Autor Wątek: napięcie linki gazu V6- czy to moze mieć wpływ na osiągi?  (Przeczytany 15562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rincewind

• Gość
napięcie linki gazu V6- czy to moze mieć wpływ na osiągi?
« dnia: 04 Listopada 2005, 20:30:36 »
Jak powinna wyglądać/być napięta linka gazu - CAMRY V6 ???? U mnie w autku ma ugięcie tuż przed tym wichajstrem pomiedzy końcem oplotu a przepustnicą (tym ruchomym ramieniem) wynosi chyba z pół centymetra- tyle można by ją skrócić... Czy tak być powinno? KTOŚ powiedział mi, ze przez to może być tak, że nawet jak wciskam do dechy, to nie jade na pelnym gazie... Co o tym sądzicie??? Naprężać linkę??? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 18:50:08 wysłana przez Marcjan »

yufuyf

• Gość
napiêcie linki gazu V6- czy to moze mieæ wplyw na osi±gi?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2005, 21:46:42 »
Zobacz na foto:

http://www.cardomain.com/ride/2135747/3

Powiedz
1) o którą z tych linek Ci chodzi
2) czy są tak samo

Co do dolnej, to wiem, ze ma być luz, coś jak na foto, ale nie dam (jeszcze) ręki sobie uciąć.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2005, 09:45:47 »
Górna linka... to jest ta która prowadzi bezpośrednio do pedału. Przyznam się, że tej dolnej nawet nie zarejestrowałem ;)  - czy ona nie jest od tempomatu? Pozdr.

setunia

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2005, 13:21:46 »
Niech mnie ktosik poprawi jesli sie mylę, ale z tego co pamiętam u mnie linka gazu idzie właśnie przez tempomat. Wchodzi do niego i obok wychodzi. Jak tempo mam wyłaczone to po prostu ten kołowrót ciągnie linka idąca od pedału gazu, a jak go włączęto w zakresie od jałowego do aktualnych obrotów jest ona lużna. Akołowrót napina odpowiednio linkęwychodzącą do przepustnicy. Nie zauważyłem 2 osobnych linek, ale za chwilęwychodzęto sprawdzę.
Zdrówko.

setunia

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2005, 13:24:06 »
Jeszce tylko jedno wg mnie wystarczy sprawdzić na luzie na ile obrotów wkręca sięsilnik zobaczęna moim i porównamy.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopada 2005, 13:53:40 »
Sprawdziłem. Dolna jest od tempomatu a mnie chodzi o górną. Silnik wkręca siędo końca oczywiście, ale mimo to na lince jest luz - spokojnie mógłbym ją podregulować (są tam 2 śruby regulacyjne) skracając o jakiś centymetr, może półtora bez wpływu na położenie tego dzyndzla od przepustnicy. Ponadto - po maksymalnym wciśnięciu gazu przepustnicęmozna jeszczębardziej otworzyć (ręką oczywiście, nie linką)...
I jeszcze pytanie... przy maksymalnym przyspieszaniu obroty po zmianie biegu czasem przekraczają 4 tysiące - pozostawiając silnik na optymalnych obrotach, a czasem po zmianie spadają na np. 3.6 - 3.8 tysiąca... czy to nie jest przypadkiem wlasnie powodem niewłaściwego napięcia linki??? Jak jest u was??

setunia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopada 2005, 14:06:01 »
Podejrzewam, że jest to spowodowane różnicą przełożeń skrzynki biegów. Inny skok jest z 1 na 2, z 2 na 3, itd

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2005, 14:08:56 »
No tak, ale to siędzieje na tym samym biegu - np na 1 czy 2. Raz jest tak - raz tak.

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2005, 21:12:49 »
Ten na górze to linka od gazu ("accelerator cable"), a na dole - "throttle cable" - a więc "linka przepustnicy".

Obie "pracują razem" z przepustnicą.

Linka od przepustnicy (opisana dokładnie w dokumentacji do skrzyni automatycznej A541E, taka jest przynajmniej z 1MZ-FE), ma stoper, stoper ma być 0.8 do 1,5mm od końcówki kabla. Jeżeli dystans nie jest taki - śrubami należy tak wyregulować, żeby byl.

Wcale nie oznacza to, że ma ona sobie zwisać (tym samym odpowiedziałem sobie na pytanie jak powinien (zwisać)).

Linka od gazu nie powinna być luźna

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2005, 22:12:37 »
Luźna linka od gazu powoduje wydłużony "martwe depnięcie" czyli wciskanie gazu bez żadnej reakcji silnika. Ja z tego co pamiętam naciągałem tą linkę, tak by nie miała luzu.
Druga linka steruje zmianą biegów w ASB - z doświadczenia - nie ruszać ! Poluzowana powoduje, że przy dużych skrzynia już zmienia bieg (za wcześnie dla nastaw komputera) a naciągnięta za mocno - ślizganie sięskrzyni - przy za mocnym - zmulenie samochodu i to straszliwe :-(
W Haynesie jest opisane jak powinny być naciągnięte obie linki..

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2005, 22:13:11 »
o. I tgo jest odpowiedż. Skoro tak - jutro wyregulujęi dam znać co i jak ;)

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2005, 22:23:31 »
Maniek, mówisz o dolnej lince od cruise'a?? U mnie ona ma chyba z 0.5 cm luzu - tyle odchyla sie od linii łączącej dzyndzel ;) z oparciem linki. Jest dokładnie tak jak na fotce na górze... jedynie co mnie zastanawia to napięcie linki górnej.. zrobie napięcie, zgodnie z radą. Cofnęśrubami o 1 cm i zobacze jak jest.
No ale jak sądzicie - może to mieć wpływ na różne czasy zmiany biegów czy nie???

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopada 2005, 22:29:40 »
Masz naciągnąć linkędo takiego stanu, aby koło sterujące przepływomierzem nie drgnęło ! 1cm ? spory luz.
Dolnej nie ruszaj !

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2005, 22:30:11 »
w dokumentacji doczytalem sie ze istotne jest polozenie stopera wzgledem konca kabla, jezeli chodzi o ta linke dolna, a nie jej zwisanie wieksze lub mniejsze.

nie wiem jak haynes wiec sie nie wypowiem (wiecej)

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2005, 22:33:48 »
Maniek, jakim przepływomierzem???? Przepustnicą, to zrozumiem... ;)

Chyba że sięmylę;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl