Autor Wątek: Oleje silnikowe  (Przeczytany 38192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Madzia83

• Gość
Oleje silnikowe
« dnia: 12 Sierpnia 2004, 21:15:54 »
Znalazłam sporo informacji o olejach - jak kogoś to interesuje, potrzebuje wiedzieć lub jest ciekawy to zapraszam  coś o olejach
Mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłam i że strona sięwyświetli.

Jackal

• Gość
Odp: Oleje silnikowe
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2004, 10:11:28 »
Działa  :athunbsup , dzięki  :modlitwa i brawo  :bbravo

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2004, 10:15:26 »
My lejemy do naszych statoila pt. lazerway. Bardzo dobrze sięsprawuje.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2004, 17:31:31 »
A ja Mobila - mineralnego.
Chyba jednak zmienięna Lotosa. Upsss oby silnik go polubił...
A tak swoją drogą to jak myślicie: dobrze zrobięzmieniając na inny olej. tz.Markębo paramerty maja oba podobne.
Ehh byle nie zaszkodził :sad  :asmiliecry

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2004, 17:35:07 »
Twoja Tojeczka ma swoje latka i na pewno lepiej pozostać przy minralnym, może półsyntetyku. Skoro parametry są podobne, to dlaczego płacić za droższy??? Jednak różnice pewnie będą śladowe, więc zmieniać aby zmieniać nie warto.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2004, 17:39:50 »
Jacka tylko minrtalny.
No ale właśnie cena Mobilu jest wyzsza od Lotosa a skoro paramerty podobne to czemu płacić za markę? Jeszcze mam kilka tysięcy  :mrgreen: (a dokładnie 3)  czasu do namysłu. Jejku jak ja nie lubie takich dylematów. Jak będą wymieniać, to zapytam  mechanika co sądzi o mojej decyzji. Dzieki za info  :)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2004, 20:31:58 »
jeżel;i jezdzisz na mineralce, to radze jezdzić już na nim, efekt przejscia np. na syntetyk może spowodować branie oleju, ponieważ wypłucze m.in. nagar
co do lotosa mineralki to mogęśmiało polecić, w poprzednim golfiku III TD trzasnąłem na nim 60kkm i smigał dalej bez efektów uboczych( a miał już 280kkm )

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2004, 09:35:56 »
Cytat: CarinaGTI
jeżel;i jezdzisz na mineralce, to radze jezdzić już na nim, efekt przejscia np. na syntetyk może spowodować branie oleju, ponieważ wypłucze m.in. nagar
co do lotosa mineralki to mogęśmiało polecić, w poprzednim golfiku III TD trzasnąłem na nim 60kkm i smigał dalej bez efektów uboczych( a miał już 280kkm )

Uspokoiłeś mnie. W takim razie za niecałe 3 tys wlejęLotosa :tonguepop
Dzięki.

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2004, 23:21:31 »
A  :arrow: tutaj jest stronka o podobnej treści, zawierająca parametry olejów róznych producentów.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2004, 23:42:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Uspokoiłeś mnie. W takim razie za niecałe 3 tys wlejęLotosa  
kurcze wiesz co ja bym jednak został przy Mobilu jakos mam do niego wieksze zaufanie

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2004, 08:11:15 »
Mobil czy Lotos to własciwie przy mineralkach to samo. Nie jestem na 100% ale z tego co mi sie wydaje to nawet rozlewają w tej samej rozlewni.

Co do przejścia z mineralki na syntetyk to może być ryzykowny zabieg. Wszystko zależy od tego jakiej jakości lany bym minerał. Wiekszosć nowych mineralów nie zostawia już tego osadu ale ryzyko zawsze jest.

Można jeszcze zmienić na Valvoline Maxlife fakt ze półsyntetyk ale specjalnie do samochodowów z dużym przebiegiem.

pin555

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2004, 12:17:34 »
Cytat: Iceman
Mobil czy Lotos to własciwie przy mineralkach to samo. Nie jestem na 100% ale z tego co mi sie wydaje to nawet rozlewają w tej samej rozlewni.

Co do przejścia z mineralki na syntetyk to może być ryzykowny zabieg. Wszystko zależy od tego jakiej jakości lany bym minerał. Wiekszosć nowych mineralów nie zostawia już tego osadu ale ryzyko zawsze jest.

Można jeszcze zmienić na Valvoline Maxlife fakt ze półsyntetyk ale specjalnie do samochodowów z dużym przebiegiem.

Nie wiem jak jest z mineralnymi, ale pol- i syntetyki Lotosa juz po 5-7tys. km zdecydowanie gorzej trzymaja cisnienie, niz np. Castrol o podobnej lepkosci SAE
I to jest powod, dla ktorego nie jezdze juz od ladnych paru lat na Lotosie...
(Zreszta mozna bylo czasem uslyszec te roznice :-)  )

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:23:39 »
Cytat: pin555

Nie wiem jak jest z mineralnymi, ale pol- i syntetyki Lotosa juz po 5-7tys. km zdecydowanie gorzej trzymaja cisnienie, niz np. Castrol o podobnej lepkosci SAE
I to jest powod, dla ktorego nie jezdze juz od ladnych paru lat na Lotosie...
(Zreszta mozna bylo czasem uslyszec te roznice :-)  )

Tu sie zgodze z kolegą mi sie udało przerobić lotosa na białą piane w silniku :D dobrze ze na stacji mieli inny olej. Fajnie wyglądał jak go zmieniali  :shock:

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:39:21 »
Jak wy mnie straszycie!! To co ja mam zrobić?? Pozostać przy Mobilu mineralnym czy zmienić na Lotosa też minetalnego - pół syntetyki i syntetyki nie wchodzą w grę:yawn
Koledzy pomocy! Wy sięznacie na samochodach.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:43:45 »
Cytat: Madzia83
Jak wy mnie straszycie!! To co ja mam zrobić?? Pozostać przy Mobilu mineralnym czy zmienić na Lotosa też minetalnego - pół syntetyki i syntetyki nie wchodzą w grę:yawn
Koledzy pomocy! Wy sięznacie na samochodach.

Ja sięznam tylko na tyle, że radziłbym Ci pozostać przy Mobilu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl