Autor Wątek: Drążek zmiany biegów  (Przeczytany 1967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Drążek zmiany biegów
« dnia: 01 Listopada 2005, 20:35:25 »
Witam
Właśnie jestem w trakcie poszukiwań Carinki. Mój kumpel kupił też miesiąc temu, ale...
Zauważyłem, że niektóre Cariny mają krótsze drążki zmiany biegów. Poza tym różnią sięwysokością tej konsolki dookoła drążka zmiany biegów... u mojego kumpla jest wyżej niż w innych.
Kumpel ma Carinęz 1995r. lifback 1.6 107KM.
Z czego wynika ta różnica??

Chciałbym też zapytać co sądzicie o kierownicy Cariny. Dla mnie kierownica z poduchą jest super, nie widziałem na żywo tej bez poduszki, ale na fotkach wydaje siębeznadziejna...

Ja poduszki pow. nie używam, ale nie wiem czy rzeczywiście ta kierownica bez poduchy jest kiepska i czy szukać koniecznie auta z poduszką.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 08:51:10 wysłana przez Janmor »
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2005, 18:56:58 »
Cytat: Marcjan
Witam
Właśnie jestem w trakcie poszukiwań Carinki. Mój kumpel kupił też miesiąc temu, ale...
Zauważyłem, że niektóre Cariny mają krótsze drążki zmiany biegów. Poza tym różnią sięwysokością tej konsolki dookoła drążka zmiany biegów... u mojego kumpla jest wyżej niż w innych.
Kumpel ma Carinęz 1995r. lifback 1.6 107KM.
Z czego wynika ta różnica??

Zawsze mozna uciac drazek zeby byl krotszy co w teorii pozwala szybciej zmieniac biegi ;)
Ale mysle ze po prostu chodzi tu o ulozenie mieszka dzwigni zmiany biegow - niektorzy maja go wpuszczonego wglab konsoli i wtedy odsloniety jest metalowy drazek dzwigni a inni maja tak ze tego drazka nie widac co optycznie skraca cala dzwignie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

CzapCzap

• Gość
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2005, 00:30:32 »
Mam w Cari kiere jak na zdjeciu, jest calkiem wygodna, chociaz po dluzszych trasach troche lapy bola   :wink:  

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2005, 00:34:26 »
trojramienne to w ogole jakies dziwo :)
hmm  dla mnie najladniejsza jest 4-ramienna z poducha i malymi klaksonikami
ciekawe ile kosztowalaby zmiana na taka kierownice...
ale nie chce mi sie szukac

na razie ogladam auta i szukam po komisach, bo chce kupic Carine tylko wzbraniam sie przed ta kierownica bez poduszki tylko, ze to nie takie proste, bo wiekszosc taka wlasnie posiada

dzieki
pozdrawiam
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2005, 00:36:34 »
heh, dopiero na powiekszeniu obaczylem, ze masz wersje z dodatkowa kierownica dla pasazera :)

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2005, 00:38:32 »
Wiadomo ze z poducha jest ladniesza ale jesli chcesz szukac cariny pod katem wygladu kierownicy to chyba ciezko bedzie ;)

Lepiej zwroc uwage na inne rzeczy a kiere mozna zawsze zmienic.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

CzapCzap

• Gość
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2005, 00:38:54 »
To jest wersja prawostronna   :wink:

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2005, 00:42:44 »
nie tyle, ze szukam Cari pod wzgledem kierownicy. Ale jezeli juz trafia sie podobne to wole wybrac ladniejsza.
Nie da sie ukryc, ze spory kontakt ma sie z kierownica podczas jazdy i w zwiazku z tym milo by bylo zeby byla mila.

Moze wiecie, ile tak w ogole bylo seryjnych rodzajow kierownic do Carin?

CzapCzap

• Gość
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2005, 00:46:40 »
Osobiscie widzialem tylko trzy rodzaje. Taka jak moja, taka o ktorej Ty mowisz z poducha, i jeszcza taka jak na tym zdjeciu bez poduchy:

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2005, 00:49:29 »
ta na zdjeciu jest bez PP? hmm, tylko czemu ma inny kolor srodka niz kolo kierownicy?
Wyglada jakby byla PP i po wypadku wstawiono srodek o innym odcieniu czy jakos tak

CzapCzap

• Gość
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2005, 00:53:40 »
Jest bez PP, wiecej Ci nie powiem, bo ja tego zdjecia nie robilem i nie znam tej Cariny   :)  

Mi sie podoba ta moja trojramienna kiera, jest taka toche sportowa   :-DD, jeszcze jeden znajomy ma taka sama i sobie ja chwali   :wink:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Dr±¿ek zmiany biegów
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2005, 04:06:30 »
Cytat: CzapCzap
i jeszcza taka jak na tym zdjeciu bez poduchy:

A w tych bez poduchy były 2 rodzaje: z grubszym i cienszym kołem kierownicy. Posiadam obydwa modele ;)
Różnica w odcieniach na tym zdjęciu może wynikać z tego, iż to mogła być kierownica z wystrzeloną poduchą i ktoś wstawił środek bez poduchy lub też jest to bardzo zużyta kierownica i koło ma wytarte, a środek mniej, jako że jest chyba zrobiony z deczko innego materiału.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl