Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czamat

• Gość
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Stycznia 2008, 20:17:09 »
Dzięki za odpowiedź  :-)

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:41:01 »
A po co dzwonić umowa gwarancyjna jasno precyzuje terminy kolejnych przeglądów - 3lata/45 tys co wystąpi prędzej. Więc w czym problem  :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :oops: :oops: :oops: :grin:
Gwarancja mówi również, że odstęp pomiędzy kolejnymi przeglądami nie może być większy niż 1 rok ani większy niż 15 tys. km.
Trzymając się tego, to kolega czamat już stracił gwarancję.

czamat

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 12 Stycznia 2008, 22:13:26 »
A po co dzwonić umowa gwarancyjna jasno precyzuje terminy kolejnych przeglądów - 3lata/45 tys co wystąpi prędzej. Więc w czym problem  :icon_pray: :icon_pray: :icon_pray: :oops: :oops: :oops: :grin:
Gwarancja mówi również, że odstęp pomiędzy kolejnymi przeglądami nie może być większy niż 1 rok ani większy niż 15 tys. km.
Trzymając się tego, to kolega czamat już stracił gwarancję.

Masz racje:
Chodzi o to, że gwarancja wygasa jezeli nie jest przestrzegany "harmonogram pogramu bezpieczeństwa i zdrowia" a w nim jest napisane ze wymieniac olej co 15 tys.
No cóż, przegapiłem to z tym olejem. Ale nie sądzę zeby się az tak czepiali ze troche wiecej kilometrów zrobiłem, bo zawsze sie pytają ile mniej więcej jest i nigdy nie sprawdzaja tego.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2008, 22:18:31 wysłana przez czamat »

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Stycznia 2008, 22:40:19 »
dobra nie dołujmy już tak kolegi czamat-a :-)
sprawa nie jest jeszcze do końca przegrana :roll:
a jeśli nawet to odskoczą 3 miechy gwarancji więc bez tragedii

Ja też nie byłem na swojim ostanim przeglądzie bo stwierdziłem ze skoda kasy i zrobiłego z ojcem w garażu znajomego z kanałem  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2008, 22:47:09 wysłana przez kafara1 »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Stycznia 2008, 11:20:20 »
Ja też nie byłem na swojim ostanim przeglądzie bo stwierdziłem ze skoda kasy i zrobiłego z ojcem w garażu znajomego z kanałem  :cheesy:

Ja też robiłem poza ASO ostatni przegląd - szkoda kasy!

PS: Czy Wy też zauważyliście dziwną zależność? Po zalaniu nowego oleju auto robi się troszkę bardziej mułowate i pali jakieś 0,5 litra więcej. Dopiero po jakichś 3-4 tys km wszystko wraca do normy... ciekawe co to może być - nowy olej jest gęstszy i z czasem traci tą właściwość? Zalewam elfem evo 0W30.
Seat Leon Cupra :D

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 18 Stycznia 2008, 11:27:23 »

PS: Czy Wy też zauważyliście dziwną zależność? Po zalaniu nowego oleju auto robi się troszkę bardziej mułowate i pali jakieś 0,5 litra więcej. Dopiero po jakichś 3-4 tys km wszystko wraca do normy... ciekawe co to może być - nowy olej jest gęstszy i z czasem traci tą właściwość? Zalewam elfem evo 0W30.

Tak zdecydowanie też zauważyłem opisaną przez Ciebie zależność u mnie utrzymuje sie do ok 1 tyś. km.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 18 Stycznia 2008, 11:57:17 »

Tak zdecydowanie też zauważyłem opisaną przez Ciebie zależność u mnie utrzymuje sie do ok 1 tyś. km.

U mnie jest odwrotnie  :roll: auto jest żwawsze i pali tyle samo co zwykle. Mobil 1 0W-40.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #142 dnia: 18 Stycznia 2008, 12:02:37 »
Ja leje Mobil 5W-50

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:49:31 »
U mnie jest odwrotnie  :roll: auto jest żwawsze i pali tyle samo co zwykle. Mobil 1 0W-40.

Tylko czy to nie autosugestia na zasadzie - nowy olej -> powinno lepiej jeździć? ;-) Anyway, następnym razem spróbuję zalać inny olej, może ten mobilek co Ty.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #144 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:58:34 »
Ja już osobiście nie mam nerwów. Co opinia, to inna. 150 osób leje mobila, kolejne 200 shella, 100 następnych castrola i tak do usranej śmierci :). Zajoba można dostać. Ehhh, olewam. Zaleję czym popadnie i już, bo to chyba taki sam temat rzeka, jak ten - gdzie tankować, na orlen, czy na bp.
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 18 Stycznia 2008, 14:27:36 »
Jeśli mówimy o tej samej klasie gęstości, np 5W30 to podejrzewam że nie ma większej różnicy jaką markę wybierzemy...

Franek

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Stycznia 2008, 13:12:18 »

Ja też robiłem poza ASO ostatni przegląd - szkoda kasy!

Na stronach producenta olejów AMSOIL znalazłem kiedyś taki wykres, że lepkość oleju spadała w stosunku do tego co jest napisane na butelce tak po przejechaniu  1 czy 2 k mil a potem powoli wzrastała aż do 10k mil i wtedy była już wyższa od tej na oznaczeniu. Tam w ogóle dużo takich pierdół jest jak kogoś to interesuje. Oczywiście AMSOIL najlepszy na świecie  :-)

Richu

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 08 Lutego 2008, 10:04:38 »
a ja sobie zalewam MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 i furka smiga jak szwajcarski zegarek :-P

Franek

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Lutego 2008, 12:23:50 »
a ja sobie zalewam MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 i furka smiga jak szwajcarski zegarek :-P

Tylko ile za to płacisz, wtedy wymianka oleju to już nie jest 150 zł ze wszystkim. :-)

Richu

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 15 Lutego 2008, 16:05:09 »
150zl place za oliwe i do tego koszt filtra oleju i powietrza i to wszystko.
wydaje mi sie ze raz na 10000km mozna tyle do autka wlozyc :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl