Zbiorniczek jest u góry przy lewym amortyzatorze na ściance działowej silnik-kabina.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2005, 10:54:48 »
mullin, Czyli masz podobnie jak ja miałem, za rada jakiegoś klubowicza wymieniłem olej na syntetyczny i problem sięznacznie zmniejszył praktycznie występuje tylko przy zmianie i redukcji po kręceniu na bardzo wysokich obrotach. Przy normalnej jeździe wszycho jest OK. A przy takim przebiegu jak masz to i tak wymień go i to szybko jeżeli jeszcze masz co wymieniać  :wink:  :wink: Koszt nie jest taki duży bo wchodzi tam chyba 2,5 l.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2005, 16:25:52 »
Cytat: Dynia
a o jaki plyn chodzi bo jestem kompletnie zielony. jezeli o chlodzacy (mam nadzieje ze sie nie wyglupilem) to ubywa ok. pol zbiorniczka na 5 tys. km. A jutro wyprobuje z miedzywysprzeglaniem. Ile kosztuje sprzeglo z wymiana - trzeba wymienic cale czy można tylko zepsuty element?

Za wymianękompletu sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko) będzie cos koło 400 zł... dokładnie nie pamiętam. Croom ostatnio wymieniał więc jest na bieżąco :)

Co do płynu chłodzącego to dziwne z tym ubywaniem... Wydaje mi sięże trochędużo go znika. Ale generalnie to chodziło o inny płyn

Cytuj (zaznaczone)

zapomniałem jeszcze dodać, że przy wciskaniu sprzęgła słychać lekkie tarcie - pisk. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek haczeniem skrzyni ale wydaje mi sie to dziwne...

U mnie przy wciskaniu/puszczaniu sprzęgła słychać takie jakby "oddychanie". Z tego co sięorientowałem to to jest pompa sprzęgła. Jeśli dźwięk słyszysz np. przy wciśniętym sprzęgle to pewnie łożysko - tak miał Croom.

krystek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2005, 22:53:34 »
kompletne sprzęgło kosztuje 400zł zdjęcie + wymiana w zależności gdzie to robisz od 250zł do 400zł
leje sięnp to wchodzi 2,5 do 2,7litra - i za cholere nie wiem od czego to zależy - podejrzewam że od tego jak bardzo ręce sie trzęsą mechaniorowi. U mnie w gararażu ile razy było robione sprzęgło zawsze właziło 2,5 litra, a kumpel zawsze wlewał 2,7 litra  :-DD

no zapomniałem dodać
sprzęgło tylko i wyłącznie ASIN  nic innego

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl