Autor Wątek: olej do yarisa  (Przeczytany 946712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: olej do yarisa
« Odpowiedź #570 dnia: 19 Stycznia 2013, 13:29:48 »
od początku w aucie miałem slx 5w30,auto kupione w salonie w kraju,serwisowane u Szica olej z beczki.Aktualnie leje longlife 5w30.Po wejsciu do sklepu i wzieciu butelki ktora mi zostala z poprzedniej wymiany,zaznaczam ze byla nie otwierana i porownaniu niby tegorocznego zamiennika castrola 5w30(inny wzor butelki)nie kupilem,oleje niby te same ale roznią sie bardzo kolorem.Olej kupiłem po wyszukaniu w Niemczech ze starej produkcji i zmagazynowalem sobie,nie bede ryzykowac wynalazkow Castrola a niby tylko zamienili butelki.
po co magazynować Castrola jak są inne fajne oleje na rynku?

beczka ma to do siebie, że nigdy nie wiadomo co tam jest (jak piwo z kija)
TIIDA '09

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #571 dnia: 19 Stycznia 2013, 13:42:58 »
zapewne klapka z kolektora ssącego, ale to chyba jest wada fabryczna większości nowych bmw, a nie wina oleju...?
nie chodzi o to, że wina oleju, chodzi o to w jakim stanie były bebechy po stosowaniu takiej oliwy ;)

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #572 dnia: 19 Stycznia 2013, 16:30:12 »
od początku w aucie miałem slx 5w30,auto kupione w salonie w kraju,serwisowane u Szica olej z beczki.Aktualnie leje longlife 5w30.Po wejsciu do sklepu i wzieciu butelki ktora mi zostala z poprzedniej wymiany,zaznaczam ze byla nie otwierana i porownaniu niby tegorocznego zamiennika castrola 5w30(inny wzor butelki)nie kupilem,oleje niby te same ale roznią sie bardzo kolorem.Olej kupiłem po wyszukaniu w Niemczech ze starej produkcji i zmagazynowalem sobie,nie bede ryzykowac wynalazkow Castrola a niby tylko zamienili butelki.

po co mi inny olej jak na castrolu wszystko jest jak nowe ,nie bierze nie cieknie ,odpala przy minus arktycznym i nie pali garow przy plus polskim,a w Niemczech litr longlife kupiłem po 25zł za butelke,taniej wlasnie z niby racji refrontlajnu.Mozna nalac motula ale ja nie jezdze rx8 i nie krece do 10tys obrotow.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #573 dnia: 19 Stycznia 2013, 17:31:43 »

po co mi inny olej jak na castrolu wszystko jest jak nowe ,nie bierze nie cieknie ,odpala przy minus arktycznym i nie pali garow przy plus polskim,a w Niemczech litr longlife kupiłem po 25zł za butelke,taniej wlasnie z niby racji refrontlajnu.Mozna nalac motula ale ja nie jezdze rx8 i nie krece do 10tys obrotow.
ale po co kombinować skoro w sklepie jest 20 innych marek, porównywalnej lub lepszej jakości :)
co ma motul to kręcenia i rx8? :song:

najważniejsze by dobrać normy i lepkość, oraz żeby był świeży i oryginalny
parametry można sobie porównywać, ale najważniejsze j/w
TIIDA '09

Fifi 33

• Gość
« Odpowiedź #574 dnia: 15 Marca 2013, 10:09:04 »
Witam, kupiłem Yarisa 1.0 VVTi 130 tyś brzebieg, brak info o używanym oleju. Zdecydowałem się na lIQY MOLY TOP TEC 4100 5W40. czy wybór w miarę słuszny, i bez konsekwencji ?

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #575 dnia: 15 Marca 2013, 11:16:54 »
Ja tu pozolę sobie zapodać link do ciekawego sklepu w JuKej (chyba nie robie im reaklamy), który specjalizuje się w produktach sewisowych. Można sobie u nich wybrać oleje nie tylko wg klasy lepkości ale i tzw. "bazy olejowej". Dobra źródło informacji dla osób mniej rozeznanch w obecnej ofercie rynkowej.

http://www.opieoils.co.uk/c-418-car-engine-oils-by-type-quaility.aspx

Fifi 33

• Gość
« Odpowiedź #576 dnia: 15 Marca 2013, 12:21:32 »
Jakieś odpowiedzi na moje pytanie ? to moja pierwsza Toyota i taki silnik.

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #577 dnia: 15 Marca 2013, 13:15:05 »
Zalecany przez Liqui-Moly do tego silnika.

Myślę, że sie nie zatrze :cheesy:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #578 dnia: 15 Marca 2013, 13:57:46 »
Witam, kupiłem Yarisa 1.0 VVTi 130 tyś brzebieg, brak info o używanym oleju. Zdecydowałem się na lIQY MOLY TOP TEC 4100 5W40. czy wybór w miarę słuszny, i bez konsekwencji ?
jeśli już kupiłeś to po ptakach, LM to bardzo dobra firma, olej będzie ok
ale do tego silnika  ma być najlepiej 5w30 klasy acea a1/b1 czy a5/b5; ew. 0w30/0w20
TIIDA '09

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #579 dnia: 15 Marca 2013, 14:53:42 »
słuchajie, a może zrobimy jakies grupowe na meguin?
na avensis klub widziałem, że kiedys robili.w pl ciężko o ten olej a kosztuje 50-60zł na 5l taniej niż Liqui moly oryginał

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #580 dnia: 15 Marca 2013, 15:06:31 »
słuchajie, a może zrobimy jakies grupowe na meguin?
na avensis klub widziałem, że kiedys robili.w pl ciężko o ten olej a kosztuje 50-60zł na 5l taniej niż Liqui moly oryginał
masz 20 kanistrów
http://allegro.pl/meguina-surface-protection-5w30-a5-b5-08-i-inne-i3087601887.html
ten facet ci na życzenie sprowadzi też, pewny jest, namiar również od avensisów
TIIDA '09

Fifi 33

• Gość
« Odpowiedź #581 dnia: 15 Marca 2013, 15:53:20 »
Czyli rozumiem, iż się mam nie martwić :) chciałem zalać czymś dobrym więc wybrałem taki, Wziołem 5w40 bo czasem lubię też pocisnąć o ile można mówić o czymś takim przy 1.0

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #582 dnia: 15 Marca 2013, 15:54:53 »
Czyli rozumiem, iż się mam nie martwić :) chciałem zalać czymś dobrym więc wybrałem taki, Wziołem 5w40 bo czasem lubię też pocisnąć o ile można mówić o czymś takim przy 1.0
1.0 nie da się pocisnąć :)
5w40 przy pociskaniu takim autem nie da ci różnicy
po prostu następnym razem ze względu na tak mały silniczek, vvti i zalecenia toyoty kup 5w30/0w30/0w20 dobrej firmy

TIIDA '09

Fifi 33

• Gość
« Odpowiedź #583 dnia: 15 Marca 2013, 18:19:25 »
Zastanawiam się nad jedną sprawą, prowadzę oserwację co się dzieje na nowym oleju. Zauważyłem delikatne zapocenie w miejscu, gdzie w blok silnika z lewej strony jak stoimy z przodu, wchodzi taki trzepień jakby takie mocowanie boczne silnika ? może tak było, ale nie mam pewności.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #584 dnia: 15 Marca 2013, 18:26:27 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl