Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #225 dnia: 27 Listopada 2009, 09:27:28 »
Hmm...czyli do silnika 1.33 zaleca zupełnie inny olej niz do wszystkich pozostałych VVT-i ?
Wiem że różnica leży w zmodyfikowanej głowicy ale konstrukcji silnika raczej nie zmieniono.
W takich silnikach jak 1NZ-FE, 2NZ-FE, 2SZ-FE producena zaleca olej 5w-30, co przynajmniej w orginalnym fabrycznym manualu z 2007r. pisze czarno na białym.

Oil grade:
Use ILSAC multigrade engine oil.
SAE 5W-30 is the best choice for good fuel
economy and good starting in cold weather.

Więc zalecenia dot. 0w-20 bym odstawił na bok ale możesz poprosić jeszcze serwisanta w jakiejkolwiek stacji toyoty aby wszedł na techdoc toyoty i sie upewnił (oni maja darmowy dostęp) bo ja musiałbym zapłacić za materiały z których jak na razie nie będe korzystał.
Warto to zweryfikować bo olej 0w20 to tak naprawde malo ktore auto wytrzymuje jest taka woda, na takim silniku z tego co slyszalem wytrzymuja nowe mazdy i to z duzym silnikiem bez turbo i nie wysilone.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 27 Listopada 2009, 09:44:10 »
W ksiazce serwisowej wyraznie pisze ze zalecany jest olej 0W20 z TMP tez dostalem taka odpowiedz.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #227 dnia: 27 Listopada 2009, 10:26:46 »
Hm...czym ta konstrukcja różni się tak faktycznie od 1.3.
Wychodzi że faktycznie 0w-20 powinno się lać sprawdziłem w litaraturze, zapewne szybkość dotarcia do węzłów tarcia, mocne pasowanie silnika choć 5w-30 tez jest dozwolone ale zalecane jest 0w-20.
Tutaj charmonogram przeglądowy:
http://techdoc.toyota-europe.com/MaintenanceSchedules/yaris/Final.pdf

Wybór olejów zawężony ja bym lał ten:
http://www.motul.auto.pl/index.php?p=161
pozniej
http://www.motul.auto.pl/index.php?p=164

Choć ten drugi jest zalecany jako podstawowy w Yaris SR, -1.8i 16V Dual VVTi (2ZR-FE)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 27 Listopada 2009, 15:02:30 »
Croom gdzie w tym charmonogramie pisze jaki olej powinien byc jest ,gdzie wyczytales o tym oleju 0W20. Ja juz kupilem Motula Eco lite 0W20 i jutro smigam na przeglad.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 27 Listopada 2009, 23:04:20 »
wystarczy wejsc na wyszukiwarke motula a w tych ogólnych kartach piszą jedynie jakie API powinien olej spelniać a dokladne zalecenia znajdziesz w płatnej strefie techdoc. gdzie mozesz sciagnąc co ci sie podbo do swojego autka.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
« Odpowiedź #230 dnia: 29 Listopada 2009, 10:03:49 »
Ja w aso życzęsobie mobila 1 5w50. Jest tańszy od castrola i lepszy.- a do ktorego Castrola porównujesz?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #231 dnia: 12 Grudnia 2009, 11:20:37 »
Więc właśnie wymieniłem olej w yarisce 1.0.
Zlałem stary olej motul synergie + 10w-40 i zalałem cos co jest jesli weźmiemy parametry dedykowane do tego silnika czyli 1SZFE a mianowicie AMSOIL 5w-30.
A dokładnie:
http://www.amsoil.com/storefront/asl.aspx
Ogólnie po zmianie oleju na amsoil potwierdziło się to co słyszałem i o czym rozmawiałem z kilkoma osobami , po prostu przepaść.
Warto zauważyć że silnik chodził podobnie do motula na pierwotnym castrolu 10w-40
Pewnie wielu z was przeciera oczy ze zdumienia co to jest.
Producent którego testy deklasuja rywali co oficjalnie prezentują, firma która stawia większy nacisk na rozwój i badania niz na marketing.
Warto zapoznac się z charakterystyką produktu, olej o parametrach praktycznie nie osiągalnych u naszych europejskich producentów.
Kontrolka gaśnie w momencie kiedy rozrusznik zaczyna pracować zanim jeszcze silnik zaczyna łapać, łancucha praktycznie wogóle nie słychać.
Filterek oczywiście orginalny.

W kolejce stoi jeszcze 10w-40 do mojego klekocika ale to w przyszłym tyg.
Też zmiana z motula 10w-40 S+ na Amsoil 10w-40 Premium a dokładnie:
http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx

Opisze swoje sugestie w wątku w corolli :-)

pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Grudnia 2009, 17:37:02 »
Gdzie kupiłeś ten olej? Można go dostać z pewnego źródła w Polsce?
Po nowym roku też muszę zmienić olej i zainteresował mnie ten AMSOIL.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Grudnia 2009, 21:06:26 »
Jako pasjonat szukałem czegoś co przebija swoimi parametrami marketingowe produkty albo jak kto woli marketowe i wydaje mi się że znalazłem.
Olej nie znany w Polsce ale za granicą owszem, jeździ w Polsce na tym oleju wiele maszyn w tym wyczynowe i jak na razie słyszę że kultura pracy silników, mostów itp. jest diametralnie inna niż popularnych środków smarnych.
Zreszta firma zamieszcza konkretne porównania konkretnych produktów i firm i jak widać nikt tego nie kwestionuje poniewaz badania i testy sa miarodajne.
Nawiazałem kontakt z podobnymi ludzmi dla których zainteresowania tej branży to nie źródło utrzymania ale pasja i poszukiwanie czegoś co zapewni optymalne warunki pracy samochodów.
Chłopaki leja to do wielu samochodów nawet tych nowych i bardzo poważnych mocach Subaru, Mitsubishi, Mazdy o bardzo wymagajacych specyfikacjach i jak na razie tak na szybko opinie sa bardzo obiecujące.
Oczywiście że źródło i pochodzenie jest tylko jedno USA.

5W-30 jest już w yarisce w drugi czeka w kolejce do corollki :-)

Mogę jeszcze załatwic rewelacyjny olejek do dieselków D4-D 5w-40 (starczy na dwa silniki) a dokładnie:
http://www.amsoil.com/storefront/deo.aspx

Jakby ktos był zainteresowany to info na priv albo na maila ew. gg.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #234 dnia: 13 Grudnia 2009, 11:00:51 »
Jako pasjonat szukałem czegoś co przebija swoimi parametrami marketingowe produkty albo jak kto woli marketowe

A niby jakimi parametrami, możesz jaśniej? :-o
Też ma 5W-30. Nic więcej. Więc dlaczego przebija?
Bo "amerykanckie"?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 13 Grudnia 2009, 15:12:22 »
Jesli chodzi o paramatry proszę sobie uważnie porównać :
http://www.amsoil.com/storefront/asl.aspx
do czego to kolega chce porównac nie wiem ale można zapoznać się z małym porównaniem innych olejów innych znanych marek albo w w/w karcie charakterystyki ale można również rzucić okiem na te porównania i zestawienia:
http://www.amsoil.com/performancetests.aspx

I testu przebiegu 409 000 mil (prawie 660 tys km) bez wymiany oleju AMSOIL DIESEL na stronie:
http://www.amsoil.com/comparison/400,000-mile-motor-oil.aspx

pozdrawiam :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2009, 15:21:55 wysłana przez Croom »
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
« Odpowiedź #236 dnia: 18 Grudnia 2009, 11:58:20 »
Ja do 1.0 leje Castrol Edge Sport 10w-60 API SM/CF; ACEA A3/B3, A3/B4 do kupienia wszedzie:)
W ASO 10w-60 leja Castrol TWS MOTOSPORT API SJ/CF; ACEA A3/B3

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 18 Grudnia 2009, 16:01:19 »
Stosowanie tego oleju do 1.0 bo mam na mysli 1SZFE mija sie całkowicie z celem, nie osiągnie się wiecej korzyści na pewno niz stosowanie dedykowanego 5w-30 dobrej firmy.
Jakbys miał jakąś M3 i jeździł nia autostradami z gazem całkowicie wciśnietym w podłogę a silnik kręcił by się ok. 8000obr/m to jak najbardziej !
Bo temperatury rzedu 300st. na tłokach i ciśnieniu na panewkach głownych ok. 1000bar w tej jednostce to nie rzadkość więc mało który olej sprosta takiemu maltretowaniu ale w przypadku yariski to uważam za przesade i męczenie silniczka :-)

Testuję właśnie zachowanie Amsoila 5w-30 w 1SZFE i uważam że chyba trafiłem w 10-tkę, olej idealny bym rzekł, rozruch jak i sam bieg jałowy w porównaniu z doskonałym półsyntetykiem motula 10w-40 synergie +, idealny, silniczek chodzi równiutko, bardziej równomiernie, również zimny rozruch o wiele lepszy.

Nie płukałem tym razem silniczka ale dobrze zlałem stary olej ...

pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #238 dnia: 13 Marca 2010, 20:52:34 »
Witam od wczoraj w posiadaniu Yaris 1.33 i krótkie pytanie
Olej toyoty 0w-20 czy olej mobil 0w-40?
Oba mają klasę SM.
Czyli pytanie o lepkość.
Dzx za podpowiedź
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #239 dnia: 14 Marca 2010, 08:43:05 »
to już gdzieś było pisane 0w-20 a jeśli nie można zdobyc to na jedną wymianę może byc mobil 0w-40.
Taką odpowiedź uzyskał od TMP jeden z forumowiczów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl