Autor Wątek: spalanie, wskaźnik  (Przeczytany 7826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matrosbum

• Gość
spalanie, wskaźnik
« dnia: 27 Października 2005, 17:14:56 »
Mam toyote corolle 1.3 1991r.XLi chackback,zauwarzyłem że wskazówka paliwa skacze dziwnie po zapaleniu samochodu podnosi sięz 10min,a gdy przyspieszam to opada.Czy to normalne w tych modelach?w serwisie powiedzieli mi ze to coś z pompą paliwową  i coś tam jeszcze,i bedzie to kosztowało ponad grubo 700zł!!narazie nie mam takiej kasy a więc mam do was bardzo gorącął prośbę,napiszcie mi ile ten typ spala na 100km w mieście a ile na trasie?I jak obliczyc ile spala na 1km??.
Ps:toyotke posiadam jakieś 10dni:)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:35:44 wysłana przez Janmor »

matrosbum

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2005, 18:21:45 »
prosze podpowiedzcie coś jestem nowy i na forum i zielony w samochodach to mój pierwszy car.

Toyo69

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2005, 20:01:41 »
Wydaje mi sięże w serwisie chcieli sięCiebie pozbyć i dlatego Ci tak powiedzieli :wink: bo nie widze związku wskazówki z pompą paliwową. Bo chyba nie pali Ci tyle że widzisz jak ta wskazówka opada :wink:

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Października 2005, 20:43:46 »
Ja miałem Corollęz 1991 1.3, ale XL a nie XLi. Spalała w mieście do 9l/100km, natomiast w trasie około 5,5l/100 km.

Jak obliczyć, ile spala?
1) przy wizycie na stacji benzynowej wyzeruj licznik i nabierz paliwa do pełna;
2) przy kolejnej wizycie zanotuj ile masz na liczniku (np. 500 km) i ile litrów wlałeś (np. 30,0);
3) dzielisz ilość litrów przez ilość km i wychodzi Ci wynik (na przykładzie: 30,0 l/500 km = 0,060 (i to jest średnie spalanie na 1 km) , a na 100 km wóz spalił 6,0 l);

Wyższa matematyka  :cnice

:wink:  Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

Madzia83

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2005, 07:50:09 »
matrosbum, mam też corollkęz 1990 roku ale w wersji Liftback więc ponieważ jest cięższa spala na trasie ok.7 l. W mieście myślęże 9-10 będzie ale nie wiem bo po mieście mało jeżdżę.
U mnie jest tak: zapalam, wskazówka siępodnosi i jak auto nabierze szybkości i sięnagrzeje silnik wskazówka podnosi sięjeszcze odrobinkęa jak zwalniam to trochęopada. Zużycie paliwa mierzę tak jak napisał Jacho a dokładniej mam wyliczone, że gdy wskazówka jest w połowie skali powinnam mieć przejechane 300 km - (jak więcej to super jak mniej to wiecej spaliła). Zastanawia mnie to lekkie podnoszenie sięwskazówki a potem opadanie ale myślę, że jak siępodnosi to siębardziej zasysa.
Haktycznie Corollka HB powinna spalać 5,5 -6 l na trasie.

mullin

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2005, 08:32:59 »
Łatwiejszy sposób sprawdzenia ile pali na 100km to zalać do pełna, wyzerować licznik, przejechać i przypilnować żeby nie przekroczyć 100km i kolejny raz zalać do pełna i zobaczysz na dystrybutorze ile ci weszło i tyle ci spala :)

Madzia83

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2005, 08:49:22 »
mullin lepiej przejechać wiecej km niż 100  - bedzie dokładniej i ..szczerzej ;)

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2005, 08:58:32 »
Cytat: mullin
Łatwiejszy sposób sprawdzenia ile pali na 100km to zalać do pełna, wyzerować licznik, przejechać i przypilnować żeby nie przekroczyć 100km i kolejny raz zalać do pełna i zobaczysz na dystrybutorze ile ci weszło i tyle ci spala :)

Czy ja wiem, czy łatwiejszy? Twoim sposobem to trzeba przejechać idealnie 100 km - tak to Ci sięuda chyba tylko, jak będziesz jeździć wokół stacji benzynowej :-DD No, chyba że tankujesz na jednej, a wiesz że następna jest dokładnie za 100 km  :wink:  Także Twój sposób i tak w rezultacie sprowadza siędo mojego   :bangel
Coday, Comorrow, Corolla

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2005, 09:00:09 »
Cytat: Jacho
Cytat: mullin

Czy ja wiem, czy łatwiejszy? Twoim sposobem to trzeba przejechać idealnie 100 km - tak to Ci sięuda chyba tylko, jak będziesz jeździć wokół stacji benzynowej :-DD No, chyba że tankujesz na jednej, a wiesz że następna jest dokładnie za 100 km  :wink:  Także Twój sposób i tak w rezultacie sprowadza siędo mojego   :bangel

Ale nie wszyscy są matematykami z zawodu, a takie liczenie to już wyższa matematyka:):):)

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2005, 09:08:25 »
A, i jeszcze jedno. Są miasta i miasta - ja biorępoprawkęna to, że mieszkam w Warszawie i tu są większe korki, bo to większe miasto  :wink: Poza tym weź też poprawkęna to, że jak będziesz jeździł np. tylko do pracy/szkoły i z powrotem (czyli zakładam około 10 km dziennie), to spalanie będzie o większe, dlatego że silnik nie zdąży sięrozgrzać i będzie brał więcej paliwa.
Kiedyś tak jeździłem Fordem Sierrą 2.0, to spalał mi w mieście ... 16l/100 km  :cnice Ale przy jeździe mieszanej dochodził do 10,5l/100km, natomiast w trasie osiągał nawet 7-7,5l/100km.
Także spalanie zależy od wielu czynników - od tego ile jeździsz, jak jeździsz (czy masz "ciężką nogę" i z każdych świateł ruszasz z piskiem opon, czy gwałtownie przyspieszasz itp.) i gdzie jeździsz (stojąc w korkach samochód spala więcej).
I tak dalej, i tak dalej ... i żyli długo i szczęśliwie, czego Tobie i wszystkim życzy kominiarz  :csmoker    :cnice  

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

mullin

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2005, 09:41:40 »
Cytat: szfystack
Ale nie wszyscy są matematykami z zawodu, a takie liczenie to już wyższa matematyka:)

dokładnie o to mi chodziło jak kolega wyżej, ale w zupełności sie zgadzam że pierwsza proponowana metoda jest bardziej rzeczywista spalania :D

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2005, 10:18:11 »
bez polemiki koledzy proszę,   :bnono

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Pigletto

• Gość
Re: spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Października 2005, 15:56:21 »
Cytat: matrosbum
Mam toyote corolle 1.3 1991r.XLi chackback,zauwarzyłem że wskazówka paliwa skacze dziwnie po zapaleniu samochodu podnosi sięz 10min,a gdy przyspieszam to opada.Czy to normalne w tych modelach?

IMO nie jest to normalne bo 10 minut to coś za długo...

Cytuj (zaznaczone)

w serwisie powiedzieli mi ze to coś z pompą paliwową  i coś tam jeszcze,i bedzie to kosztowało ponad grubo 700zł!!

A sprawdzali coś?

Cytuj (zaznaczone)

I jak obliczyc ile spala na 1km??.

Odpowiedź padła już wyżej. Chyba najlepiej po prostu zawsze tankować do pełna i zapisywać przebiegi :)

stas

• Gość
spalanie, wska¼nik
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Października 2005, 21:53:33 »
Witam klubowiczów.
Obliczenie  ilości spalania benzyny jest bardzo proste w przeliczeniu 100km.
- Zatankuj do pełna
- wyzeruj licznik
- jeżdzić ileś tam km / obojetnie ile/ - im dłuższa tym dokładniejszy pomiar
- zapisz ile przejechałes km
-= zatankuj do pełnego

A teraz oblicz:
ilość zatankowanego paliwa podziel przez ilość km i pomnóż przez 100.
Wynik otrzymasz  ile pali na 100km .

n.p.
- przejechano 120km
- spalił 6 l / po zatankowaniu do pełna/
czyli:
6 : 120 = 0,05
0,05 x 100 = 5
 czyli pali 5 l/100km
powodzenia

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **