Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 947135 razy)

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Marca 2006, 13:21:58 »
Ja jeżdżę na Mobilu od pierwszego przeglądu i zawsze kupowałam go w ASO (a jestem już po przeglądzie 90k w Rolce) ... Raz nie mieli na stanie to sami pojechali do sklepu i kupili ;D ;D ;D)

Tak więc nie daj się wprowadzić w błąd a i weź pod uwagę kłopoty z silniczkami benzynowymi w Rolkach występowały tylko na Castrolu polecanym przez TMP a nie na Mobilu...

bigman

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Marca 2006, 13:42:07 »
weź pod uwagę kłopoty z silniczkami benzynowymi w Rolkach występowały tylko na Castrolu polecanym przez TMP a nie na Mobilu...
... ale po wymianach silników w corollach zalecali zalewanie olejem toyota

w yarisach olej nie ma wpływu na trwałość silnika i zgodnie z tym co mówił mi kolo z centrali tmp tam można lać byle co i tak będzie dobrze

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Marca 2006, 13:49:25 »
Dzięki za podpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie, być może przesadzam ;D ale niech tam.........CZY JESTEśCIE PRZY SAMOCHODZIE W MOMENCIE WLEWANIA OLEJU DO SILNIKA? ???

Pozdrawiam ;D

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Marca 2006, 13:58:47 »
Mam jeszcze jedno pytanie, być może przesadzam ;D ale niech tam.........CZY JESTEśCIE PRZY SAMOCHODZIE W MOMENCIE WLEWANIA OLEJU DO SILNIKA? ???
a po co? masz za dużo czasu?

ja zostawiam auto na przeglądzie rano a odbieram wieczorem albo następnego dnia - wolę w tym czasie zarabiać $ na lepsze auto niż zniecierpliwiony pić niedobrą kawę i drażnić mechanika patrzeniem na ręce

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Marca 2006, 14:07:40 »
Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam ;D

Jeśli możesz być akurat w tym momencie przy aucie to ci to polecam.
Pracowałem kieyś w ASO i rózne się rzeczy zdarzają - niestety.
Nie mówię że tak jest w każdym ASO ale jeśli masz taką możliwość to z niej korzystaj.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Marca 2006, 17:52:43 »
Mam nadzieje tylko ze w ASO Toyoty nie robia takich rzeczy jak w ASO fiata  ???

Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

dimas

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Marca 2006, 18:58:50 »
Niestety i w ASO Toyoty zdarzają się takie rzeczy :-[

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Marca 2006, 07:57:32 »
Niestety i w ASO Toyoty zdarzają się takie rzeczy :-[

Dlatego powstał wątek niepolecane zakłady by można było takie ASO omijać z daleka...

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Marca 2006, 08:23:34 »
Witam!

Musze coś zaznaczyć........do tej pory byłem bardzo zadowolony z tego ASO(to ich pierwsza wpadka) dlatego nie chciał bym umiszczać go w NIEPOLECANYCH......... ;DZOBACZYMY CO BEDZIE DALEJ :D

Pozdrawiam

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Kwietnia 2006, 17:07:46 »
ja jezdze na Castrol RS 10w60

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Kwietnia 2006, 11:07:22 »
Witam wszystkich

Jutro wymianiam Castrola SLX na Shell Helix Ultra 5W40

Miałem problem z rozrzadem  - skonczylo sie na wymianie - w ASO powiedzieli ze poprzedni własciciel nie wymianił oleju na czas bo strasznie silnik był zasyfiony stad decyzja o shellu ma najwiekszy TBN.

Ostatnia wymiane oleju miałem rok temu ( przejechałem ok 8600 km) a w maju wymiane łańcuszka rozrzadu.

Słyszałem tez ze Shell dobrze czysci silniki i nie wchodzi w "brudogenne" reakcje z naszym wspaniałym paliwem - opinia mechanika zajmującego sie japońcami.

Pozdro

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Kwietnia 2006, 22:00:11 »
Z tego co ja wiem najwieksza liczbe zasadowa ma mobil 5w-50 a dokladnie 15. Mozliwe ze shell ma tez wysoką.

Co do brudogennych reakcji z paliwem to chyba niemozliwe. Chyba samo paliwo jest brudne.

Ale zgadzam sie w 100% ze castrol spadl na psy. Tyle negatywnych opinii juz slyszalem ze nigdy tego gowna nie naleje!!!!

pzdr

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Kwietnia 2006, 00:51:37 »
To co Bigmanowski napisal...byle co...i generalnie cale to zamieszanie to troche brandzlomat....mozna wlewac do jaska kazda oliwe i nic nie powinno sie dziac-treaz mam wlanego shella ale jakisczastemu pomyslalem o RS 10w60 (niektorzy mowia, ze to pseudosyntetyk bo hydrokraking i takie tam). Teraz mysle, ze zwykly, najtanszy sysntetyk to w zupelnosci wystarczy-nie ma co przeplacac (z tego co ludzie mowia w EU jezdza na syntetykach jakies tuningowane gowna i kolesie co maja nierowno pod sufitem-reszta na mineralnych. W polsce kupuje sie glownie syntetyki-takie urban legends;)) BTW. Moze powinno sie postawic pytanie "Jaka najgorsza oliwe wlales do jaska i co sie zmienilo"....sadze ze zalapalby sie zwykly mineralny bez zadnych reperkusji ;).

Rzepek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Kwietnia 2006, 11:26:02 »
Ja mam tylko takie szybkie pytanko,
Czy będąc tuż tuż przed przeglądem 30 000 km ( około 27400 ) jeżdząc na standardowym Castrolu z ASO trzeba jakoś uważać na silnik ( nie kręcić, nie szaleć ), czy olej po takim przebiegu traci już właściwości, czy poprostu jechać wcześniej na przegląd ????, a może poprostu o tym nie myśleć.........

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Kwietnia 2006, 13:41:28 »
Ja jezdze na mobilu zawsze zmienialem go co 15kkm teraz zaczne go zmieniac co 10kkm.
Szczerze pewnie to nie ma sensu ale za to czlowiek zyje w poczuciu ze dba ponadprzecietnie o autko.
 ::)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl