Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dman-666

• Gość
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Kwietnia 2006, 01:55:46 »
Ja jezdze na mobilu zawsze zmienialem go co 15kkm teraz zaczne go zmieniac co 10kkm.
Szczerze pewnie to nie ma sensu ale za to czlowiek zyje w poczuciu ze dba ponadprzecietnie o autko.
 ::)
Inaczej...to jest ponadprzecietne autko, ale  z racji powyzszego ma dbac glownie samo o siebie...;-) taki lajf. Idz lepiej z dziewczyna na lody za zaoszczedzona kase i powiedz ze "sposored by Yaris"...;-)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Kwietnia 2006, 08:15:21 »
Witam!

Ja mam tylko takie szybkie pytanko,
Czy będąc tuż tuż przed przeglądem 30 000 km ( około 27400 ) jeżdząc na standardowym Castrolu z ASO trzeba jakoś uważać na silnik ( nie kręcić, nie szaleć ), czy olej po takim przebiegu traci już właściwości, czy poprostu jechać wcześniej na przegląd ????, a może poprostu o tym nie myśleć.........
           sam jestem tego ciekaw ??? mam dosyć podobną sytuacje........Czy ma ktoś moze jakaś wiedze na ten temat????

POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2006, 08:17:07 wysłana przez SZYMON14 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Rzepek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Kwietnia 2006, 23:17:10 »
Juz mam 28000 km umówiłem sie na 4 maja na przegląd ( pęknie 600zł )
i tak trzeba zrobić i tak to wolałem troszke szybciej, raczej dla własnego spokoju

Artur

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Kwietnia 2006, 09:58:49 »
Ja też dołożę swoje 3 grosze w kwestii oleju.

1. Zgodnie z książką serwisową do Yarisa z wydawnictwa Haynes zalecana jest wymiana oleju w silniku co 7000 mil, co znacząco wpływa na zużycie silnika.
Jeśli komuś nic nie mówi nazwa Haynes proponuję trochę poczytać w internecie, dla mnie są oni jakimś wyznacznikiem jeśli chodzi o serwisowanie aut.

2. Ostatnio rozmawiałem z bardzo dobrym fachowcem-mechanikiem od Toyot od wielu już lat. Gość naprawdę wie o czym mówi - przekonałem się już nie raz. Pytałem go o żywotność łańcuszka rozrządu w Yarisie, ponieważ czytałem o przypadkach jego wymiany przy dość małym przebiegu. Więc podobno jak się nie wymienia często oleju, albo leje kiepski olej to jest duże prawdopodobieństwo, że rozrząd nie wytrzyma tyle co silnik (chociaż teoretycznie powinien). Lekarstwem jest częsta wymiana oleju i olej dobrej jakości.

Nie chcę z nikim na ten temat polemizować - każdy leje co chce :) To moja prywatne zdanie i nim się kieruję.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Kwietnia 2006, 10:07:29 »
1. Zgodnie z książką serwisową do Yarisa z wydawnictwa Haynes zalecana jest wymiana oleju w silniku co 7000 mil, co znacząco wpływa na zużycie silnika.
wszystko się zgadza tylko zapomniałes dodać jakim olejem zalewa się samochody w ojczyźnie autora książki ;-)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Kwietnia 2006, 10:16:30 »
A jakim, bo nie wiem?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Kwietnia 2006, 10:38:28 »
ja dodam 1 grosz od siebie:
ostatnio rozkladany byl na czesci pierwsze silnik 1.9Tdi znajomego tuningowca po przejechaniu na oleju Motul, mial najechane blisko 300kkm z czego ponad 250kkm na Motulu, efekt- zero oznak zuzycia. A silnik jest dosc wysilony bo ma od tych 250kkm blisko 200KM.

Artur

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Kwietnia 2006, 10:42:01 »
CarinaGTI - jedno zastrzeżenie. Ja mówię o silniku w Yarisie, nie od TDI VW. To zupełnie inna bajka.
Jeszcze raz podkreślę - to co napisałem dotyczy wyłącznie Yarisa benzynowego.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Kwietnia 2006, 11:19:50 »
wiem Artur, dodam, ze tez jezdze na Motulu :D
jak mialem benzynki to jezdzilem na Mobilku i moge polecic

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Kwietnia 2006, 14:27:17 »
Z tego co wiem Motul dobry jest, bynajmniej to ulubiony olej motocyklistow. A co powiecie na to ze w niektorych dieslach opla olej zmienia sie co 50kkm???
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

bigman

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Kwietnia 2006, 21:00:48 »
A jakim, bo nie wiem?
na byle jakim mineralnym za to bardzo często zmienianym

w PL jeździ się przede wszystkim na syntetykach (dużo lepszych niż wymagają tego auta) więc wymiana co 15kkm i tak jest dosyć częsta - te same oleje u innych producentów są wymieniane co 30kkm, dlatego uważam, że cackanie się z autem tylko ze względu na olej, który przejechał 10kkm czy 12kkm to wyraz nadmierniej ostrożoności

bigman

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Kwietnia 2006, 21:02:52 »
w droższych autach o częstotliwości wymiany oleju decyduje elektoronika i wynika to wyłącznie z trybu eksploatacji auta częściej (jeżeli tylko po mieście) i rzadziej jeżeli auto głównie lata w trasach

Artur

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Kwietnia 2006, 21:50:59 »
Bigman:
Zerknąłem raz jeszcze do Haynesa, który mówi:
"Engine oil, SAE 5W-30 or 10W-30, to specification API SJ or SL"
Z tego co wyczytałem na stronie Mobila, to ich olej mineralny nie spełnia tych wymagań, dopiero półsyntetyk. Wydaje mi się więc, że autor książki nie miał na uwadze "byle jakiego mineralnego".

Co więcej, pomyliłem się wcześniej pisząc, że zaleca się wymianę oleju co 7000mil. Więc Haynes zaleca wymianę oleju i filtra oleju co 5000 mil lub co pół roku (co nastąpi pierwsze). Jest to zalecane zwłaszcza w samochodach pokonujących głównie krótkie trasy.

To kilka faktów, tak na marginesie całej dyskusji :)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Kwietnia 2006, 22:36:50 »
Z tym sie zgodze jezeli auto eksploatowane jest na krutkich trasach powinno sie zmieniac olej czescie np co pol roku ;)
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Kwietnia 2006, 00:15:54 »
Nie przesadzacie troche ? 8000 km  :o
Lata temu wymienialo sie olej przy takich przebiegach ,ale nie dzis - lepsze oleje ,lepsze silniki itd.
Rozumie jeszcze jak robi sie krotkie trasy ale nabija sie w roku np. te 15tys. ,wtedy zrozumiale jest ze nie nalezy czekac rok z wymiana.Bo 15tys. przy krotkich trasach to rzeczywiscie nie to samo co przy dlugich.
Tylko ze najczesciej ci co robia krotkie trasy przejezdzaja tez mniej kilometrow na rok ,wiec i tak wymieniajac olej po roku robia to przy duzo mniejszym przebiegu niz te 15tys. Przez to niejako automatycznie "uwzgledniaja" szybsze zuzywanie sie wlasnosci oleju z powodu czestych zimnych startow silnika.Ograniczenie czasowe ( 1 rok ) nie ma nic wspolnego z jazda na krotkich czy dlugich trasach i nie ma potrzeby jeszcze dodatkowo skracac czas do wymiany.

Ja np. robie Yarisem w roku ok. 8-10tys ,wiec zgodnie z tymi zaleceniami musialbym wymieniac olej po pol roku i po 4-5tys. !!!!
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2006, 00:20:55 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl