Autor Wątek: Oleje silnikowe  (Przeczytany 38197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

artois

• Gość
Odp: Oleje silnikowe
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Lipca 2006, 23:55:23 »
Witam

Dziś dokonałem wymiany oleju. Standardowo auto (Yaris 1.0 2002) było zalewane Castrol-em 0W30.  Ponieważ stuknęło mu 4 latka postanowiłem zmienić olej sam - wybór padł na Mobil1 5W50. Na dobrze rozgrzanym silniku spuściłem stary olej, wymieniłem uszczelke, filtr oleju i wlałem ok. 2.8l nowego oleju. Odczekałem około 2h i sprawdziłem poziom - zgroza na bagnecie przekroczyłem "F" o około 1-1.5 cm. Poszukałem podpowiedzi na forum, skombinowałem wężyk (dłuższy o około 2cm od bagnetu) i strzykawkę. Wężyk wsadziłem w dziurę po bagnecie i zacząłem ściągać nadmiar oleju. Jakież było moje zdziwienie kiedy w strzykawce pojawił sie "olej" a właściwie czarny syf tzn mocno przepalony olej. Odciągnąłem go ok 500-600 ml i dopiero wtedy się zdeka przeczyścił (w strzykawce) Może więc warto odrazu po spuszczeniu oleju wyciągnąć ten syf; skąd się wziął? (przez wężyk) i dopiero wtedy zalewać nowy olej? Jakie jest wasze zdanie? Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2006, 23:57:15 wysłana przez artois »

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Lipca 2006, 23:16:38 »
Ja jak spuszczm olej to spuszczam go dlugo i na koniec krece go na krociutki moment rozrusznikiem (tak bez oleju w silniku!!!) potrafi niezle jeszcze siknac wtedy tym starym syfem!!!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Listopada 2006, 17:08:39 »
Witam . Chciałem zapytać czy oleje tej firmy są dobrej jakości ( mineralny Platinum 15w40 API SL/CF ) czy warto te oleje stosować bo cena jest dość atrakcyjna ( 60 zł za 4l ) . Pozdrawiam .

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Listopada 2006, 18:07:12 »
Też byłbym ciekaw opinii o tym oleju. Niedługo musze wymienić żonie a właśnie taki ma zalany jej Corolka (zalał poprzedni właściciel a szkoda bo wolałbym zmienić półsyntetyk).

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Października 2008, 17:35:19 »
instrukcja obsługi informuje, że dolanie oleju w tej samej klasie lepkości innego producenta jest dozwolona.
Co Wy na to?
Czy jeden litr dolewki oleju innej firmy niż w silniku pomiędzy wymianami nie wpłynie na dalszą eksploatacje.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2008, 17:46:06 wysłana przez bis24 »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Października 2008, 18:22:53 »
Jak wy mnie straszycie!! To co ja mam zrobić?? Pozostać przy Mobilu mineralnym czy zmienić na Lotosa też minetalnego - pół syntetyki i syntetyki nie wchodzą w grę:yawn
Koledzy pomocy! Wy sięznacie na samochodach.

Jesli mineral to tylko quaker state lub petro canada.
Ja zmieniam w listopadzie na ktorys z nich ale jeszcze nie wiem jaki.
W razie czego moge ci podeslac karty danych w/w prod.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Chalski

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Października 2008, 09:11:41 »
instrukcja obsługi informuje, że dolanie oleju w tej samej klasie lepkości innego producenta jest dozwolona.
Co Wy na to?
Czy jeden litr dolewki oleju innej firmy niż w silniku pomiędzy wymianami nie wpłynie na dalszą eksploatacje.
Nie ma wpływu a jak nawet będziesz musiał dolać do syntetyka/półsyntetyka mineralnego, to też się nic nie stanie - generalnie wszystkie oleje silnikowe są mieszalne ze sobą.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Października 2008, 11:46:28 »
witajcie,

juz w dziale Avensis sie przywitalem, stalem sie ostatnio posiadaczem Avensisa MKII z 2003 z 2.0 benzyna. Nie mam zielonego pojecia na jakim oleju teraz jezdzi. Samochod ma 87000 przebiegu (realny, potwierdzony) i na 90 kkm powinienem zrobic przeglad. Jaki olej proponujecie zebym zalal? Generalnie przy w sumie nie tak duzym przebiegu lalbym syntetyk ale jesli wczesniej latal na mineralnym to chyba moge zrobic krzywde swojej Toyce. Hmmm albo sprawdze w serwisie bo na 75 kkm mial przeglad tylko juz nie pamietam czy w CCC czy Markach bo tylko tam byl serwisowany.
Generalnie dbam o samochod wiec nie ma dla mnie znaczenia 20-30 PLN zaoszczedzenia na butelce. Dlatego prosba o rade jaki moge dobry olej zalac do swojego Avensis'a?

Dziekuje i pozdrawiam,
disaster3

Chalski

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Października 2008, 11:54:05 »
Na czym by wcześniej nie jeździł zalewaj dobry syntetyk.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Października 2008, 14:44:35 »
ok musze sprawdzic jaka klasa do niego jest zalecana i zaleje mu odpowiedniego Motul'a (bo mam dojscie do tego oleju)

Chalski

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Października 2008, 15:07:45 »
Producent mało istotny ważne żeby był w miare dobry syntetyk bo przy takim przebiegu szkoda jeszcze lać półsyntetyka.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Października 2008, 09:43:08 »
Ja sie zastanawiam miedzy Petro Canada 10w40 duron xl a 15w40 co teraz wlac.
Tego Agia 10w40 Sint 2000 TD wpiernicza mi 100-200ml/ 1000km.
Ponizej link do petro ;
http://www.petro-canada.pl/pdf_static/duron_xl.pdf

Jak myslicie co wlać ?

Zastanawiam sie jeszcze nad czymś takim jak MOTUL ENGINE CLEAN
http://www.motul.krakow.p..._CareSystem.pdf
Albo Liqui moly MOTOR CLEAN tez podobny sklad.

Wszystko po artykule i w sumie pozytywnych opiniach w sieci.
www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

co wy na to , jakie sugestie ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl